Een indrukwekkende Ahmad Tohari tijdens Writers Unlimited

0

“Ik schreef dit boek als een teken van mijn liefde voor Indonesië.” Dat waren de woorden van de Indonesische schrijver Ahmad Tohari tijdens een evenement van Writers Unlimited in Den Haag op 19 januari 2013. Het boek waarop hij doelde is zijn beroemde Ronggeng Dukuh Paruk Trilogy (1982).  Vele sociaal-politieke kwesties worden hierin besproken, waaronder de moorden van het tragedie op 30 september 1965, wat gevoelig was voor het Soeharto-regime.

De naam Ahmad Tohari is zeker geen onbekende in de Indonesische literatuur. Hij staat bekend als een humoristische en nuchtere schrijver van romans en kort verhalen. Hij staat bekend als een schrijver van de armen, vanwege zijn vele werken over de minder gelukkige personen die in afgelegen dorpen proberen te overleven onder de sociale, politieke en economische druk van het land. Tohari’s werk bestaat o.a. uit Lintang Kemukus Dini Hari (1985), Jantera Bianglala (1986), Senyum Karyamin (1989), Bekisar Merah (1993), Kiai Sadrun Gugat (1995), Lingkar Tanah Lingkar Air (1995) en Nyanyian Malam (2000).

Maar zijn naam werd groot door zijn Ronggeng trilogie uit 1982, die is vertaald in het Japans, Duits, Chinees, Engels en Nederlands (Dansmeisje Uit Mijn Dorp, Uitgeverij De Geus, 2013). Het boek vertelt niet alleen de ontberingen en het lijden van de onderste laag van de bevolking, maar visualiseert ook de conflicten en praktijken van corruptie die duidelijk de situatie in de Indonesische politiek van vandaag de dag weergeven.

Toen hem werd gevraagd over de toekomst van Indonesië, antwoordde Tohari vrij diplomatiek, doch sterk dat hij veel hoop heeft voor zijn land. Hij herinnerde ons eraan dat er nog steeds veel idealisten zijn in Indonesië en hoopt dat zij de toekomstige leiders van het land zullen worden.

Het evenement vond plaats in Theater aan het Spui met de aanwezigheid van auteur Adriaan van Dis en journalist Michel Maas als leider van het gesprek.

In 2011 is Tohari’s boek aangepast naar een film genaamd Sang Penari (De Danser), geproduceerd door Shanty Harman en geregisseerd door Ifa Isfansyah.

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply