Door: Melissa Voets
We weten allemaal de weg in Nederland te vinden. Als je naar de andere kant van de stad wilt pak je de bus, metro, trein, de fiets of de eigen benenwagen. Maar hoe doen ze dat nu in Indonesië? Blijkbaar zijn er wat overeenkomsten met Nederlandse vervoersmiddelen, maar heeft Indonesië zo ook haar eigen unieke manieren van vervoer. Nieuwsgierig wat deze zijn? Lees dan maar verder!
1. Bajaj – Je ziet ze meestal in het oranje of blauw en ze maken enorm veel herrie. Dit vervoersmiddel op drie wielen is vrij klein en kan daarom tot twee passagiers vervoeren. De bajaj wordt meestal gekozen in Indonesië, omdat het door kleine straten kan en het handig is in het drukke verkeer. In Europa is de bajaj beter bekend als Tuk Tuk.
2. Bemo – Dit staat voor “becak-motor” en het heeft, zoals de bajaj, ook drie wielen. Maar de bemo heeft een grotere capaciteit dan de bajaj en kan tot zes personen vervoeren. De bemo is een goedkope manier van reizen en je vindt ze in Jakarta, Bogor, Bandung, Surabaya, Malang, Padang en andere grote steden.
3. Bus – De bus is een van de meest populaire manieren van reizen in Indonesië. Meestal zijn de bussen overvol. En een ander ding… wees niet verrast als je een kip als medepassagiers hebt.
4. Becak – Een klein voertuig zonder motor waar ruimte is voor een of twee personen. De bestuurder fietst achter de passagiersstoelen. Je kunt het vergelijken met een bakfiets. Je vindt dit vervoersmiddel in steden als Yogyakarta en andere grote steden in Indonesië.
5. Delman – Paard en wagen is een traditionele manier van vervoer, dat vrij zeldzaam is geworden door de aanwezigheid van taxi’s en andere vervoersmiddelen als de bajaj en bemo. De naam is afkomstig van de uitvinder van dit vervoersmiddel: Charles Theodore Deeleman, een Nederlandse ingenieur gedurende de koloniale periode. In eerste instantie werd de delman gebruikt voor het transporteren van goederen van de markt of gewoon voor een ritje door het platteland. De delman wordt ook gebruikt bij de Betawi families om hun kinderen te vervoeren naar een sunatan ceremonie (besnijdenis).
6. Kereta Api – Dit is de trein in Indonesië, die vaak overvol is, maar het ligt er natuurlijk ook aan in welke klasse je zit en welke tijd je reist. De trein is een snel alternatief vervoersmiddel. Jammer genoeg komt de trein nog niet op heel veel plaatsen voor en kun je in Indonesië alleen de trein nemen op Java en delen van Sumatra.
7. Ojek – Dit is een motorfiets taxi en een veelvuldig gebruikt vervoersmiddel in Indonesië. Velen kiezen een ojek boven een normale taxi, omdat ze goedkoper zijn en makkelijk tussen het drukke verkeer kunnen manoeuvreren. Ook is het niet raar om een hele familie van vier of meer leden op één ojek te zien rijden.
8. Feri – De pont of watertaxi wordt gebruikt om passagiers, goederen en soms andere voertuigen te vervoeren over het water. De pont heeft een belangrijke rol voor vele steden gelegen aan een rivier en de kosten zijn vaak lager dan de meeste gemotoriseerde vervoersmiddelen over land.
9. Mikrolet/Angkot – Dit zijn minibusjes die rondrijden in de grote steden. In vergelijking met de bus, stopt de mikrolet of angkot niet bij aangewezen haltes, maar kunnen ze op elk gewenste plaats passagiers laten uitstappen. Met dit vervoersmiddel kunnen 9 tot 12 personen vervoerd worden (of zoals op de foto zelfs nog meer).
Foto: Wikipedia