Recept: Pempek Kapal Selam (gefrituurde visdeeg gevuld met ei in hete zoetzure saus)

3

Door: Ifa Chaeron

Een goede vriendin en ik wilden al heel lang Pempek Kapal Selam maken, oftewel gefrituurde visdeeg gevuld met ei in hete zoetzure azijn saus. Kapal Selam betekent letterlijk duikboot en refereert naar het feit dat het gefrituurde visdeeg in de saus ‘duikt’.

Wegens gebrek aan tijd konden we niet alle ingrediënten vinden en pasten we het recept een klein beetje aan. We gebruikten  bijvoorbeeld pangasius in plaats van makreel en hielden andere hoeveelheden aan voor het water en meel. Ondanks deze aanpassingen is het ons toch gelukt om een heerlijke homemade pempek kapal selam te bereiden. Zelfs mijn echtgenoot vroeg voor de grap bij welke toko we die pempek hadden gekocht!

Uiteindelijk brengt pempek maken minder gedoe met zich mee dan we vooraf dachten en is het zeker voor herhaling vatbaar. Met andere soorten vis bijvoorbeeld. Hieronder volgt het recept. Succes met het maken!

Benodigdheden:

  • Food processor
  • Grote pan met ruim gekookt water
  • Frituurpan en frituur olie

Ingrediënten Pempek:

  • 675 gr pangasius vis die een uur van tevoren uit de freezer werd gehaald
  • 4-5 teentjes knoflook
  • ±160 gr bloem
  • ±100 gr tapioca meel
  • ±400 ml water
  • zout naar smaak
  • zwarte naar smaak
  • suiker naar smaak
  • eieren voor de vulling

Ingredienten Zoetzure Azijn saus:

  • 30 gr Gula Jawa
  • 2-3 cm tamarinde (pulp vorm)
  • 2 el azijn
  • Suiker naar smaak
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl gebakken ebi
  • Rode rawit naar smaak (4 stuks is al vrij pittig)
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak

Bereiding Pempek:

  • Snijd de vis in kleine blokjes (± 2 cm). Maal de blokjes vis en de knoflook in de food processor tot een gladde vispasta. Voeg telkens een beetje water toe om het maalproces te vergemakkelijken (200ml).
  • Breng ruim water aan de kook in de pan.
  • Verplaats de gladde vispasta in een grote kom en voeg het meel, de tapioca, zout, zwarte peper, suiker toe en een beetje water (200ml). Kneed het geheel goed door en voeg wat meel toe als het kleverig wordt. Helpt dat niet, dan verdeel je de pasta in grote bolachtige vormen. Deze kook je vervolgens in de pan met water (±20 minuten).
  • Als het niet meer kleverig is verdeel je het deeg in 6-8 ballen. Neem een bal deeg in de handpalm en druk het gelijkmatig naar alle kanten uit zodat er een kommetje ontstaat. Schenk er voorzichtig een rauw ei in en doe voorzichting het deeg dicht. In ons geval was het deeg nog heel kleverig, vandaar dat we in een paar ‘deegpakketjes’ een gekookt ei hadden gevuld. Kook de pakketjes deeg ongeveer 20 minuten in het gekookte water.
  • Lek de pakketjes deeg eerst goed uit. Frituur de pakketjes in hete olie totdat ze mooi goudbruin worden.

Zoetzure Azijn Saus:

  • Breng het water, gula jawa, tamarinde, rawit pepers, knoflook, ebi goreng, zout, zwarte peper en azijn aan de kook. Laat het even een paar minuten doorkoken.
  • Meng de saus met een handmixer en zeef het eventueel uit. Breng het verder op smaak totdat het een pittige zoetzure smaak heeft.

Serveer de pempek met gesneden komkommer en gekookte bamie. De pempek en de saus kunnen bewaard worden in de vriezer/koelkast.

Share.

About Author

3 reacties

Leave A Reply