Door: Wati Chaeron
De traditionele Indonesische stoffen, zoals batik, werden op een bijzondere manier in de modeshow “The Modest Heritage of Indonesia” getoond. Deze onvergetelijke modeshow vond plaats in het Museon in Den Haag op vrijdag 7 december 2018 en werd door geselecteerde Indonesische ontwerpers gepresenteerd. De definitie van glitter and glamour is herschreven door de ontmoeting tussen de bescheidenheid van traditionele patronen en de moderne blikvanger van de hedendaagse mode.
In samenwerking met de Indonesische ambassade heeft de Pelangi Wastra Indonesia – een overkoepelende organisatie voor modeontwerpers die wastra-adati (traditionele stoffen) gebruiken – een indrukwekkende modeshow neergezet. Het programma werd geopend met een talkshow waarin een uitleg werd gegeven over de materialen en patronen. De uitgenodigden bestonden uit mensen uit diplomatieke kringen, de mode industrie en de Indonesische Diaspora gemeenschap.
Deze unieke modeshow heeft als doel om de wastra-adati industrie in de modewereld te inroduceren. Wastra-adati bevat traditionele stoffen die betekenissen en symbolen uit verschillende plekken in Indonesië representeren. Met deze inspiratie gingen acht modeontwerpers aan de slag. De kleding, schoenen en tassen die op de catwalk vertoond werden hebben een bepaalde charme. De betoverende mode is voor mensen die houden van een klassieke maar ook nonchalante look.
Een korte beschrijving van de collecties van de acht ontwerpers:
-
Leny Rafael heeft de bekoorlijke Badui weven stof met een eentonige heldere kleur op een zwarte stof gebruikt. Het contrast tussen de twee kleuren geeft de kleding een donkere klassieke uitstraling.
-
Adelina Willy Suryani gebruikt uitmuntende zijde uit Garut in haar ontwerp. Parallelogram en hoekige patronen waren de voornaamste vormen op de stoffen. Dit gaf de kleding een extra dimensionele structuur. De sjaals en raincoats bestaan uit de Garut stijl en geeft hippe kleding een nieuwe look.
-
Rizki Permatasari versiert vrouwelijke en sportieve kledingstukken met etnische accenten uit Sumba. Volgens de lokale begrippen geven deze motieven kennis over de liefde, het leven en de harmonie van de cultuur.
-
Dwi Lestari Kartika gebruikt de hoffelijke batik uit Bekasi, ook wel genoemd als de Patriot Candrabhaga (de Strijder van Bekasi). De combinatie van het kleurencontrast en de moderne stijl geeft de kledingstukken een glamour uitstraling.
-
Gita Orlin heeft een klassieke zwarte longdress met batik Trenggalek elementen gemaakt. De kledingstukken bedekten de haren van de mannequins en ze droegen allemaal zwarte flatterende hoeden. De combinatie van de lange jurk en de flatterende hoed geeft de modellen een chique look.
-
Melisa A. Bermara heeft de Enggang vogel uit Kalimantan als bron van inspiratie gebruikt. Zoals de vogel straalde haar kledinglijn en schoenen kracht en moed uit. Een geschikte stijl voor hedendaagse jonge dames met een ‘Touch of Heritage’.
-
Lala Gozali was altijd onder de indruk van de sacrale patronen van de Javaanse Loerik. Uit respect voor de Javaanse Loerik heeft ze moderne kledingmode gemaakt met kleuren die in de natuur voorkomen.
-
Putri Permana ontwerpt clutch tassen met heldere edelstenen en franjes afkomstig uit Jepara. De tassen hebben grijs als basis kleur en bevat stijlvolle decoraties.
Vervolgens waren er ook sieradenlijnen tentoongesteld. De sensationele sieraden van Baroqco, Ferlin Yoswara en Saaraa werden op een prachtige manier op de catwalk getoond. De sierlijke briljanten werden door de mannequins gedragen en hierdoor ontstond er een harmonieuze uitstraling, een prachtige contrast tussen het verleden en het heden.
De ambassadeur van Indonesië, de heer I Gusti Agung Wesaka Puja, heeft zijn trots voor de Indonesische creatieve industrie in zijn toespraak uitgesproken. De acht talentvolle modeontwerpers zijn er in geslaagd om op een creatieve manier moderne couture te ontwerpen met behoud van Indonesische etnische waarden.
- Leny Rafael, Badui Weaving
- Gita Orlin, Batik Trenggalek
- Melisa Bermara, A Touch of Heritage
- Adelina Suryani, Garut Silk
- Lala Gozali, Javanese Lurik
- Putri Permana, Jepara Bags
- Dwi Lestari, Batik Bekasi
- Rizki Permatasari, Sumba Patrons