7 Bizarre Gerechten uit Indonesië

1

Door: Thamara Martien

Indonesië wordt door velen, waaronder Nederlanders, beschouwd als het culinaire mekka. Rendang, saté kambing, gado-gado, nasi goreng zijn slechts een paar namen van bekende gerechten, welke zijn uitgegroeid tot een van de favorieten binnen de Nederlandse gemeenschap.

Er zijn echter een aantal Indonesische gerechten waar je misschien nog nooit van gehoord  hebt en die niet alleen een schok voor je oren zijn, maar ook voor je smaakpapillen. Hieronder vind je zeven bizarre Indonesische gerechten, die je waarschijnlijk niet zult vinden in de Indonesische restaurants in Nederland. Durf jij een van deze gerechten te eten?

1. Rujak Cingur (koeiensnuit)

Verwar dit niet met rujak, want in plaats van een gerecht dat bestaat uit tropische vruchten, zijn de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht petis (een kruidensoort) en stukjes gekookte buffalo of koeiensnuit (neus en mond). Dit type gerecht is heel gewoon in Oost-Java, met name in de stad Soerabaja, waar het zijn oorsprong heeft. Rujak cingur wordt meestal gemixt met waterspinazie, komkommer, lontong, tempe, tofu en gegarneerd met kroepoek. Het wordt normaal gesproken geserveerd in pincuk (bananenbladeren).

2. Ceker Ayam (kippenvoeten)

In de westerse wereld worden kippenvoeten beschouwd als afval. Men gooit het liever weg dan het op te eten. In Indonesië wordt het daarentegen gegeten als snack, soep of hoofdgerecht. Indonesiërs geloven dat het eten van kippenvoeten voordelen bevat, zoals de voedingstoffen die het immuunsysteem versterken en ervoor zorgen dat je er jonger uitziet. Wat een goede reden om kippenvoeten te eten!

3. Ulat Sagu (sagu wormen)

Alleen al bij het horen van deze naam krijg je rillingen over je hele lichaam. Sagu wormen zijn snacks die gegeten worden in Papoea. Deze witte enge kruiperds, die zo groot zijn als een volwassen mensenduim, worden gevangen uit de bomen en over het algemeen rauw gegeten. Echter, sommigen vinden het belangrijk om deze sagu wormen eerst te koken of bakken en er saté van te maken. Deze wormen hebben een zoete en zoute smaak. Daarbij bevat het ook eiwitten, aminozuren en is het cholesterolvrij.

4. Botok Tawon (gestoomde bijenkorf)

Botok is een traditioneel Javaans gestoomd gerecht gemaakt van kokosvlees, meestal gemengd met groente of vis en verpakt in bananenbladeren. Echter, in plaats van vis of groente heeft dit gerecht bijenkorven en een aantal bijen die er nog aan vastzitten. Botok tawon wordt vaak gegeten als bijgerecht met witte rijst. Dit extreme gerecht is geliefd bij de plaatselijke gemeenschap en men gelooft dat het het uithoudingsvermogen vergroot.

5. Belalang Goreng (gebakken sprinkhanen)

Je kunt dit specifieke gerecht vinden bij Gunung Kidul in Yogyakarta en het eiwitgehalte is gelijk aan dat van vlees. De lokale mensen eten dit als bijgerecht gecombineerd met rijst, sambal en groenten. Anderen genieten ervan als hartige snacks zoals wij dit doen met chips of kroepoek.

6. Rempeyek Laron (rempeyek vliegende witte mieren)

Misschien ben je al bekend met  dit soort crackers, gemaakt van rijstmeel en kruiden. De meest normale ingrediënten zijn noten, ansjovis of garnalen. Maar wat als het insecten bevat? Ben je dan bereid om het te proberen? Zo ja, dan kun je deze crackers vinden in Yogyakarta op Midden-Java, waar dit soort termieten, die meestal tevoorschijn komen tijdens het regenseizoen, worden geconsumeerd en geproduceerd. Rempeyek laron is een zeer populaire delicatesse, omdat het hartig is en heerlijk smaakt.

7. Paniki Santan

Het laatste extreme Indonesische gerecht uit deze lijst is afkomstig uit Manado in Noord-Sulawesi. Paniki is een ander woord voor vleermuis. Ja, je leest het goed. Dit nachtelijke zoogdier is het belangrijkste ingrediënt van dit soep-achtige gerecht. Paniki santan wordt gekookt met kokosmelk, gemengd met verschillende kruiden en bevat een heleboel chilipepers (de Menadonezen staan erom bekend graag alles pittig te eten). Het gebruik van chilipepers is ook nodig om de sterke visachtige aroma van de gekookte vleermuis te verminderen. In het algemeen eten mensen paniki santan met witte rijst. Paniki kan ook worden gebakken of gemaakt als saté.

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply