Dr. Gamal Albinsaid, arts die bereid is betaald te worden met afval

0

Afval kan een bron zijn voor problemen op het gebied van gezondheid. Er zijn al tal van inspanningen geweest om afval te recyclen maar het is nog niet gebruikelijk om dit te doen in Indonesië. Afval dat gebruikt kan worden om de volksgezondheid te verbeteren zou vreemd in de oren klinken. Dit is niet het geval voor de jonge arts Gamal Albinsaid (25), want voor hem is afval juist een bron van inkomsten voor zijn bedrijf.

In 2013, hebben dr. Gamal Albinsaid en een paar van zijn vrienden Clinical Garbage Insurance opgericht in hun geboortestad Malang. Het verzekeringssysteem maakt het voor patienten mogelijk om ‘gratis’ naar de dokter te gaan. Patienten dienen alleen de zorgverzekering te betalen (maandelijkse premie van ongeveer Rp. 10.000 circa €0,70) in de vorm van afval. Het afval wordt vervolgens gerecycled door recycle bedrijven die samenwerken om de premies te betalen. Middels deze onderneming wil deze ambitieuze en bescheiden jonge arts, twee vliegen in een klap slaan: het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van milieu en gezondheid. Daarnaast zal de perceptie van mensen over afval veranderen omdat men nu anders zal denken over afval die toegang biedt tot gezondheidszorg.

Tot op heden zijn er al 2000 patienten in Malang die gebruik maken van deze zorgverzekering. Het verspreidt zich ook naar grotere steden zoals Bandung en Jogjakarta.

Door dit initiatief kreeg Gamal de onderscheiding “Prince of Wales Young Sustainability Entrepeneurship Prize” van Prins Charles van Engeland in 2014 tijdens een diner in Buckingham Palace.

 

Bron: thejakartapost.com

Foto: Gamal Albinsaid

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply