9 Unieke Eigenschappen van Jakarta

0

Sinds de Nederlandse kolonie, is Jakarta een belangrijke trekpleister voor lokale en internationale migranten. Vandaag de dag kent Jakarta tien miljoen inwoners met verschillende achtergronden: Betawinees, Sundanees, Javaans, Bataks, Padang, Bugis, Balinees, Ambonees, Papuanees, en vele anderen. Deze heterogeniteit speelt natuurlijk een grote rol in het Jakarta dat het momenteel is.

Echter, als men de stad Jakarta beschrijft, zijn het meestal geen positieve woorden die uit de mond komen. “Files”, “Vervuiling”, “Drukte” zijn slechts een paar worden die in je gedachten opkomen. We vergeten dat achter deze onaangename karakteristieken van een metropool, Jakarta, een hoop verborgen juweeltjes biedt, die de stad uniek maken ten opzichte van andere steden in Indonesië.

Dit zijn een aantal van deze juweeltjes:

  • Kota Tua (Old Batavia)

Je kunt vele historische gebouwen vinden in Jakarta. Dit komt omdat Jakarta (voorheen bekend als Batavia) ooit het centrum van de VOC en later de Nederlands Oost-Indische overheid was. Daarom werden er vele kantoorgebouwen speciaal voor de overheid gebouwd en rusthuizen voor de ambtenaren. Het stadhuis bijvoorbeeld kun je vinden in de Oude Stad, in het noorden van Jakarta. De stad werd gebouwd in 1621 door de Nederlanders en andere oude overheidsgebouwen staan er nog steeds en zijn vaak bestemmingen van lokale als internationale toeristen.

  • Menteng gebied

Het Menteng woongebied, gelegen in het centrum van Jakarta, staat bekend als het eerste vastgoed gebied in Indonesië en is gebouwd door De Bouwploeg in het begin van de 20e eeuw. Tot nu toe staat de regio bekend als thuisbasis voor vele belangrijke mensen van presidenten, ministers, gouverneurs, ambassadeurs, tot de privéwoningen van de bovenklasse.

  • Banjir Kanal (Overstromingskanaal)

Vanwege de overstroming die Batavia raakte een paar jaar eerder, initieerde Prof. H. Van Breen de constructie van het Westelijke Banjir kanaal in 1920. Dit kanaal loopt tussen Manggarai-Muara Anke. In 2003 werd het Oostelijke Banjir kanaal gebouwd met als doel om het overvloed aan water op te vangen in Oost-Jakarta, zoals Ciliwung, Cililitan Kali, en Kali Cipinang.

  • Museum

Niet veel mensen realiseren zich dat Jakarta vele musea heeft. Er zijn zelfs 60 musea! Het Jakarta Historical Museum, Satria Mandala Museum en het National Monument Museum trekken de meeste bezoekers.

  • Cipto Mangunkusumo Ziekenhuis

Cipto Mangunkusumo (RSCM) is het grootste en meest uitgebreide ziekenhuis in Indonesië. Het begon in het jaar 1896 als een medische school in Batavia. In 1910 was de school veranderd naar STOVIA, toen naar Burgelijke Ziekenhuis of CBZ Centrale (1919), vervolgens naar een academisch ziekenhuis (1942), toen werd het RS Oemoem Affairs (1945), vervolgens Algemeen Ziekenhuis (1950) en tenslotte RSCM (1964).

  • Pulau Seribu (Duizend Eilanden)

Laat je niet misleiden door de naam die gegeven is aan de groep eilanden ten noorden van Jakarta. Het daadwerkelijke aantal is ongeveer 111 eilanden met een totale landoppervlakte van 8.7 km2. Vanwege haar boeiende schoonheid, hebben de Indonesische overheid en privé investeerders het tot een beschermd gebied en een toeristische attractie gemaakt.

Je kunt deze eilanden bezoeken, bijvoorbeeld door een dagtrip per boot te maken van Ancol of Muara Angke naar Bidadari Eiland, Tidung Eiland, Sepa Eiland, en vele anderen.

  • Tol in de stad

Met tien miljoen inwoners zwervend door de stad, kun je niet ontkennen dat de weg in Jakarta extreem druk kan worden.  Om dit te overwinnen heeft de stad een tolweg gebouwd die het westen, zuiden, centrum, noorden en oosten van Jakarta met elkaar verbindt.

Maar omdat de tolweg in de stad nog steeds niet in staat is om het grote volume aan voertuigen op te vangen, werd er een tolweg gebouwd op de buitenring, die de hoofdstad verbindt met de omliggende steden.

  • Hoge gebouwen

Jakarta staat bekend als een stand met wolkenkrabbers. Meer en meer hoge gebouwen versieren de stad, vooral in het gebied van Jalan Thamrin-Sudirman in het centrum van Jakarta. De tien hoogste gebouwen in Jakarta zijn:

Wisma BNI: 246m

Menara BCA: 230m

The Peak Tower I: 218,5m

The Peak Tower II: 218,5m

Graha Energi: 217m

Kempinski Residences: 217m

Bakrie Tower: 215m

Ritz-Carlton Jakarta Tower A: 212m

Ritz-Carlton Jakarta Tower B: 212m

Plaza Indonesia Extension Tower: 210m

  • Winkelcentra

Jakarta heeft met tenminste 170 shopping malls een myriade aan winkelcentra. Sommige zijn ook gelegen op een gebied dat groter is dan 100.000 m2, zoals Mal Artha Gading en Grand Indonesia. Maar de meest populaire en oudste winkelcentra in Jakarta zijn Tanah Abang en Pasar Senen. Hier verkopen vele winkels een verscheidenheid aan souvenirs, goederen en kleding vanuit heel Indonesië met relatief betaalbare prijzen. Beide markten zijn in renovatie en verjonging.

 

Bron: Irma Susilowati, dkk., Seru dan Unik Ala Kota Nusantara (Tiga Ananda, 2011)

Foto: Edwin Henket

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply