De Karimunjawa Archipel: Een Betaalbaar Paradijsje

0

Door: Valerie Krul

Iedereen heeft wel een beeld bij het woord ‘paradijs’. Sommigen zijn zelfs al op een plek geweest dat aan het beeld voldoet. Óók in Indonesië zijn dit soort ‘paradijsjes’ zeker te vinden. Indonesië is een groot land bestaande uit vele eilanden. Het eiland Java is het dichtstbevolkte eiland en het bekendste eiland voor menig (buitenlandse) toerist is toch wel het eiland Bali. Echter, Indonesië is een prachtige archipel dat over nog meer adembenemende eilanden en eilandengroepen beschikt.

Een van zulke eilandgroepen is Karimunjawa, een boven Midden-Java gelegen eilandengroep. Het bestaat uit twee grote eilanden, namelijk Karimunjawa en Kemojan, waar de bevolking woont, en een aantal kleinere onbewoonde eilandjes. Deze eilanden hebben mooie stranden, mangroves, palmbomen, en zijn omringd door een azuurblauwe zee met koraalriffen. Verwacht hier echter geen Bali toestanden zoals grote malls, luxe resorts en hotelketens, restaurants of uitgaansgelegenheden. Het is iets zoals een paradijs eigenlijk zou moeten zijn: bossen palmbomen, uitgestrekte witte stranden, koraalriffen vol met exotische zeedieren en nog geen massatoerisme (al is dit wel in opkomst).

De Karimunjawa Archipel: een Betaalbaar Paradijsje

Karimunjawa is te bereiken per vliegtuig en per boot, vanaf Jepara en Semarang. De prijzen hiervoor vallen mee. De beste reistijd is tijdens het droge seizoen, omdat het er rond en tijdens het regenseizoen erg kan stormen.

Al kan Karimunjawa qua grootschalig toerisme – zeker wat betreft westers toerisme – nog als vrijwel ‘onontdekt’ beschouwd worden, ook daar is sprake van een zogeheten hoog- en laagseizoen, waardoor er dan prijsverschillen zijn. De toeristen die er nu komen zijn over het algemeen Indonesiërs en andere Aziaten, waaronder veel Zuid-Koreanen en Japanners. Wat overnachten betreft zijn er drie mogelijkheden: vele homestays bij locals voor een zeer betaalbare prijs, een paar eenvoudige hotels en een resort. Dankzij Karimunjawa’s relatieve onbekendheid is het absoluut een tripje dat gemakkelijk ‘low-budget’ te doen is. Het is zeer geschikt voor korte vakanties van een paar dagen.

De Karimunjawa Archipel: een Betaalbaar Paradijsje

Je kunt in Karimunjawa heerlijk op het strand liggen tussen de palmbomen of snorkelen en zwemmen tussen koraal en allerlei zeedieren. Daarnaast kun je over een van de eilanden cruisen op de scooter en ongelooflijk mooie plaatjes schieten. Er worden dagelijks meerdere tripjes georganiseerd, waarbij je met medetoeristen op een bootje naar vele mooie eilandjes en koraalriffen gaat om te snorkelen en te zwemmen. De gidsen zijn over het algemeen Indonesiërs die matig Engels spreken, maar dit levert geen problemen op. Ze nemen tijdens de tripjes drinkwater, snorkelspullen en onderwatercamera’s mee. Zij maken gedurende de tripjes foto’s die aan het einde van de reis worden gedeeld, maar je kan natuurlijk altijd je eigen camera’s meenemen. Ook zorgen ze voor eten, bijvoorbeeld voor verse watermeloen en witte rijst met vers gevangen vis! Hoe de tripjes precies verlopen hangt natuurlijk af van waar en hoe je hebt geboekt, maar je krijgt hoe dan ook de mooie plekjes en uitzichten te zien van het mooie Karimunjawa! Er is zelfs een plek waar je tussen haaien kunt zwemmen. Bovendien bestaat de kans dat je dolfijnen te zien krijgt. Kortom, Karimunjawa zal je doen denken aan het paradijs en is zeker een bezoekje waard.

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply