10 Uniekheden van Bandung

0

1. Koel en koud. Omdat het omgeven is door bergen, voelt de stad Bandung koel en koud aan. Dat gezegd hebbende, vroeger was Bandung een groot meer, bekend als het ‘Meer van Bandung’ of ‘Situ Hiang’. Ongeveer 3.000 jaar geleden begon het meer te ebben en vormde een breed uitgestrekt land, die nu wordt ingenomen door de stad Bandung.

2. Uniek en gevarieerd eten. Bandung heeft een diverse culinaire keuken die speciaal en smakelijk is. Om die reden wordt Bandung vaak bezocht door toeristen, zowel uit het binnenland als het buitenland. Ze komen bewust naar Bandung om te zoeken naar de befaamde culinaire specialiteiten van Bandung zoals batagor, surabi, colenak en cireng.

Kue Serabi

Serabi koek

3. Winkelstad. Bandung staat bekend als een winkelbestemming. Kleding kan worden gekocht in factory outlets en distro’s aan de Jalan Dago en Jalan RE Martadinata (Jalan Riau). Souvenirs kunnen worden gekocht bij Pasar Baru en Pasar Kosambi. Voor schoenen zijn  er verschillende modellen verkrijgbaar in Cibaduyut. Textiel kan worden gekocht bij Cigondewah. Bovendien kunnen boeken en oude tijdschriften worden gekocht in Cikapundung en  de boekenmarkt Palasari Cikapundung in Buah Batu.

4. Stad met een rijke geschiedenis. Bandung heeft nog steeds de oude gebouwen uit de koloniale tijd die goed bewaard zijn gebleven. Er zijn 637 oude gebouwen in de stad, die hun cultureel erfgoed hebben behouden.

5. Bandung Zee van Vuur. De stad Bandung stond in vuur en vlammen na de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië, die als gebeurtenis bekend staat als de Bandung Zee van Vuur. Deze gebeurtenis zou veel schade aan de gebouwen in de stad Bandung hebben veroorzaakt.

Gedung Sate

Gedung Sate “tempo doeloe”

6. Aziatisch-Afrikaanse Conferentie. Bandung was ooit genoemd als de hoofdstad van de regio Azië – Afrika door de premier van India, Jawaharlal Nehru, in een toespraak op de Aziatisch-Afrikaanse Conferentie. Er was een Aziatisch-Afrikaanse Conferentie in 1955, een bijeenkomst die de geest van de antikoloniale uitte. De bijeenkomst werd bijgewoond door de leiders van Azië en Afrika.

7. Dierentuin. De dierentuin werd opgericht in 1930 en ingehuldigd in 1933 door de Bandung Zoological Park (BZP). Bandung Zoo is een van de attracties die zeer in trek is bij het ​​publiek, vooral in het weekend en schoolvakanties.

8. Bloemenstad. De stad kreeg de bijnaam ‘Bloemenstad’, vanwege de schoonheid van Bandung, waar veel grote bomen groeien. De naam Bloemenstad zou geboren zijn in de koloniale tijd waar de Nederlandse meisjes vaak carnaval hielden en fietsen en koetsen met bloemendecoratie gebruikten.

9. Parijs van Java. Bandung wordt vaak beschreven als Parijs van Indonesië. Deze bijnaam is ontstaan op de Jalan Braga, een van de wegen in Bandung, wat vroeger een verzamelplek was voor de Nederlanders om te winkelen of gewoon te wandelen. De gebouwen die zijn gelegen aan de Jalan Braga hebben een Europese architectuur en staan nog steeds sterk overeind​​.

Bragaweg 1930e

Bragaweg in the jaren 30

 

10. Educatiestad. Bandung is de eerste stad die een technische hogeschool in Indonesië heeft, namelijk de Technische Hoogeschool en nu omgedoopt naar Institut Teknologi Bandung (ITB). Soekarno, de eerste president van Indonesië, heeft aan dit instituut gestudeerd.

 

 

 

 

 

 

Bron: Irma Susilowati, Seru dan Unik Ala Kota Nusantara (Tiga Ananda, 2011)

Foto: Wikipedia.

 

 




SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply