10 Indonesische Merken met Internationaal Succes

0

Door: Valerie Krul

Wereldwijd is Indonesië bekend om haar cultuur, erfgoed, natuur, mooie landschappen, toerisme en keuken. Maar wist je ook dat er veel producten uit Indonesië zijn die wereldwijd verkocht worden? Zie hieronder een lijst (op willekeurige volgorde) van 10 Indonesische merken die internationaal bekend en succesvol zijn:

1. Indomie/PT Indofood Sukses Makmur: een instant noodles merk uit Indonesië. Wie kent het niet? Indofood is marktleider in Indonesië en zelfs in de wereld. De instant noodles van Indomie worden in 80 landen gegeten, waaronder in Azië, Australië, de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het blijft populair door telkens weer nieuwe, betaalbare producten te introduceren.

2. J.CO Donuts & Coffee: een Indonesische keten opgericht door de Indonesische ondernemer Johnny Andrean, die (toen nog) nieuwe ideeën had, zoals een open keuken en kleinere maar knapperigere donuts. Verkoopt donuts en koffie, maar ook andere warme en koude dranken, belegde broodjes en yoghurtijs met diverse toppings. Het heeft al veel vestigingen in Indonesië, Maleisië, Singapore, de Filippijnen en China.

3. Touchten: een mobile games ontwikkelaar dat vijf jaar geleden werd opgericht door Dede Indrapurna en de broers Anton en Rokimas Soeharyo. Touchten specialiseert zich in mobile games voor Android- en iOS-ondersteunde apparaten. Ze hebben al 20 games geproduceerd en ongeveer 9 miljoen mensen wereldwijd spelen hun spelletjes. Hun spel Hachiko heeft de top tien downloads van de Apple App Store behaald in Indonesië, Japan en de Verenigde Staten.

4. Mayora: een bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie welke is opgericht in 1977. Mayora heeft momenteel 6 divisies, bestaande uit snoepgoed, chocolade, biscuits, wafels, koffie en gezondheidsvoeding. De producten van Mayora worden wereldwijd verkocht in 50 landen. De bekendste producten van Mayora zijn onder meer Kopiko, Danisa, Beng-Beng, Astor, Torabika en Energen.

5. Yupi: een Indonesisch merk van winegum snoep. Deze winegums bevatten gelatine, agar-agar, glucose, suikers, smaakstoffen, fruitsap en zelfs vitamines. Yupi is een van de grootste en succesvolste winegum-producenten in Azië. Het wordt verkocht in Azië, Noord-Amerika, Australië, Europa en het Midden-Oosten.

6. Triple S: staat voor Sinjaraga Santika Sport en is een wereldwijde producent van voetballen. Het bedrijf exporteert jaarlijks ongeveer een miljoen voetballen naar Azië, Europa, het Midden Oosten en Afrika. Triple S is opgericht door Irwan Suryanto in 1995. Het is de officiële voetballeverancier voor het WK sinds het WK van 1998 in Frankrijk. Dit geldt dus ook voor het afgelopen WK van 2014 in Brazilië.

7. Tolak Angin/PT Industri Jamu Sido Muncul: Dit bedrijf produceert, net als vele andere bedrijven in Indonesië, traditionele kruidengeneesmiddelen waarvan Tolak Angin de bekendste is. Tolak Angin wordt dan ook wereldwijd verkocht. De Kuku Bima Ener-G Drink is erg populair in de Filippijnen en Nigeria. Het bedrijf is marktleider in Indonesië.

8. Javara: een merk van meer dan 400 organische voedselproducten, zoals zeezout, geproduceerd door lokale boeren. Javara is opgericht door Helianti Hilman, die het als een “social enterprise” runt ten behoeve van lokale boeren. Het merendeel van de producten zijn verkrijgbaar in Azië, de Verenigde Staten en Europa.

9. Achilles: een bandenmerk geproduceerd door het Indonesische bedrijf PT Multistrada Arah Sarana. Het maakte voorheen banden voor andere merken, maar in 2001 lanceerde Multistrada hun merk Achilles. Multistrada exporteert Achilles banden naar meer dan 80 landen. Het afgelopen jaar werd een productie van 10 miljoen autobanden en 6 miljoen motorbanden bereikt. Daarmee heeft Achilles 324 miljoen dollar aan omzet gerealiseerd, waarvan 70 procent via export.

10. Kedaung (KIG): Kedaung Industrial Group (KIG) is opgericht door Agus Nursalim in 1969. KIG is een van de grootste producten van glaswerk en keramiek in de wereld. De fabrieken van KIG staan in Indonesië, Maleisië, Singapore en China. De producten van het merk Kedaung worden wereldwijd in 120 landen verkocht.

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply