10 typische Indonesische gerechten voor vegetariërs en veganisten

0

Door: Nad Astian

Als we het over Indonesische groentegerechten hebben, zijn er genoeg keuzes. Goedeg, sajoer lodeh, oerap en plecing kangkoeng zijn een paar groentegerechten die al heel bekend zijn onder de liefhebbers. Echter, voor de ‘consequente’ vegetariërs (consumeren geen vlees maar wel eieren en zuivelproducten) en veganisten (consumeren geen dierlijke producten) onder ons zijn deze gerechten niet vanzelfsprekend. Waarom?

De reden is trassi.

Dit ingrediënt, ook bekend als garnalenpasta, is bijna onmisbaar in de Indonesische keuken, vooral in typisch Javaanse gerechten. Er wordt zelfs beweerd dat deze garnalenpasta één van de belangrijkste smaakstoffen is die de gerechten onweerstaanbaar lekker maakt. Het is dus niet zo verrassend dat het in verschillende soorten sambal, nasi goreng en zelfs in groentegerechten toegevoegd wordt.

Natuurlijk kunnen we de gerechten aanpassen naar onze eigen smaak en levensstijl, vooral als we het zelf maken. De sajoer lodeh zonder trassi smaakt nog steeds lekker. In plaats van garnalen kroepoek, kan je bijvoorbeeld kroepoek met uiensmaak proberen. Het is natuurlijk een ander verhaal als we naar onze favoriete toko of restaurant (non-veganistisch en non-vegetarisch) gaan waar meestal het eten al vooraf bereid is en de kans voor aanpassingen van gerechten klein is.

BelindoMag kan je helpen. Hieronder staat een lijst met 10 soorten Indonesische groentegerechten die als ‘veilig’ kunnen worden beschouwd voor vegetariërs en veganisten wanneer ze uit eten gaan. Als je nog steeds niet zeker bent over de ingrediënten dan kun je het altijd navragen aan het personeel van de toko of het restaurant.

Gado-gado (Credit: Takeaway, Wikimedia Commons)

1. Gado-gado
Misschien is dit wel het meest bekende Indonesische gerecht onder vegetariërs en veganisten. Dit gerecht bestaat uit verschillende gekookte groenten zoals wortels, aardappelen, kool, taugé en kousenband. Deze groenten worden geserveerd met pindasaus en kroepoek (wees voorzichtig met garnalenkroepoek). Andere soortgelijke groentegerechten zijn petjel, lotek en karedok. Let op: pindasaus bevat meestal trassi, dus we raden je aan om dit na te vragen.

Ketoprak met of zonder ei (Credit: Midori, Wikimedia Commons)

2. Ketoprak
Een ander gerecht dat geserveerd wordt met pindasaus is ketoprak. Indonesiërs eten dit gerecht op elk gewenst moment van de dag. Deze Betawinese specialiteit bestaat uit ketupat (lontong), tofu, vermicelli, taugé, komkommer en wordt, naast pindasaus, geserveerd met gebakken uitjes, emping en zoete sojasaus. Voor de vegetariërs kan een gekookt ei ook erbij gegeten worden.

Sayur Asam (Credit: Ramzy Muliawan, Wikimedia Commons)

3. Sayur asam sunti
Dit typische Atjeese gerecht lijkt op het eerste gezicht meer op sajoer lodeh vanwege de onheldere saus. De gevarieerde ingrediënten van dit gerecht maakt het uniek: stervrucht, jackfruit, melindjoblaadjes, kokosmelk, laos, laurierblaadjes en het allerbelangrijkste: asam sunti. Deze zure substantie is gemaakt van opgedroogde stervruchten die een verfrissende zure smaak produceert. Dit gerecht moet je zeker proeven wanneer je Atjeh bezoekt.

Tempe bacem (Credit: Closari)

4. Tempé bacem
Dit tempé gerecht uit Yogjakarta is geschikt voor diegenen die van zoetsmakende gerechten houden. Het hoofdingrediënt is gula djawa oftewel Javaanse bruine suiker. De stukken tempé (je kan ook tofu gebruiken) worden in een marinade van water, suiker, sjalotjes, knoflook, korianderpoeder, laos, kemirie en laurierblaadjes gedrenkt.

Orek Tempe

5. Orek tempé
Orek tempé is waarschijnlijk het meest voorkomende tempé gerecht die je in een toko of restaurant tegenkomt. Het is meestal een bijgerecht bij gele rijst, nasi uduk, nasi tumpeng of nasi rames. Er zijn twee soorten orek tempé, namelijk de natte (meer saus) en droge. Maar de kruiden voor beide soorten zijn hetzelfde: zoete sojasaus, laos, laurierblaadjes, knoflook en zout.

Tauge goreng (Credit: Gunawan Kartapranata)

6. Tauge goreng
Hoewel tauge goreng gefrituurde taugé betekent in het Indonesisch, wordt er eigenlijk niets gefrituurd. De taugé wordt in water gekookt met stukjes ketupat, tofu en gele noedels. Deze specialiteit uit Bogor wordt vervolgens geserveerd met een mix van oncom en taotjosaus (saus van gefermenteerde sojabonen).

Asinan (Wikimedia Commons)

7. Asinan
Als je een liefhebber bent van kimchi, dan maakt dit gerecht je ook heel blij. Asinan is een fruit- en groentesalade met een zoetzure saus. Het verschil met kimchi is dat dit gerecht geen fermentatieproces ondergaat en wordt geserveerd met meer saus. De meest bekende asinan is te vinden in Bogor.

8. Sayur Kapau
Dit groentegerecht vind je in veel Padang restaurants in grote steden in Indonesië. De hoofdingrediënten zijn jonge jackfruit en kerriesaus. Deze saus is gemaakt van verschillende kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, venkel, gember en koriander. Dit gerecht, ook wel gulai cubadak genoemd, is meestal een bijgerecht bij andere Padang gerechten zoals rendang. Maar het is natuurlijk ook heel lekker om het alleen met witte rijst te eten.

Terong balado (Credit: Zoyachubby)

9. Terong balado
Een ander populair gerecht uit Padang is terong balado ofwel gestoofde aubergines in pittige saus. Wat heel typerend is aan dit gerecht is de wat dikke rode saus. De saus is gemaakt van een mengsel van rode chilipeper en tomaten, perfect door diegenen die van pittig houden.

Gorengan (Wikimedia Commons)

10. Gefrituurde gerechten (Gorengan)
De laatste is misschien wel de populairste snack onder Indonesiërs. Het is vrij eenvoudig te bereiden door het eten in een bloemmengsel te dompelen en vervolgens te frituren. Tofu, tempé, cassave, zoete aardappel en bananen zijn onder ander zeer geschikt om te frituren. Velen eten het ook graag bij het ontbijt of als bijgerecht bij witte rijst.

Zo, dat zijn de 10 typische Indonesische specialiteiten die door vegetariërs en veganisten geconsumeerd kunnen worden. Speciaal voor vegetariërs is de keuze van gerechten met eieren ook beschikbaar, zoals aardappelkoekjes, gezouten eieren en roerei.

Welke andere Indonesische specialiteiten kunnen volgens jou aan deze lijst worden toegevoegd?

Share.

About Author

Leave A Reply