10 Unieke Gerechten van Cirebon

0

1. Nasi Lengko
Nasi Lengko is erg populair en is te vinden op verschillende plaatsen in de stad Cirebon. De ingrediënten zijn heel simpel, zoals witte rijst, tofu, tempeh, komkommer, taugé en selderij. Vervolgens wordt het besprenkeld met gebakken uien en gesmoord in pindasaus en sojasaus. Met kroepoek en emping erbij smaakt het nog beter.

2 . Nasi Jamblang / Sega Jamblang
Jamblang is de naam van het gebied in het westen van de stad Cirebon en waar nasi jamblang dus is ontstaan​. Sega jamblang wordt als buffet gepresenteerd en gebruikt teak bladeren om het eten op te serveren. Het bestaat uit een variëteit van gerechten waaronder sambal goreng, tofu met groente, paru-paru (longen), semur hati (lever) of vlees, perkedel, aardappelen saté, roerei/gebakken ei, sambal goreng telur, semur ikan, gezouten vis, tofu en tempeh. Deze typische gerechten uit Cirebon waren oorspronkelijk bedoeld voor de dwangarbeiders van de Daendels snelweg tussen Anyer en Panarukan, die via de Cirebon regio loopt, om precies te zijn het dorp Kasugengan. Sega jamblang werd in die tijd ingepakt in teak bladeren zodat het lang houdbaar en toch luchtig blijft. Teak bladeren hebben poriën die de kwaliteit van de rijst helpen behouden en de houdbaarheid verlengt.

Nasi Jamblang

Nasi Jamblang (Wikipedia.org)

3 . Tahoe Gejrot

Tahoe gejrot is tofu dat in kleine stukjes is gesneden en geplaatst wordt op een bordje gemaakt van klei. Deze wordt vervolgens geserveerd met een mix van bruine suiker, pepers, ui en knoflook. Het type tofu dat gebruikt wordt is tahoe lamping of tahoe sumedang. De smaak van tahoe gejrot, die zoet en heet is, is bij veel mensen erg geliefd. Geen wonder dat je ook in andere regio’s op Java verkopers van tahoe gejrot tegenkomt.

Tahu Gejrot

Tahoe Gejrot (Wikimedia.org)

4 . Empal Gentong
Empal gentong uit Cirebon is een curry van rundvlees die gedurende vijf uur gekookt wordt in een vat gemaakt van hout van een tamarinde boom. Dit is handig voor het creëren van een lekkere smaak en mals vlees. De structuur lijkt op soto. Deze empal wordt geserveerd met rijst of lontong. Vroeger werd buffel vlees gebruikt. Deze empal wordt besprenkeld met selderij, gedroogde pepers en kroepoek rampak. Er zijn veel verkopers van empal gentong verspreid over de stad Cirebon.

Empal Gentong

Empal Gentong (Wikipedia.org)

5 . Docang
Docang is een typisch gerecht uit Cirebon, dat bestaat uit lontong, cassave bladeren, taugé, kroepoek, en wordt gemengd met sayur dage of geplette tempeh gembos en voorzien met geraspte kokos. Dit gerecht heeft een unieke smaak die hartig en heerlijk is wanneer heet of warm geserveerd wordt. De prijs van docang is betaalbaar voor alle mensen. In Cirebon is docang populair als ontbijt.

Docang

Docang (cirebon-site.blogspot.com)

6. Bubur Soep

Bubur soep is een soep met kool, lente-uitjes en tauco, en wordt besprenkeld met kleine stukjes kip en kroepoek. Je kunt zeggen dat dit gerecht een combinatie is van bubur ayam en groentesoep. Normaal gesproken wordt bubur soep alleen ’s avonds verkocht.

Bubur Sop

Bubur Soep (cirebon-site.blogspot.com)

7 . Kroepoek Melarat
Melarat betekent arm. Deze kroepoek is typisch Cirebon en wordt meestal geserveerd met zure sambal. Deze kroepoek is meestal verpakt in een plastic verpakking met een rapia touw van een verscheidenheid aan kleuren. De kleur van deze kroepoek is ook verscheidend: roze, geel, wit en groen. Kroepoek melarat wordt gebakken zonder olie, maar met schoon zand.

Kerupuk Melarat

Kerupuk Melarat (Wikipedia.org)

8. Mi Koclok
Mi koclok zijn gele noedels geserveerd met taugé, kool, kleine stukjes kip, eieren, en vervolgens met kokosmelk. Dit gerecht moet warm geserveerd worden want het smaakt slecht indien koud gegeten.

mi koclok

Mi Koclok (cirebonkuliner.com)

9 . Sate Kalong (Vleermuizen saté)
Sate kalong of vleermuizen saté betekent niet dat er vleermuizenvlees wordt gebruikt maar buffelvlees. Het wordt vleermuizen saté genoemd omdat het alleen verkocht wordt vanaf de avondschemering tot laat in de nacht. Een bel met een typisch geluid wordt gebruikt om deze saté te verkopen. Dit geluid staat bekend met de naam ‘klonongan’. De bel hangt meestal aan de hals van een buffel. Er zijn twee smaken vleermuizen saté: zoet en zout.

Sate Kalong

Sate Kalong (tokooleolehkhascirebon.blogspot.com)

10. Teh Poci
Op het eerste gezicht is deze thee niet anders dan normale thee. Teh poci heeft een natuurlijke smaak en wordt geserveerd met een pot van klei (poci) en suikerklontjes. Teh poci gebruikt meestal groene jasmijn thee die een unieke aroma heeft en met hapjes geserveerd wordt in de ochtend of in de middag. Dit drankje wordt gewaardeerd door het publiek als een uniek drankje. Een kopje thee poci drinken is een van de belangrijke activiteiten voor de toeristen die een bezoek aan Cirebon brengen.

Teh Poci

Teh Poci (wikipedia.org)

 

Bron: Irma Susilowati, Seru dan Unik Ala Kota Nusantara (Tiga Ananda, 2011)

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply