5 Traditionele Balinese Dansen

0

Aahh, Bali. Alleen al het horen van de naam  herinnert me aan de natuurlijke schoonheid. Maar ook de schoonheid van de traditie, die nog steeds sterk deel uitmaakt van het Balinese leven, zoals de unieke en speciale traditionele dansen. Deze laten ons verlangen terug te keren naar Bali en de schoonheid te aanschouwen. Hier zijn vijf traditionele dansen die typerend zijn geworden voor het eiland van de goden:

  1. Kecak Dans

In tegenstelling tot de algemene traditionele dansen, wordt Kecak niet begeleid door muziekinstrumenten, maar door de “Chak-Chak” klanken van de dansers. Dit geluid is dan ook de oorsprong van de naam van deze dans. Deze dans wordt uitgevoerd door een groep mannen (welke kan bestaan uit honderden mannen) zittend in een kring. Met handen en armen in deinende bewegingen volgen zij het ritme en worden geleid door een priester (pendeta) in het midden. De dans die het verhaal van Ramayana aannam is ontwikkeld in 1930 door Wayang Limbak en de Duitse schilder Walter Spies.

  1. Pendet Dans

Dit is van oorsprong een dans van aanbidding en is gemaakt door I Wayan Rindi en Ni Ketut Reneng in 1950. In 1967 werd het veranderd in een feestelijke dans. Deze dans wordt uitgevoerd door een groep jonge meisjes, elk met een mandje, schaal, potje of andere voorwerpen als offering. De pendet dans wordt begeleid door een gamelan orkest. Dit kan een gamelan gong, een gamelan palegongan of een gamelan semar pagulingan zijn. Door de eenvoudige en dynamische bewegingen, wordt de pendet dans vaak beschouwd als het fundament van de traditionele Balinese dansbewegingen.

Kecak dans (Foto: Yves Picq)

Kecak dans (Foto: Yves Picq)

  1. Legong Dans

De naam van de legong dans komt van de woorden leg (beweging) en gong (refererend naar de gamelan). Oorspronkelijk was deze dans ontwikkeld in de 19e eeuw in de paleizen op Bali. Men zegt ook wel dat de dans werd gecreëerd vanwege een droom van de prins Sukawati die een engel zag. De dans wordt meestal uitgevoerd door twee of drie vrouwen en werd oorspronkelijk uitsluitend uitgevoerd voor de heilige ceremonies. De gezichten van de dansers zijn heel expressief en de dansers bewegen zeer dynamisch en complex met handen en voeten. De Legong Kraton dans is de meest bekende variant.

  1. Cendrawasih Dans

Zoals de naam al aangeeft, werd deze dans geïnspireerd door de zeldzame vogels die in Papua leven. Deze dans werd voor het eerst getoond in 1988 en gecreëerd door N.L.N. Swasthi Wijaya Bandem. Deze paardans vertelt het verhaal van een paar paradijsvogels die zongen en dansen tijdens het paren.

Pendent dans (Foto: Fitri Gaylani Sabariah)

Pendent dans (Foto: Fitri Gaylani Sabariah)

  1. Barong dans

Deze Balinese dans is vergelijkbaar met de leeuwendans uit China (Barongsai), omdat het gebruik maakt van een figuur in de gedaante van een tijger. Echter, het verhaal in de barong dans is gebaseerd op een ander verhaal: de strijd tussen Barong (goedheid) en Rangda (kwaadheid). Daarnaast bevat deze dansvoorstelling komische elementen en kent ook andere figuren, zoals Kera (vriend van Barong), Dewi Kunti, Sadewa (zoon van Dewi Kunti), evenals de volgelingen van Rangda. Soorten barong dansen zijn Barong Ket, Barong Bangkal (varken), Barong Gajah (olifant), Barong Asu (hond), Barong Brutuk en Barong-Barongan.

 

Foto Legong dans: Yves Picq
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply