7 Unieke Gerechten van Serang

0

1. Saté Bandeng

Een bezoek aan de regio Banten zou niet compleet zijn zonder de heerlijke saté bandeng te proeven. Dit gerecht is het idee van de sultan van Banten in de 16e eeuw. Hij wilde een visgerecht zonder graten aan zijn gast serveren. Dit ‘nieuwe’ visgerecht zorgde ervoor dat de originele smaak van de vis verdween en het werd vervangen door smakelijke kruiden. Saté bandeng kan gegeten worden met rijst zonder het toevoegen van saté saus zoals bij andere saté soorten. Tot op heden is dit gerecht geliefd bij de inwoners van Banten. Dit is te zien tijdens de grote feestdagen, bruiloften en andere vieringen waar saté bandeng nog steeds wordt geserveerd.

2. Rabeg Banten

Een andere culinaire icoon dat uit Banten afkomstig is, is rabeg. Dit is een gerecht gemaakt van geitenvlees en ingewanden dat hartig en zoet van smaak is. Het wordt bereid met citroengras, limoenblaadjes en kruiden zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Aanvankelijk werd dit gerecht alleen geserveerd aan sultans, maar tegenwoordig wordt het genuttigd door de hele gemeenschap. Het wordt zelfs geserveerd als hoofdgerecht tijdens bruiloften, khitanan (viering van een besnijdenis) en traditionele schouwspelen zoals ubrug, wayang en jaipongan.

Rabeg banten (bpkp.go.id)

Rabeg banten (bpkp.go.id)

3. Nasi Sumsum

Nasi sumsum oftewel rijst gemengd met buffel beenmerg, is een typisch gerecht uit Banten. Dit gerecht wordt bereid door middel van grillen. Hierdoor wordt er een speciale aroma en smaak geproduceerd waardoor de eetlust wordt opgewekt. Kenmerkend aan dit gerecht is de traditionele bereiding waarin de kruiden worden verwerkt in een vijzel. De reden hiervoor is simpel: door deze manier van mengen blijft de natuurlijke smaak van de specerijen behouden. Nasi sumsum wordt meestal versierd met komkommerschijfjes en tomaten. Om het nog smakelijker te maken, wordt dit gerecht meestal samen met saté van buffeltong en otak-otak (visgerecht) geserveerd. Hoewel nasi sumsum een zeldzaam gerecht is geworden, is het nog te verkrijgen in een paar restaurants in Serang.

Nasi sumsum (banten-abiz.blogspot.com)

Nasi sumsum (banten-abiz.blogspot.com)

4. Ketan Bintul

Ketan bintul is een gerecht gemaakt van witte kleefrijst met kokos serundeng verpakt in bananenblad. De kleefrijst wordt eerst gestoomd en daarna in een bakje geplaatst. Vervolgens wordt het in kleine blokjes gesneden, besprinkeld met serundeng en in bananenblad geserveerd. Meestal wordt het met een kopje thee of koffie genuttigd. Voorheen werd ketan bintul vaak gegeten tijdens het verbreken van het vasten tijdens de maand Ramadan. Nu wordt het dagelijks gegeten als ontbijt.

Ketan bintul (seputarbanten.com)

Ketan bintul (seputarbanten.com)

5. Nasi Uduk Serang

Nasi uduk Serang is een gerecht dat veel te vinden is in Serang, vooral in de ochtenden. De kraampjes die nasi uduk verkopen, richten zich meestal op scholieren en arbeiders die vroeg van huis gaan. Het menu is voor Indonesische begrippen zeer eenvoudig: nasi uduk (gekruide rijst), gebakken tempe, bakwan, groentemix met tempe en een heet ei.

Nasi uduk (tina-tinu-wisata.blogspot.nl)

Nasi uduk (tina-tinu-wisata.blogspot.nl)

6. Pecak Banten

Pecak bandeng is een visgerecht  waarin de verse bandeng vis eerst wordt gegrild. Wat dit gerecht bijzonder maakt, is de speciale sambal dat gelijk met de gegrilde vis wordt vermengd. Niet alleen de inwoners van Serang vinden dit gerecht lekker, maar ook  mensen buiten Banten eten dit gerecht vooral graag en aan het eind van de week.

Pecak bandeng (makananaslibanten.blogspot.com)

Pecak bandeng (makananaslibanten.blogspot.com)

7. Nasi Belut

In Serang is paling een van de favoriete gerechten. De paling wordt in kleine droge stukken gesneden en geserveerd met een mengsel van kruiden. Voordat het wordt gebakken, wordt de paling goed gewassen en de ingewanden eruit gehaald. Vervolgens worden de graten geplet. Hierdoor worden de graten zacht na het koken. De paling wordt dan in kleine stukjes gesneden en kruiden worden toegevoegd. Na 15 minuten worden de stukken gebakken. Het is hartig van smaak en in combinatie met de kruiden smaakt het nog zaliger.

Nasi belut (jalan-sutera.blogspot.com)

Nasi belut (jalan-sutera.blogspot.com)

 

Bron: Irma Susilowati, Seru dan Unik Ala Kota Nusantara (Tiga Ananda, 2011)

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply