3 Liefdeslegenden van Toeristische Bestemmingen in Indonesië

0

Tijdens een bezoek aan een toeristische bestemming waar dan ook, willen velen graag meer te weten komen over de historie ervan. Wanneer er over deze plekken bepaalde liefdesverhalen bestaan, zijn deze vaak gebaseerd op mythen en legenden. In Indonesië geven de thema’s tragedie en liefde kleur aan bepaalde toeristische en historische plekken. Zoals bij de volgende bestemmingen:

1. Prambanan Tempel

De legende:
De prins Bondowoso van Bandung wordt verliefd op Roro Jonggrang en wil om haar hand vragen. Deze liefde is echter niet wederzijds en zij wijst hem af tenzij hij voldoet aan de volgende eis: Bondowoso moet 1.000 tempels bouwen in een nacht, voordat de zon opkomt. Met de hulp van een geest is de prins in staat ze allemaal in rap tempo te bouwen. Om hem te dwarsbomen, zet Roro stro in brand en slaat zij met een vijzel (een traditioneel Javaanse rijststamper), zodat het lijkt alsof de ochtendgloren er al aankomt. Hoewel er nog een tempel gebouwd moest worden, ging de geest al weg. De prins wist dat Roro Jonggrang vals had gespeeld en besloot haar te vervloeken door van haar een standbeeld voor zijn 1.000ste tempel te maken.

Ontdek het Roro Jonggrang standbeeld:
Dit standbeeld is te vinden in een van de drie hoofdtempels van de Prambanan tempel, namelijk in de Shiva kamer. De Prambanan zelf vormt het grootste Hindoeïstische tempelcomplex in Indonesië en ligt ongeveer 17 km van de Javaanse stad Yogyakarta. De tempel is gebouwd in ongeveer 850 na Christus door het Sanjaya dynastie. De pracht van dit bouwwerk maakt het tot een UNESCO World Heritage Site in 1991, net als de Borobudur tempel.

Tips: Ontdek de schoonheid van het relïef en de verhalen die te zien zijn op de muren, zoals het Ramayana verhaal. Kennismaken met dit verhaal kan ook via de voorstelling het Ramayana Ballet. Dit is een opvoeringskunst met een verscheidenheid aan dans, drama en muziek en wordt opgevoerd met de daadwerkelijke Prambanan tempel als decor.

2. Baturaden

De legende:
De naam Baturaden is afgeleid van twee tegenovergestelde Javaanse woorden: Batur (dienaar) en Raden (adel). Het verhaal gaat dat een dochter van adel verliefd werd op een dienaar genaamd Suta. Maar helaas keurde haar vader deze liefde af en de twee besluiten weg te lopen. Het koppel vindt dan uiteindelijk een plek dat net zo mooi en aangenaam is als hun liefde voor elkaar. En dat blijkt dan Baturaden te zijn.

Ontdek Baturaden:
Baturaden is gelegen in het regentschap Banyumas, op de helling van de berg Slamet op Midden-Java. De plek heeft koelere temperaturen dan gebruikelijk in Indonesië en een mooi uitzicht op de bergen. In de regio is veel te doen: men kan er bijvoorbeeld de botanische tuinen of dierentuinen bezoeken, gaan jungle-trekken of watersliden, en baden in warmwaterbronnen.

Tips: Als dat laatste je interesseert, breng dan een bezoek aan Pancuran Telu en Pancuran Pitu. Daar kan je heerlijk baden te midden van een schitterend bergpanorama. Het zwavelrijke water schijnt een heilzame werking op huidziekten te hebben en bereikt temperaturen van ongeveer 60 tot 70 graden Celsius.

3. Karang Nini strand

De legende:
Het laatste liefdesverhaal gaat over een echtpaar op leeftijd: Aki (Opa) Ambu Kolot en Nini (Oma) Arga Piara. Aki Ambu Kolot is een visser. Elke morgen brengt Nini Arga Piara hem naar het strand en haalt hem weer op aan het eind van de middag. Echter, op een dag komt Aki Ambu Kolot niet meer terug. Nini Arga Piara blijft trouw op hem wachten op het strand en hopen dat haar man ooit terugkeert. Nini Arga Piara bidt om herenigd te worden met haar zielsverwant. Er verschijnt dan een rots (dat nu Balekambang wordt genoemd) als een manifestatie van haar man. En omdat ze altijd samen met hem wil zijn, begint Nini Arga Piara weer te bidden en verandert uiteindelijk ook in een rots die nu nog steeds stevig en trouw tegenover Balekambang staat.

Ontdek meer over deze uiting van Nini’s eeuwige liefde:
Het Karang Nini strand vormt een toeristische plek waar het bos en het strand elkaar ontmoeten. Het ligt bij het dorp Emplak, in het Kalipucang district, op ongeveer 10 km van het strand Pangandaran. Dit kustlandschap wordt gesierd door ongerepte teakbossen en mangroves, met rotsformaties, waaronder dus de twee die het echtpaar Aki en Nini moeten voorstellen.

Tips: Hier is ook de Wilhelmina Tunnel te vinden, wat de langste spoorwegtunnel van Indonesië is. Deze oude spoorwegtunnel werd gebouwd door de spoorwegmaatschappij Staatsspoorwegen (SS) in 1914. Helaas is de tunnel buiten gebruik sinds 1981.

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply