5 Unieke Kersttradities in Indonesië

0

Door: Valerie Krul

Kerstmis wordt in Nederland, net als in veel andere westerse landen, vooral gevierd door de kerk te bezoeken, het houden van een kerstetentje, het kijken van kerstfilms, cadeautjes van de Kerstman onder de kerstboom of een lekkere vakantie. Veel winkels, restaurants, supermarkten, bedrijven en ook huizen en straten zijn dan versierd met kerstverlichting en andere kerstversiering. Hoewel dit in Indonesië ook wel het geval is, zijn er genoeg andere manieren waarop Indonesiërs kerst vieren. BelindoMag laat je kennis maken met vijf unieke kersttradities die je in Indonesië kan vinden. Wellicht een tip om deze een keer mee te maken wanneer je op reis gaat naar Indonesië tijdens de decembermaand? Dat wordt gegarandeerd een bijzondere kerst!

 1. Marbinda (Noord-Sumatra)

Het culinaire aspect is in de gehele wereld belangrijk bij het vieren van Kerstmis. Dit geldt ook voor de Batak-gemeenschap in Noord-Sumatra, waar de culinaire traditie bekend staat als Marbinda. Normaal gesproken slachten zij een dier en deze wordt vervolgens verdeeld onder de mensen. Deze slachting wordt Marhobas genoemd. Het soort dier kan een buffel, koe of varken zijn. Deze Marbinda traditie laat ook de samenhorigheid en de onderlinge samenwerking tussen bevolkingsgroepen en religies zien. Dit brengt ons een mooie kerstgedachte, toch?

 2. Rabo-rabo (Jakarta)

Hoewel het bekend staat als een moderne metropolis, heeft Jakarta nog steeds unieke tradities die vaak door de bewoners wordt gevierd. Een voorbeeld is de Rabo-rabo, een kersttraditie dat wordt uitgevoerd door Indonesiërs met Portugese roots in Kampung Tugu in het noorden van Jakarta. Na de mis in de kerk gaan de mensen naar de begraafplaats naast de kerk. Vervolgens spelen de mensen keroncong muziek, zingen kerstliedjes en dansen samen. Ze gaan dan de buurt rond om hun vrienden en familie te bezoeken. Elke bezochte bewoner moet vervolgens meegaan en meedoen totdat er uiteindelijk een hele grote groep aan mensen is gevormd.

 3. Kunci Taon (Noord-Sulawesi)

Ook in andere gebieden, om precies te zijn in Manado in Noord-Sulawesi, is er een kersttraditie waarbij mensen de stad rondgaan. Tijdens de kerstviering gaan de lokale overheidsfunctionarissen door de stad om de verschillende missen in elk district bij te wonen. De gemeenschap viert kerst vanaf 1 december tot begin januari. Dit omvat pre-kerstmissen die elke dag tot de dag van Kerstmis plaatsvinden, het bezoeken van de graven van familie en verwanten, en ter afsluiting de viering van Kunci Taon. Dit is een parade dat georganiseerd wordt door bewoners van Manado. Tijdens deze parade dragen de mensen allerlei rare en grappige kostuums.

 4. Lovely December (Zuid-Sulawesi)

Zoals de gemeenschap in Manado, vieren de mensen in Toraja in Zuid-Sulawesi kerst vanaf begin december. Een festival met de naam “Lovely December” wordt georganiseerd door de lokale overheid en is ook toegankelijk voor toeristen. Gedurende deze periode van “Lovely December” kan men genieten van heerlijke lokale gerechten, traditionele ceremonies, carnavals, en traditionele en moderne kunsttentoonstellingen. Het hoogtepunt vindt plaats op 26 december met Lettoan, een parade met varkens die de symbolen van de Toraja gemeenschap uitbeelden.

5. Wayang Wahyu (Midden-Java)

De Javanen vieren Kerstmis op een vrij unieke wijze en is zeer verweven met de Javaanse cultuur. De priester of pastoor en de aanwezigen dragen traditionele Javaanse kleding, zoals beskap, blangkon of kebaya. Daarnaast organiseren ze ook een wayang kulit voorstelling (schaduwpoppenspel) die ook Wayang Wahyu wordt genoemd. Wat onderscheidt van een gewone wayang voorstelling, zijn de verhalen uit de evangeliën in plaats van het epos Ramayana of Mahabharata.

 

 

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply