Batik Modeshow in Nederland

0

Na het Pesta Rakyat evenement (lees hier) vervolgde de Indonesische Ambassade de viering van de 70ste verjaardag van de Indonesische Republiek met een modeshow getiteld “Art, Culture & Performance”, dat plaatsvond op 7 september 2015 in de Grote Kerk, Den Haag. Dit evenement is een samenwerking tussen de Indonesische Ambassade Den Haag met Rumah Budaya Indonesia (RBI), Persatuan Dharma Wanita Belanda, en wordt ondersteund door de culturele groep Warna Indonesia.

Als een van de Indonesische culturele erfgoederen waar men trots op kan zijn, kreeg batik de hoofdrol in deze modeshow. Hoewel men niet onbekend is met batik, beschouwt de meerderheid van Nederland het nog steeds als formele klederdracht.  Door middel van dit evenement probeert men de boodschap over te brengen dat batik ook casual en alledaags gedragen kan worden.

Een collectie van klassieke en hedendaagse batik van de hand van het designer duo Tanah Air, Harry Rahmat Darajat (eigenaar van het modehuis Ai Syarief 1965) en Anita Winata (oprichtster van het modehuis Tjantingkoe) werd aan de 200 aanwezige gasten getoond, bestaande uit journalisten, fashion watchers, expats en Nederlandse ambtenaren. De kleding werd echter niet gedragen door professionele modellen, maar door dames van Dharma Wanita en Nederlandse studenten. Dit werd gedaan om te laten zien dat batik gedragen kan worden door mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.

Naast de batik modeshow werd dit evenement ook gevuld met ander entertainment, namelijk met het optreden van de zanger Leo Mokodompit en zangeres Elvi Zubaidah en met diverse dansvoorstellingen, zoals de Gandrung Banyuwangi dans en de topeng ireng dans.

 

 

Bron: Indonesische Ambassade Den Haag

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply