Een online Ikat Platform om de ambachtelijke ikat sector te behouden in crisistijd

0

Op 2 juli 2020 werd de Ikat Platform Launch: Binding cultures in times of crisis door het CCD-NL (The Centre of Cultural Development in The Netherlands) via een webinar gelanceerd. CCD-NL ondersteunt en representeert ambachtelijke vakmanschappen van zowel traditionele als moderne kunstenaars die met cultureel erfgoed werken.

De coronacrisis raakt ons allemaal. In heel veel sectoren stagneren de economische activiteiten. Hierdoor zijn de producenten van ambachtelijke vakmanschappen, met name producenten uit ontwikkelingslanden, het hardst geraakt. Niet alleen de individuele gezinnen zijn direct afhankelijk van deze ambacht, maar ook de lokale gemeenschap heeft heel wat te verduren. Verder wordt het behouden van kennis van de ambachtelijke vakmanschap die honderden jaren oud is bedreigd. Om dit te voorkomen is een crisis platform nodig om deze sector overeind te houden.

Initiatiefnemers en partners van het online Ikat Platform 2020

Het webinar werd heel goed bezocht. Er waren deelnemers uit de hele wereld zoals Indonesië, India, Dubai, Australië, Frankrijk, Singapore, Japan, Finland, Zwitserland en Spanje. Het webinar werd gemodereerd door Julita Oetoyo, docent aan de Universiteit Bonn. Ze vertelde dat de focus van het CCD-NL in deze crisistijd uit drie projecten bestaat: het Ikat platform, Kurume Kasuri en de European Solidarity Project.

Het webinar werd live gestreamd via Youtube. Als openingsprogramma werd een opname van een traditionele dans uit Oost-Nusa Tenggara verzorgd door TIFA Dans getoond.

Yetty van der Made-Haning, oprichter en directeur van het CCD-NL legde verder uit dat in eerste instantie CCD-NL in 2017 opgericht werd om cultureel erfgoed uit het platteland bekendheid te geven en te ondersteunen. CCD-NL werkt met lokale partners uit Oost-Nusa Tenggara en stimuleert de culturele samenwerking tussen Indonesië en Nederland. Sinds 2019 hebben ze de samenwerking met de Kumuri Kasuri vakmanschap uit Japan uitgebreid.

Kyozo Shimogawa uit Japan legde uit dat de Kumuri Kasuri een unieke karakteristiek heeft door het gebruik van een dubbele ikat weeftechniek. De kleurenmix van voornamelijk natuurlijk indigo geeft een unieke blauwe kleurstijl aan de Kumuri Kasuri stof.

Vervolgens terug in Nederland sprak Nikkie Wester, ontwerper en Future Heritage specialist, het belang van een dialoog tussen kunstenaars en het algemene publiek om de erfgoedwaarde van een stuk kunst beter te waarderen. Door de dialoog voort te zetten, houden we traditionele kunst filofosieën in leven en nemen we dit mee naar de volgende generatie(s).

Selviana B’oi Dao uit Belu, Oost-Nusa Tenggara, Indonesië, mocht als laatste spreker haar ervaring delen hoe de coronacrisis haar en haar omgeving heeft beïnvloed. Selviana heeft inmiddels al 15 jaar lang ikat stof geproduceerd. Ze heeft een organisatie opgericht bestaande uit 10 mensen die ikat stoffen weven en produceren. Iedereen wordt op een nadelige manier door de coronacrisis geraakt. De vraag naar ikat stoffen is flink gedaald met als gevolg een drastische daling in inkomen. Desalniettemin blijven ze actief met weven. Door de sterke binding in de gemeenschap zorgen ze dat iedereen genoeg te eten heeft. Ze halen groenten en fruit deels uit eigen tuin die ze met elkaar delen. Ze verwacht dat het ikat platform een goede plek is om in contact te blijven met potentiële kopers, andere kunstenaars en het bredere publiek.

Het platform zal in de praktijk ook een learning centre zijn voor ontwerpers, producenten en andere belangstellenden. Hui Shan Zou, stagiare bij het CCD-NL doet haar onderzoek voor het Kurumi Kasuri project en is bezig met het bouwen van een kennisdatabase. Met een marktonderzoek probeert ze de Kurumi Kasuri bekendheid te geven in Nederland.

Aan het einde van het webinar benadrukte Yetty dat het Ikat Platform een goede ontmoetingsplek is voor kunstenaars, producenten, ambachtslieden, ontwerpers, culturele organisaties en sponsors om steun te bieden voor de ontwikkeling van culturele erfgoeden. Het CCD-NL heeft al een reeks activiteiten bedacht zoals workshops, lezingen, promoties en het bouwen van een webshop.

Het webinar werd afgesloten met de Balinese dans Tari Payembrahma verzorgd door de dansgroep Dwibumi Balinese Dance and Culture. Speciaal voor deze gelegenheid hebben ze de zijde ikat ‘Endek’ saroeng gedragen.

Voor meer informatie: Booklet Ikat Platform en de webinar lancering op youtube.

SHARE.
Share.

About Author

In deze tijdperk van globalisering zouden we eigenlijk meer open moeten zijn voor de wereld, zonder te vergeten waar je vandaan komt. Als schrijver bij Belindomag wilt Wati aan de lezers laten zien dat onze toekomst optimist-verantwoord is. De creatieve en levendige culturele wortels van Nederland en Indonesië hebben Wati gevormd en zijn overigens ook de pilaren van onze maatschappij. Wij bepalen de koers van de toekomst op basis van onze gedeelde normen en waarden. “Ik ben Belindo die van de culturele dynamiek tussen Nederland en Indonesië houd, ik koester het respect en saamhorigheid van onze maatschappijen”.

Leave A Reply