Sinds november 2011 ben ik bestuurslid van de stichting Moluks Historisch Museum (MHM). Eerst als penningmeester en per 1 januari 2013 als voorzitter. Het MHM heeft een bewogen periode achter de rug gehad na een gedwongen sluiting van ons pand in Utrecht in 2012, ontslag van de medewerkers en de verkoop van het pand dat daarna volgde. Het MHM heeft gelukkig haar blik weer op de toekomst kunnen richten en in het kader daarvan organiseert het MHM een aantal jaarlijks terugkerende activiteiten door het land.
Het jaar 2015 begon voor het Moluks Historisch Museum met een terug- en vooruitblik. In het Openlucht Museum stond het MHM op zaterdag 14 maart uitgebreid stil bij de historische datum van 21 maart 1951. De dag waarop het eerste schip Rotterdam binnenvoer met de Molukse KNIL-soldaten. In het kader van het MHM evenement Historie21 heeft Fridus Steijlen een boeiende inleiding gehouden over de achtergrond en geschiedenis van de komst van onze Molukse (groot)ouders. Rocky Tuhuteru heeft daarnaast twee bewoners geïnterviewd van het kamp Lage Mierde, die een goed beeld schetsten van het dagelijks leven in dat kamp. De barak die in het Openlucht Museum staat, is afkomstig uit hetzelfde kamp. Er was ook een live verbinding met een grote groep Molukse jongeren die vanuit Krimpen aan den IJssel naar de Kop van Zuid in Rotterdam liepen, waar dat eerste schip op 21 maart 1951 aankwam. Minister Ronald Plasterk was in Rotterdam bij de aankomst van de jongeren aanwezig.
Bovendien was ik, namens het bestuur van het MHM, ter plaatse om de aanwezigen een terugblik te geven over het afgelopen jaar en een vooruitblik naar de toekomst van het museum. De huidige ontwikkelingen geven voorzichtig meer hoop tot optimisme over het voortbestaan van het MHM. Zo zijn er ver gevorderde plannen voor een bijzondere leerstoel ‘Molukse Geschiedenis en Cultuur’. In het najaar hoopt het bestuur hier meer over bekend te kunnen maken.
En last but not least, wil ik stil staan bij het overlijden van een Molukse heldin. Op zaterdag 28 maart 2015 is namelijk tante Coosje Ayal overleden. Deze dappere dame heeft als tienermeisje meegevochten tegen de Japanners in Nieuw-Guinea. Ze heeft als meisje tussen de mannen van kapitein van infanterie Willemsz Geeroms dapper meegevochten en vele ontberingen doorstaan. Ze heeft hier onder andere het Kruis van Verdienste voor gekregen. Als vriend van haar zoons heb ik de eer gehad tante Coosje persoonlijk te hebben gekend. Tante Coosje was een warme en bijzonder krachtige persoonlijkheid. Op vrijdag 3 april 2015 is zij met de militaire eer, die zij heeft verdiend, herdacht en begraven. Rust zacht, tante Coosje.
Mr. Glenn C. Haulussy LL.M.
Voorzitter Moluks Historisch Museum (MHM)
Lees ons interview met Glenn hier.