Indonesiërs staan over het algemeen bekend om hun creativiteit voor het geven van namen aan eten en drinken. Er zijn al veel namen die ervoor zorgen dat je mond wijd open valt en je je lach moeilijk kan inhouden. Es sarang burung (vogelnest ijs), pempek kapal selam (onderzeeër viscake), es konak (erectie ijs), kerupuk melarat (arme kroepoek), bakso tenis (tennis gehaktballetjes) zijn slechts een aantal voorbeelden die al vrij bekend zijn. Door de unieke namen zal je de gerechten zeker niet vergeten en het maakt je nieuwsgierig om het eens uit te proberen. Uit de vele namen hebben we de vijf meest vreemde namen verzameld.
1. Nasi Kentut (scheet rijst)
Wellicht heb je bij het horen van de naam al geen trek meer om het uit te proberen. Stel je eens voor, wie wil nou iets eten dat je doet denken aan een dergelijk onaangename geur? Maar in werkelijkheid is dit rijstgerecht uit de stad Medan in Noord-Sumatra, geliefd en wat het speciaal maakt is juist de scheet. Daun kentut (schetenblad), om precies te zijn. Het gebruik van de bladeren in dit gerecht zorgt voor een hartige smaak en een speciaal aroma. Naast het gebruik in gerechten, staan deze wilde plantensoorten ook al lang bekend binnen de lokale bevolking om haar goede eigenschappen, zoals het vergemakkelijken van de spijsvertering en het verbeteren van de bloedsomloop.
2. Roti Ketawa (lachend brood)
Er is nog een ander gerecht uit Medan met een unieke en vreemde naam: roti ketawa (lachend brood). Dit brood heeft een ronde vorm, een harde structuur en is besprenkeld met sesam. Waarom heeft deze snack de naam roti ketawa gekregen? De reden hiervoor is dat een deel van het brood lijkt op een mond die lacht. De lokale gemeenschap serveert deze snack over het algemeen met een kop warme thee.
3. Kuku Macan (tijgernagels)
Wees gerust, er zijn geen tijgers slachtoffer geworden voor de bereiding van dit gerecht. Dit eten is een soort van kroepoek snack afkomstig uit de steden Balikpapan en Samarinda op Oost-Kalimantan. En echt waar, door de curvige vorm lijkt het op nagels van een tijger. Dit lekkere hartige en krokante eten is gemaakt van platvis en forel, en wordt vaak gegeten als een snack of gegeten bij de rijst.
4. Rawon Setan (geesten rawon)
Indonesiërs staan bekend als een volk dat houdt van mystieke dingen. Het bewijs: alleen al de namen van gerechten moeten verbonden worden met de bovennatuurlijke wereld. Zoals het geval is bij de zwarte vleessoep, waarvan de oorsprong kan worden gevonden in Surabaya op Oost-Java: rawon setan (geesten rawon). Deze naam werd gegeven omdat de eerste eettent, waar deze rawon werd verkocht, pas haar deuren opende om 22:00 uur. Nu serveren vele eetgelegenheden de rawon setan, onder andere in Jakarta. Er zijn heel veel mensen die houden van deze delicatesse, waaronder beroemdheden en politieke figuren.
5. Sate Kere (bedelaars saté)
In Nederland ken je vast wel saté ayam en saté kambing die je kunt vinden in Indonesische eettentjes. Maar heb je weleens gehoord van sate kere (bedelaars saté)? Hoewel het typische gerecht uit Solo op Midden-Java, een saté wordt genoemd, bevat het helemaal geen vlees. Deze saté is namelijk gemaakt van tempe gembus (tempé gemaakt van tofu resten) en ingewanden van een koe (zoals longen en darmen). Er wordt gezegd dat deze naam is ontstaan doordat sate kere vroeger voedsel was voor de armen die zich geen vlees konden veroorloven. Vandaag de dag wordt sate kere genuttigd door verschillende doelgroepen en kan gevonden worden in diverse eettentjes in Solo.