Door: Valerie Krul
Op woensdag 25 november was het zover: de start van de Amsterdam Indonesian Film Week (AIFW) 2015. AIFW werd mede mogelijk gemaakt door het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur, Badan Perfilman Indonesia (Indonesian Film Council), CinemAsia, Dyandra Convex, Lab111 en Bocca Coffee Roasters. Deze filmweek heeft meerdere doelen: het promoten van Indonesische films als culturele diplomatie, het verhogen van de waardering van Indonesische films in het buitenland en het verbeteren van de kwaliteit van Indonesische films.
BelindoMag wilde natuurlijk aanwezig zijn bij de aftrap van het AIFW. De opening begon met een receptie met heerlijke Indonesische hapjes verzorgd door Soenda Kelapa en goede Sumatraanse koffie van Bocca Coffee Roasters. Daarna volgde de openingsceremonie met sprekers van CinemAsia, de Indonesische ambassade in Den Haag en het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur. Zij benadrukten het belang van deze filmweek om de eerder genoemde doelen te verwezenlijken. Volgens hen zullen buitenlanders via deze films het Indonesië van nu kunnen ontdekken. Daarom hebben zij de wens om dit een jaarlijks terugkerend festival te laten zijn.
Filosofi Kopi (de Filosofie van Koffie), geregisseerd door Angga Dwimas, was de eerste film die getoond werd tijdens het AIFW. Deze film gaat over Jody en Ben, twee vrienden die de koffiezaak Filosofi Kopi runnen in Jakarta. Op een dag verschijnt er een Indonesische zakenman die Ben uitdaagt om een nieuw soort koffie te ontwikkelen. Deze weddenschap biedt Jody en Ben de kans om hun geldproblemen op te lossen. De film gaat over vader-kindrelaties, vriendschap en de algemene worstelingen in het dagelijks leven.
Voordat de film werd getoond, vertelde scriptschrijfster Jenny Yusuf, kort over haar ervaringen tijdens het maken van de film. Ze begonnen in 2011 met de productie. Ze gaf toe zelf geen koffiedrinker te zijn. Voor de film ontmoette ze barista’s en koffie-experts, waardoor haar waardering voor koffie is toegenomen. Ondanks dat is ze nog steeds geen koffieliefhebber.
De film blijkt een echte “feel-good movie”. Beelden over het hedendaagse leven in Indonesië worden met veel humor getoond. Houd je niet van koffie? Wees niet getreurd! Filosofi Kopi is zeker niet een film dat alleen bestemd is voor koffieliefhebbers, maar voor iedereen die van Indonesië en van films houdt.
Naast Filosofi Kopi werden er tijdens de AIFW vier andere Indonesische films getoond, namelijk Soekarno, Siti, In the Absence of the Sun (Selamat Pagi, Malam) en Comic 8. Een paar films waren al binnen no-time uitverkocht. Ook kwamen een paar films van de CinemAsia FilmLab voorbij, namelijk Phantom Napalm, Untuk Selalu en Verboden Liefde (Cinta Terlarang).