5 Bijzondere Dansen uit de Molukken

0

Naast haar exotische landschappen, is de Molukken ook gezegend met een betoverende onderwaterwereld. Dit maakt het tot een van de droombestemmingen van binnen- en buitenlandse toeristen. Naast haar natuurlijke schoonheid, ligt de aantrekkingskracht van dit gebied ook in haar bijzondere kunst en cultuur. De traditionele dansen vormen hier een onderdeel van. Hieronder vijf unieke dansen afkomstig ​​uit de Molukken.

1. Lenso Dans
Deze traditionele dans is een sociale dans en is populair onder de jeugd. De dans, die ook vaak wordt opgevoerd in Minahasa in Noord-Sulawesi, is een middel om te zoeken naar een levenspartner. Daarom wordt de Lenso (sjaal) dans vaak opgevoerd bij sociale gelegenheden zoals huwelijksceremonies of tijdens Oud & Nieuw. De dansgroep bestaat ​​meestal uit zes tot tien dansers. De dans wordt onder andere begeleid door de muziek van de Minahasa trommel, fluit, kolintang en een tetengkoren.

2. Cakalele Dans
Cakalele is een oorlogsdans die wordt uitgevoerd door mannen en vrouwen in paren. De dans, die wordt begeleid door muziek van de tifa (drum), fluit en bia (grote schelp), wordt in het algemeen opgevoerd bij de ontvangst van gasten of tijdens een traditionele gelegenheid. De mannelijke dansers dragen overwegend rood en geel, en dragen een zwaard en een schild (salawaku). Daarentegen dragen de vrouwelijke dansers witte kleding en houden in beide handen een zakdoek (lenso) vast.

3. Saureka-reka Dans
De Saureka-reka dans of ook wel de gaba-gaba (sagoboom) dans genoemd, laat de behendigheid van de voeten De voeten trappen tussen vier takken van de sagoboom, beginnend op een langzaam tempo en dan steeds sneller. De dans, die haar oorsprong vindt in Ambon, is een vorm van dankbaarheid en wordt vaak uitgevoerd tijdens een welkomstceremonie. Deze dans wordt gespeeld door vier jonge paren en begeleid door traditionele muziekinstrumenten zoals totobuang, tifa (drums) en ukelele.

4. Bambu gila dans (Gekke bamboe Dans)
Deze dans bevat een mystiek element. Deze dans komt oorspronkelijk uit Ternate, de Noord-Molukken. Deze dans wordt uitgevoerd door zes mannen met lange bamboestokken, die “tot leven komen” nadat een spreuk wordt uitgesproken. De dansers bewegen op een dynamische wijze en volgen de schuddende bewegingen van de gekke bamboe. De synchrone bewegingen van deze dansers symboliseren eenheid en wederzijdse hulp, welke zijn ingebed in de cultuur van de Molukse gemeenschap.

5. Poco-poco Dans
Misschien is deze dans wel de meest bekende van de genoemde dansen. De Poco-poco dans is een populaire line dance sinds het jaar 2000. Deze dans stond oorspronkelijk bekend als een gymnastische beweging binnen de militaire kringen, totdat het vervolgens werd ontwikkeld tot een dans die populair is bij alle Indonesiërs. Het nummer, dat deze dans begeleid, heeft ook de titel “Poco-poco” en is geproduceerd door een man uit Ambon genaamd Arie Sapulette.

 

Foto: burukab.go.id

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply