Detty Janssen: Brengt de Authentieke Indonesische Keuken op de Nederlandse kaart

3

Een persoon die niet meer onbekend is in de Indonesische culinaire wereld in Nederland is Detty Janssen. Nadat deze dame, geboren in Madiun in Oost-Java, naar Eindhoven verhuisde in 2004, was ze van mening dat er weinig waardering is voor de authentieke Indonesische keuken in het land van de molens. Dit was een aanleiding voor deze moeder van twee kinderen om diverse stappen te ondernemen en zich meer te verdiepen in Indonesische gerechten en deze tegelijkertijd te promoten. Het leren koken, het oprichten van haar onderneming genaamd DJ’s Kitchen n Shop en het schrijven van artikelen in verschillende media, zijn een deel van haar activiteiten om haar authentieke culinaire campagne uit te voeren. Haar doelgroep is niet alleen de Indonesische gemeenschap in Nederland, maar ook de Nederlanders zelf.

Wat is haar ultieme ambitie? Detty wil graag dat de authentieke Indonesische keuken als gelijkwaardig wordt beschouwd aan andere internationale keukens zoals de Franse, Italiaanse en Spaanse keuken.

Lees het interview met Detty hieronder.

1. Hoe is DJ’s Kitchen n Shop begonnen?

Ik bestelde altijd spullen en ingrediënten uit Indonesië, die ik hier niet kon vinden, bij familie en vrienden die naar Nederland kwamen. Soms bestelde ik teveel spullen zodat uiteindelijk de houdbaarheid verliep. Daaruit kwam in 2008 het idee voort om het overschot te verkopen in plaats dat het weggegooid moest worden.

In 2010 ontmoette ik iemand van Indo Direct Food (IDF), een importeur uit Engeland, die mij vroeg om samen Indonesische producten op de markt brengen. Om die reden heb ik in 2011 DJ’s Kitchen ’n Shop opgericht.

Detty Janssen: Brengt de Authentieke Indonesische Keuken op de Nederlandse kaart belindomag.nl

Detty met haars collega’s in de Indonesische culinaire wereld

Ik heb veel geleerd in de periode dat ik deze ondermening had. Nadat ik in de Indonesische culinaire wereld in Nederland dook, zag ik veel dingen die veranderd en verbeterd konden worden.


2. Wat leidde ertoe om toch uw onderneming te stoppen?

Omdat ik teveel activiteiten tegelijkertijd had, kon ik mijn aandacht niet meer goed richten op mijn onderneming. Plus het feit dat ik mijn tijd en aandacht ook goed aan mijn gezin moest besteden.

Ik was me ervan bewust dat wanneer ik, in mijn eentje, door wilde gaan dat ik een beslissing moest nemen: doorgaan met mijn business of het ondernemen in iets waar ik nog niet zo lang mee bezig was. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om me te concentreren op het tillen van de Indonesische keuken in Nederland naar een hoger niveau. Dat was de reden om met DJ’s Kitchen ’n Shop te stoppen in 2014.

3. Wat zijn dan de activiteiten die u nu verricht om die wens te verwezenlijken?

Ik wil graag zien dat (authentieke) Indonesische gerechten meer herkend worden door een breed publiek en het niet beperkt wordt tot de Indonesische gemeenschap. Door het direct in de Nederlandse gemeenschap te storten, ben ik van mening dat we Indonesisch eten naar een hoger niveau kunnen brengen.

Ik focus me nu ook op het samenwerken met Nederlandse chef-koks. Waarom? Ten eerste, omdat er weinig Nederlandse of buitenlandse chef-koks de Indonesische gerechten begrijpen. Menigen vergelijken zelfs Indonesisch eten met Indisch eten en naar mijn mening is dat verkeerd! Ten tweede, naast dat het gemakkelijker is om kennis over eten te delen met chef-koks is het ook zo dat ze die kennis nu sneller in de praktijk kunnen doorvoeren.

4. Wat is volgens u de positie van de Indonesische keuken in Nederland?

Ik zie dat veel Indonesische gerechten aangepast zijn aan de Nederlandse smaak. Niet weinig mensen vinden ook kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. Bijvoorbeeld rendang. Het authentieke recept voor rendang is dat het zeer pittig moet zijn. Maar de smaak van rendang die we hier in Nederland vinden is helemaal niet pittig. Dat vind ik verkeerd.

Detty Janssen: Brengt de Authentieke Indonesische Keuken op de Nederlandse kaart

Samen met culinair expert Peter Lute

5. U had het net al even genoemd, maar wat is het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken?

Indisch eten is een combinatie van Indonesisch, Chinees en Europees eten. Persoonlijk vind ik dat het Indische eten veel Chinese invloeden heeft. Wat zeker is, is dat Indisch eten al heel wat aangepast is.

Wanneer we over Indonesisch eten praten, vind ik dat het authentiek moet blijven. Wat maakt Indonesisch eten authentiek? Dat wanneer we het eten, het overal in de wereld het hetzelfde moet smaken. Om het verschil te kunnen beoordelen zouden we ook moeten kijken naar hoe men omgaat met de producten, apparaten of de bereidingswijze.
 
6. Wat is volgens u de reden dat de Indonesische keuken nog niet te vergelijken is met andere internationale keukens zoals Japans, Indiaas en Thais? En wat moeten we doen om dit te veranderen?

Ik denk dat we al vanaf de start achter zijn gebleven bij deze landen.

Dit begon al met het onderwijssysteem in Indonesië. Culinaire studenten in Indonesië leerden voor 99% westerse gerechten te bereiden en slechts 1% Indonesische gerechten. Dus in een tijd dat andere landen hun eigen gerechten exporteerden, zijn wij juist expert geworden in buitenlands eten.

Als we in de jaren ‘70 en ‘80 Indonesische gerechten al hadden onderzocht, om te beginnen bij de smaak, dan zou ik zeker weten dat we nu gemakkelijk mee konden concurreren met andere internationale gerechten. Helaas ontbrak toen nog de steun van onze regering. Nu pas promoot de regering het belang van authentiek Indonesisch eten. Het receptenboek met 30 iconische gerechten uit Indonesië is toch onlangs uitgegeven?

Daarnaast missen we nog die consistente manier van het bereiden van gerechten. Als rendang oorspronkelijk pittig van smaak is dan moet het ook zeker pittig smaken. Mensen moeten accepteren dat rendang pittig is, en we moeten ons niet aanpassen aan de lokale markt waarin we leven. Tom Yum en Kimchi smaken overal ter wereld ook hetzelfde.

7. Beschrijf Indonesisch eten in drie woorden.

Het is bijna onmogelijk om Indonesisch eten met slechts drie woorden te beschrijven. Indonesisch eten is volgens mij rich, spicy, herbs oftewel vettig, pittig en hartig. Die woorden omvatten alle Indonesische gerechten.

Detty Janssen: Brengt de Authentieke Indonesische Keuken op de Nederlandse kaart belindomag.nl

Detty en haar man Rolf hebben samen twee kinderen, Keisha en Jamie

8. Hebt u een favoriete Indonesisch restaurant in Nederland? Zo ja, welke is het?

Het is moeilijk om te zeggen of ik een favoriete restaurant heb. Volgens mij heeft elk restaurant zijn eigen karakter en eigen plus- en minpunten. Soms kwam ik een restaurant tegen waarvan ik dacht dat het eten een wow factor had, op het gebied van smaak en de manier van bediening. Maar nadat ik het gepromoot en weer geproefd had veranderde de smaak op een teleurstellende manier. Tot op heden heb ik nog geen Indonesisch restaurant in Nederland gevonden dat aan al mijn eisen voldoet.

9. Wat zijn uw toekomstige projecten?

Ik heb veel ideeën om de Indonesische keuken naar een hoger niveau te brengen. Momenteel richt ik mij op activiteiten om dit doel bereiken.

Een van de voorbeelden is dat we een coaching clinic willen geven aan de leerlingen van het restaurant Fifteen van Jamie Oliver in Amsterdam. Daarnaast ben ik ook bezig met het opzetten van een project in samenwerking met een Nederlandse tv zender. Hierover mag ik momenteel nog niet veel over vertellen.

Het is een persoonlijke voldoening en trots om gerechten uit mijn eigen land te mogen promoten in het buitenland, ondanks dat het op eigen kosten is. Zoals het citaat van president Kennedy: “Vraag niet wat uw land voor u kan doen; vraag wat u voor uw land kunt doen.” Dat is mijn motivatie en drive om op eigen kracht Indonesië op de kaart te zetten als ontwikkeld land.

SHARE.
Share.

About Author

3 reacties

 1. Surya Atmadja on

  Maar de smaak van rendang die we hier in Nederland vinden is helemaal niet pittig. Dat vind ik verkeerd.
  ————————————————-
  Wat versta je onder pittig ?
  Is het pedas (heet) of is het spicy (veel verse ingredienten of bumbu’s).
  Ik heb op Java en Sumatra vaak Rendang Padang “Asli” gegeten.
  De rendang op Sumatra is vaak (te) heet .
  Bij de bijna droge, bruin en bijna zwart gekleurde rendang uit Padang heb je ook variaties .
  In Nederland heb je vaak vleesgerecht die door velen als rendang worden genoemd.
  In smaak, bereidingswijze heb je ook verschillen .
  Soms wordt kalio (“natte rendang “) en rendang(bijna droog) door elkaar gehaald .

  Bij andere “authentieke” gerechten zoals (sayur) gudeg heb je ook verschillen in smaak en soms samenstelling zoals bij asinan.

 2. Hallo mbak Detty, saya sangat setuju dng pendapat anda tentang autentic. Makanan harus benar2 asli baik rasa serta penampilan karena ini factor penting untuk mengenal culiner Indo. Berikut ttg kemauan mbak Detty dng carriernya, terima kasih utk menjunjung culiner Indo. Sampai saya terharu membaca info diatas. So saya doakan moga2 tercapai yg mbak Detty inginkan. Amin.

Leave A Reply