Diverse soorten Indonesische noedels

0

Noedels zijn één van de populairste gerechten in Azië, inclusief Indonesië. Naast het feit dat het relatief goedkoop èn gemakkelijk te bereiden is, hebben noedels ook een hoge voedingswaarde.

Historisch gezien, waren noedels 2000 jaar geleden voor het eerst aanwezig op het vasteland van China tijdens de Han-dynastie. Vanaf hier werd het verspreid naar de buurlanden zoals Japan, Korea en de Zuid-Oost Aziatische landen van Europa.

Vandaag de dag, hebben noedels al vele ontwikkelingen ondergaan. In Indonesië alleen al, is de noedel, ook wel bekend als mie, veelzijdig verkrijgbaar qua structuur, type en smaak. Mie bakso (rund noedel), mie ayam (kip noedel) en kwetiauw zijn de meest populaire soorten noedels geconsumeerd door de Indonesische samenleving in het algemeen. Echter, er zijn nog vele andere soorten Indonesische noedels die je zou moeten kennen en natuurlijk zou moeten proeven. Hieronder staan de verschillende soorten noedels die je  smaakpapillen gegarandeerd zullen prikkelen!

1. Mie Aceh

Dit verleidelijke culinaire hoogstandje van Atjeh kan op twee manieren worden gepresenteerd: gebakken of gekookt. Lange gele noedels zijn dé kenmerk van Mie Atjeh. Variaties van deze noedels is het gebruik van vlees, krab of garnalen. Wat ook unieke is van deze noedel is de scherpe smaak van specerijen in de vorm van gember, kardemom, kurkuma en komijn. Over het algemeen wordt Mie Atjeh geserveerd met emping, plakjes gesneden komkommer, rode ui, en citroensap.

2. Mie Celor

Dit gerecht komt uit de stad Palembang. Mie Celor wordt geserveerd in een mengsel van kokosmelk en garnalen bouillon, dat vervolgens wordt aangevuld met gekookte eieren, selderij, lente-uitjes en gebakken uien. De grootte van de noedels is hetzelfde als die van Mie Atjeh.

3. Mie Kocok

Deze typische hartige Bandung noedel kan worden geserveerd met extra spruiten, plakjes koeiepoot of koeiehuid. Om de smaak te verrijken, kan je chilisaus en limoensap toevoegen.

4. Mie Toprak

Deze noedel is afkomstig uit Solo. Het is meestal samengesteld uit gele noedels, stukjes vlees (tetelan), kool, taugé, tofu, tempeh, worstjes en geroosterde pinda’s. Het heeft een frisse smaak, een mix tussen Mie Bakso en soep.

5. Mie Cakalang

Zeevruchten zijn uitgegroeid tot het handelsmerk van het Manado voedsel. Het is geen wonder dat haar noedel wordt geserveerd met haar beroemde vis, de cakalang (vliegende vis). Dit noedelgerecht wordt gekookt en geserveerd met tonijn en bestrooid met geraspte cakalang. Om meer kruiden toe te voegen, kan het worden gemengd met groene chilisaus, azijn, water en zout. De Manado gemeenschap geniet meestal van deze noedel sin combinatie met een kom pap als ontbijt.

6. Mie Kocok

Deze noedel is een specialiteit van Cirebon. Wat uniek is aan deze noedel, is de dikke pap-achtige kokosnoten bouillon, die over de noedels wordt gegoten. Dit gerecht bevat plakjes ei, gesneden kippenvlees en wordt bestrooid met gebakken uien en groene uien als kruiden.

7. Mie Ongklok

Mie Ongklok is afgeleid van Wonosobo. Het bestaat uit gele noedels geserveerd met koolbladeren en bieslook, die de belangrijkste groentesoort zijn voor de consumptie van de lokale gemeenschap. Over het algemeen wordt het geserveerd met rundersaté, tempé kemul, evenals keripik tofu.

8. Mie Sagu

Het unieke van de noedel uit de Riau provincie is dat het is gemaakt van verwerkte meel van de sago boomstam. Bij deze noedel kan taugé, groene bonen, ansjovis, komkommer en andere aanvullingen worden toegevoegd. De noedel zelf voelt taai en smaakt heerlijk.

9. Laksa

In Indonesië heb je drie meest populaire vormen van laksa, de Laksa Betawi, Bogor en Tangerang. Elk heeft zijn eigen unieke smaak en presentatie.

Laksa Betawi gebruikt  over het algemeen vermicelli noedels met toegevoegde eieren, rijst koek, taugé basilicum en bieslook. Sommigen voegen zelfs als  variatie perkedel (aardappel koekjes) toe.

Laksa Bogor bestaat uit een dikke saus dat komt van stukken oncom. Mengsel van ketupat, taugé, geraspte kip, garnalen en gekook

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply