Ervaringen tijdens de Indonesische Presidentsverkiezingen 2014 in Nederland

0

Op 9 juli jongstleden werden de presidentsverkiezingen in Indonesië gehouden. Er was veel te zien op verschillende sociale media, waaronder foto’s van Indonesiërs die gedeeld werden om te laten zien dat zij hun stemrecht hadden gebruikt.

Indonesiërs in Nederland kregen ook dezelfde kans. Eerder dan in Indonesië, om precies te zijn op zaterdag 5 juli, konden de Indonesiërs in Nederland hun stem uitbrengen op de Ambassade van de Republiek Indonesië in Den Haag. Kijkend vanaf de zijkant viel op dat de Indonesiërs ondanks de lange rij en regen de spirit erin hielden. Volgens Indonesia.nl hadden 2.342 Indonesiërs uit verschillende steden in Nederland deelgenomen aan de Indonesische presidentsverkiezingen van 2014 in Nederland.

Presidentsverkiezingen 2014 in Nederland belindomag.nl

Indonesiërs die in de rij wachten voor de ambassade (Foto: Aya de Ligt)

Onder de duizenden kiezers hadden we twee Indonesiërs gevraagd hun ervaringen te delen met de lezers van BelindoMag. Lees hieronder.

Burdiandira, Den Haag

Sinds mijn verblijf in Nederland had ik nu pas de wens om een stem uit te brengen op de verkiezingen. Ik geef de voorkeur aan een lange rij boven een hevige regenbui voor een beter Indonesië. Ik was blij te zien dat de ambassadrice (Retno L.P. Marsudi) de straat op ging om te vragen naar de situatie van de kiezers in de rij. Het is jammer dat de organisatie niet anticipeerde op het grote aantal mensen dat kwam en het slechte weer. Het voordeel voor de kiezers die hun kinderen of ouders meenamen was dat ze daardoor voorrang kregen in de rij.

Presidentsverkiezingen 2014 in Nederland belindomag.nl

Burdiandira (rechts) met onder andere de Indonesische ambassadrice

 

Er waren verschillende redenen die het stemproces op de locatie vertraagden. De kiezers die geen gele kaart (registratiekaart) kregen, moesten eerst een wit formulier invullen. Soms hadden mensen geen pen meegebracht of was er geen aparte plek om het formulier in te vullen. Dus het kostte wat moeite. Soms lieten medewerkers ons dit pas weten op het moment dat we dichtbij de tafel waren om het formulier in te leveren, waardoor de kiezers die achteraan in de rij stonden langer moesten wachten.

Er was ook een positieve kant aan het ongeveer twee uur wachten.  Ik was in de gelegenheid om met collega’s te discussiëren en na te denken over mijn keuze. Daarom was mijn keuze sterker!

Aya de Ligt, Schiedam

Presidentsverkiezingen 2014 in Nederland belindomag.nl

Aya stemt voor een beter Indonesië


Eerst wilde ik geen stem uitbrengen. Maar ik wens een beter Indonesië. Ik weet zeker dat vele andere aanwezigen vandaag hetzelfde dachten. Ik zag veel kiezers die zich nog niet geregistreerd hadden en van sommigen was het paspoort verstreken. Maar omdat ze zo graag willen stemmen zijn ze op goed geluk naar de ambassade gekomen. Er zijn ook mensen uit Jakarta die hier op vakantie zijn en ook komen stemmen.

De Indonesische gemeenschap was dit keer heel enthousiast over deze presidentsverkiezingen. Ze kwamen vanuit het hele land naar de ambassade. Ondanks de regen bleef iedereen netjes in de rij tot aan het stemhok. Dit alles voor een beter Indonesië.

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply