In Indonesië heeft elke regio een eigen traditionele trouwceremonie. Achter al deze huwelijksprocessies schuilen er prachtige en heilige betekenissen. Helaas vinden veel mensen de rituelen die bij de huwelijksvoltrekkingen horen te ingewikkeld en te langdradig, waardoor ze voor een meer ‘moderne’ manier kiezen.
Daarom was het voor BelindoMag een eer om een traditionele Indonesische – met name een Soendaneze – bruiloft bij te mogen wonen hier in Nederland. Het culturele evenement werd gehouden op zaterdag 29 juni jl. bij de residentie van de Indonesische ambassadeur te Wassenaar. Dit evenement werd door de Indonesische ambassade georganiseerd om de Indonesische cultuur te promoten aan de Nederlandse gemeenschap. In zijn toesprak had de Indonesische ambassadeur, de heer I Gusti Agung Wesaka Puja, het belang van dit soort evenementen benadrukt met als doel om meer waardering te creëren voor de Indonesische cultuur en om het aantal Nederlandse toeristen naar Indonesië te verhogen. Hij voegde hier aan toe dat Indonesië uit ongeveer 17 duizend eilanden bestaat en dat er een verscheidenheid is aan traditionele huwelijksceremonies met ieder weer verschillende betekenissen. Dit betekent dat Indonesië rijk is aan een cultuur dat waardering verdient en gekoesterd moet worden.

Ongeveer 400 genodigden waren aanwezig bij het evenement, waaronder expats, zakenmensen en vertegenwoordigers van verschillende ambassades in Nederland. De bekende Soendaneze liedjes, zoals Bubuy Bulan, Durian Pegat en Anjeun, evenals de charmante Ronggeng dans en Merak dans uitgevoerd door Madaloka Dance Studio, brachten veel sfeer tijdens dit evenement. Natuurlijk genoten de gasten van de typische West-Javaanse keuken: nasi liwet teri, lalapan, karedok en pesmolvis (gestoofde gefrituurde vis).

Het meest unieke is natuurlijk de traditionele Soendaneze huwelijksprocessie waarbij het echtpaar, een Soendaneze vrouw die in Nederland woonachtig is en getrouwd is met een Nederlander, model stond voor deze huwelijksprocessie. Het echtpaar zag er prachtig uit in hun donkerblauwe traditionele klederdracht.
Het programma bestond uit de volgende reeks van traditionele Soendaneze rituelen:
Mapag penganten: De bruid en bruidegom werden verwelkomd door een danser die Ki Lengser representeert. Ki Lengser symboliseert een oude wijze man. Men wordt geacht om ouderen te respecteren vanwege hun brede kennis over het leven. Onder begeleiding van Soendaneze muziek bracht hij samen met de pauwendanseressen, het paar en hun familie naar hun zitplaatsen.
Saweran: Tijdens dit interessante ritueel gooien de ouders van de bruid en bruidegom munten en snoepjes (kunnen ook in de vorm van rijst of bloemen zijn) naar de gasten. De achterliggende gedachte van deze traditie is om geluk met anderen te delen. Als het geld, de snoep of rijst zo ver mogelijk weggegooid wordt, dan zullen meer mensen ervan genieten.

Sungkeman: Deze processie is meestal het meest ontroerende moment, zowel voor de bruid en de bruidegom als voor de genodigden die er getuige van zijn. In een staat van knielen voor een ouder (of een ander familielid) vragen de bruid en bruidegom om gezegend worden.
Bakakak hayam: In dit ritueel trekt het echtpaar elk een stukje geroosterde kippendij in tegengestelde richting. Diegene die een groter aandeel krijgt, zal vermoedelijk welvaart brengen in het gezin. Daarna worden de stukjes kip samen gegeten door de bruid en bruidegom, wat aangeeft dat het welzijn en welvaart samen verkregen en genoten moeten worden.
Dit culturele evenement, georganiseerd door de Indonesische ambassade in Den Haag, heeft de genodigden een mooie kijk gegeven in een traditionele Indonesische bruiloft. De tropische temperaturen en de Soendaneze muziek, kleding en eten hebben zeker bijdragen aan deze bijzondere ervaring.
