5 Unieke Indonesische Hoeden

0

Wie in Indonesië is geweest moet het zijn opgevallen dat Indonesiërs graag hoeden  dragen. Overal waar je heengaat zie je mannen, vrouwen en zelfs kinderen met hoeden in verschillende soorten kleuren, vormen en materialen. Deze verschillende hoeden hebben zelfs een eigen Indonesische naam, elke hoed met zijn eigen kenmerken. In dit artikel komen vijf verschillende soorten Indonesische hoeden aan bod. Dus, wat is jouw favoriete hoed?

 

1. Peci Hitam

Peci Hitam is een hoed die algemeen bekend is binnen de Melayu cultuur. Het woord Peci komt van het Nederlandse woord “petje”, en het wordt soms ook kopiah of songkok genoemd. Het heeft de vorm van een afgeknotte kegel, bijna altijd gemaakt van zwart of geborduurd vilt, katoen of fluweel. Deze hoed, die als eerst geïntroduceerd werd door de eerste president van Indonesië, Soekarno, wordt gezien als onderdeel van de nationale klederdracht van Indonesië mannen. Het wordt meestal gedragen tijdens formele gouvernementele bijeenkomsten of plechtigheden alsmede bruiloften, begrafenissen, religieuze of feestelijke gelegenheden.

 

2. Seraung

De Seraung is een brede hoed gemaakt van stijve materialen, dit maakt deze hoed zeer nuttig voor de bescherming van het gezicht tegen de hete tropische zon. De Seraung is vaak zeer kleurrijk en met vele versieringen. De Dayak stammen van Kalimantan staan ​​bekend om het dragen van deze hoed tijdens het werk in de velden. Deze hoed is de meest populaire hoed in Indonesië; toeristen kopen vaak de Seraung als souvenir.

 

3. Kupiah Meukeutop

De Kupiah Meukeutop is een smalle, hoge en puntige hoed meestal gedragen door mannen. Deze hoed is ontstaan ​​in West-Atjeh en maakt deel uit van de traditionele klederdracht, meestal gedragen door de gerenommeerde Atjeh heren. Deze hoed wordt vaak gebruikt door de bruidegom in een traditionele bruiloft. De Kupiah Meukeutop is gemaakt van songket stof samen met unieke versieringen van Atjeh.

 

4. Blangkon Yogyakarta

De Blangkon Yogyakarta is een zeer unieke hoed dat gemaakt is van batik. Deze hoed door uitstulping aan de achterkant. Deze uitstulping symboliseert de lokale uitdrukking dat mensen uit Yogyakarta zogenaamd goed zijn in het bewaren van geheimen en voorzichtig praten.

 

5.Het Udeng Bali

De Udeng Bali is een hoed die zijn oorsprong vindt in Bali. Deze hoed wordt voornamelijk gedragen door de Balinezen tijdens traditionele ceremonies, traditionele bijeenkomst, religieuze activiteiten, religieuze feestdagen, en soms elke dag gedragen door ouders en religieuze leiders. De Udeng Bali is een hoed die meestal gedragen wordt door mannen en wordt gemaakt in allerlei kleuren en prints. Deze helm staat bekend om zijn vele lokale betekenissen. De vouw die hoger is aan de rechterkant symboliseert dat mensen goed proberen te zijn in plaats van kwaad. De knoop in het midden staat voor de focus van iemands gedachten, terwijl de doek die naar boven wijst God symboliseert. (Esma Abbadi)

 

(Van verschillende bronnen)

 

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply