Film over Nederland populair in Indonesië

0

Door: Valerie Krul

De film “Negeri Van Oranje” (Endri Pelita, 2015) oftewel “Het Land Van Oranje” doet het behoorlijk goed in Indonesië. Zo goed zelfs dat het in de top tien staat van best bezochte films in de bioscoop. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Wahyuningrat, Adept Widiarsa, Nisa Riyadi en Rizki Pandu Perdana. Deze vier Indonesische vrienden besloten een boek te schrijven met tips over het leven in Nederland, geïnspireerd door hun ervaringen toen zij in Nederland studeerden. Sinds 2009 wordt dit boek uitgedeeld aan Indonesische studenten die naar Nederland gaan, maar wordt tevens met plezier gelezen door anderen.

De schrijvers hebben hun eigen belevenissen vertaald naar een verhaal over vijf Indonesische studenten die gaan studeren in Nederland. Zij maakten er een liefdesverhaal van, zodat het gemakkelijker leesbaar werd. De vijf hoofdrolspelers komen terecht in Nederlandse steden als Den Haag, Rotterdam, Leiden en Utrecht. Ook komen diverse Nederlandse iconen voorbij, zoals de tulpen, de Dom in Utrecht, de bollenvelden, de Scheveningse Pier, de molens en natuurlijk de grachten. In de lente van 2015 zijn de cast en crew dan ook speciaal naar Nederland gekomen om bepaalde scènes op te nemen.

De film laat een positief beeld zien van het moderne Nederland in plaats van het vaak geëxploiteerde negatieve beeld van het oude Nederland als de koloniale overheerser. En dat is een mooie afwisseling. Dat dit ook de bedoeling was, blijkt uit het interview van NOS-correspondent Michel Maas met producent Frederica. Hierin zegt ze: “Waarom steeds maar kijken naar de somberheid van het verleden? We moeten naar de toekomst kijken, naar de ‘bright side’. Dat is wat op dit moment telt”.

 

Bron: nos.nl & news.unpad.ac.id

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply