Recensie: Restaurant Bali James (Breda)

1

Bali James BredaBelindoMag wilde al lange tijd Restaurant Bali James bezoeken, dus toen de mogelijkheid zich aanbood, pakten we die meteen. Het werd ons aanbevolen door Detty Janssen, Indonesisch culinair expert in Nederland, om hoe zij het omschrijft als “kwalitatief en authentiek Indonesisch eten” te proeven. Wie zijn wij om haar niet op haar woord te geloven. We raakten nieuwsgierig.

Vanwege de drukte en dus files op de weg omdat het maandag was (ja, dit restaurant is op maandagen open inderdaad), reden we er zo’n goede anderhalf uur over van Rotterdam naar Breda. Eenmaal aangekomen, waren er al een paar tafels bezet ondanks dat de klok nog geen 6 uur had geslagen. We konden het niet helpen om de grote verleidelijke ambiance te bewonderen dat de plek gaf met haar donkerrode en zwarte decor versierd met overblijfselen van traditioneel Balinees en modern Indonesië. Terwijl we begeleid werden naar onze tafel, werden we opnieuw verrast door de grootte van de locatie, aangezien het meer dan 100 mensen kan voorzien.

We kregen een plek bij het grote vensterraam dat geopend kon worden naar de achtertuin, waar zelfs nog meer tafels geplaatst konden worden. De achtertuin, waar ze hun beroemde Babi guling grillen en serveren, wordt in de zomer gebruikt en de gasten kunnen daarbij genieten van hun Bintang bier of es teller.

Bali James Breda

Chef Jimmy Lo Hamzah

Eigenaar en chef-kok, Jimmy Lo Hamzah, kwam ons welkom heten aan tafel en we hadden een kort gesprek over de plek die hij zo geweldig runde. Bali James, hiervoor bekend als Bali, was opgericht door zijn ouders in 1978 en hij heeft het in 2004 overgenomen. Sindsdien heeft hij een aantal aanpassingen gedaan en tot het succesvolle Bali James gemaakt dat het nu is. Ze staan volgens het NRC niet voor niks bekend als een van de beste 25 Aziatische restaurants in Nederland.

Op het menu van Bali James vind je een uitgebreide keus van Nusantara’s culinaire lekkernijen. En met uitgebreid, bedoelen we ook echt uitgebreid. Alleen al de satés hier, er staan niet alleen een of twee keuzes op het menu, maar je vindt er maar liefst meer dan 10 verschillende opties. Voor degenen die benieuwd zijn naar de Balinese gerechten, kan je kiezen voor het Jimbaran Menu met de keuzes tussen de Ikan Bakar of de Lobster Bakar. We zagen dat er ook vele opties waren voor vegetariërs, losse gerechten of zelfs een hele rijsttafel. Tijdens het lezen van de menukaart, liep het water ons al uit de mond. We waren erg benieuwd geworden naar alle gerechten die Bali James ons te bieden had, dus de slimste keuze was de rijsttafel.

We vroegen hem wat zijn eten zo uniek maakte van andere Indonesische restaurants in Nederland. “De kwaliteit van het eten dat we hier serveren is erg belangrijk voor ons. Ik maak de ingrediënten vanaf de basis, dus ik weet precies wat ik mijn klanten serveer.” En met de ingrediënten bedoelt hij zelfs de simpelste bijgerechten zoals pindasaus en de bawang goreng (wat vele Indonesiërs liever kopen in een toko omdat het zo’n gedoe is om dit zelf te maken). Dus wanneer het aankomt op kwalitatief eten, is chef Jimmy zeer serieus.

Het raakt voller en voller met groepen mensen die net uit werk komen en met een aantal families. Naast ons hoorden we tafels met Duits- en Franssprekende groepen mensen. Jimmy bevestigde dat vele van zijn gasten (waarvan 90% vaste klanten) uit Duitsland en België komen. Een moment later kwam het eten en verontschuldigde Jimmy zich om weer terug naar de keuken te gaan.

Bali James Breda

Rijsttafel Bali James

We werden alleen gelaten om te genieten van de geweldige rijsttafel die prachtig gepresenteerd lag op onze tafel. Het is liefde op de eerste smaak, natuurlijk. We hebben het meest genoten van de ayam setan, sambel goreng udang, ikan bakar, iga bakar, gado-gado, saté en de gebakken aardappelchips. Al het vlees was zo zacht en de bumbu was een geweldige mix van zoet, pittig en hartig. We konden er werkelijk geen genoeg van krijgen.

Voor iedereen die nog niet bekend is met Bali James, adviseren wij zeker om voor de rijsttafel te kiezen (ze hebben ook kleinere maten), zodat je van alles wat kan proeven. Aangezien het nog zomer is, kan je overwegen om de verse Lobster Bakar Jimbaran (kreeft direct uit het aquarium gehaald) te nemen met de authentiek bereide boemboe alsof het gemaakt is op Bali zelf.

Onze algehele beleving gaf echt voldoening. Iedereen die kwalitatief Indonesisch wil eten en goede service wil, raden wij absoluut aan om Bali James eens uit te proberen.

 

Meer info: Bali James website

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply