Jakarta heeft veel traditionele dansen die zijn ontstaan en ontwikkeld in de cultuur van haar inheemse bevolking: de Betawi. De Betawi dansen zijn ontstaan vanuit verschillende culturen, waaronder de Maleisische, Arabische, Chinese, Portugese en Indiase. De Betawi dans heeft haar eigen kenmerken, namelijk het gebruik van vrolijke muzikale klanken en dynamische dansbewegingen. Hieronder meer over de vijf populaire dansen uit Jakarta:
1 . Betawi Maskerdans
De Maskerdans is al vrij lang bekend en is ontwikkeld binnen de Betawi gemeenschap. Deze dans is een mix van dans, muziek en theater. Maskers worden gebruikt in deze dans omdat de Betawi vroeger geloofden dat het masker magische krachten bevatte om ongeluk te voorkomen, en zelfs verdriet kan laten verdwijnen. Daarom wordt de Maskerdans meestal uitgevoerd tijdens belangrijke evenementen, bijvoorbeeld bij huwelijken en besnijdenissen.
2 . Yapong Dans
De Yapong dans werd voor het eerst geïntroduceerd in 1977 ter viering van de 450e verjaardag van de stad Jakarta. De Yapong dans is gecreëerd door Bagong Kussudiarjo. De naam van deze dans is afkomstig van het zanggeluid van het lied “ya, ya, ya” en de klanken van de muziek “pong, pong, pong”. De dansbewegingen zijn zeer dynamisch en vrolijk waardoor het vaak wordt opgevoerd als ontvangst tijdens evenementen.
3. Cokek Dans
Deze Betawi dans wordt in paren uitgevoerd en is zeer hecht met de Chinese etnische cultuur. Het woord ‘cokek’ stamt af van het Chinese woord cukin en betekent een sjaal dat gedragen wordt door de vrouwelijke danser, waarmee haar partner wordt getrokken. Deze dans wordt begeleid door Gambang Kromong muziek en kenmerkend voor deze dans is het dynamisch bewegen van de heupen.
4. Lenggang Nyai Dans
De Lenggang Nyai dans wordt ook vaak aangeduid als de Lenggang Betawi dans. Deze dans is gemaakt door Wiwik Widiastuti in 1998 waardoor dit als een nieuwe dans kan worden beschouwd. Deze dans is gebaseerd op de lokale folklore, namelijk over Nyai Dasimah die met succes uit een slecht huwelijk wist te komen. Net zoals de Cekok dans is de Lenggang Nyai dans ook sterk beïnvloed door de Chinese cultuur. Een groep van vier tot zes meisjes brengt deze dans tot uitvoering en deze dans wordt vaak opgevoerd bij formele gelegenheden zoals het ontvangen van gasten bij een bruiloft.
5. Japin Dans
Deze dans is een aanpassing van de Zapin dans en is beïnvloed door de Arabische en Maleisische cultuur. Het woord zapin is veranderd naar japin omdat het een gewoonte is van de Betawi om woorden met een ‘Z’ te schrijven met een ‘J’. De Japin dans wordt begeleid door Betawi muziek en zang, waarbij gebruik wordt gemaakt van snaarinstrumenten en percussie. Het unieke van de Japin dans is de beweeglijkheid van de dansers die rondspringen en meestal in paren dansen.