Gezonder door Kopi Loewak

0

Voor de echte koffie liefhebbers, klinkt deze koffie al bekend in de oren: Kopi Luwak. Echter, het is niet zomaar een koffie! De gebruikte koffiebonen zijn afgeleid van de uitwerpselen van een luwak (een zoogdier), waarvan wordt aangenomen dat dit een unieke koffiesmaak creëert als geen andere. Blijkbaar is het eiwitgehalte in de maag van het zoogdier tijdens het fermentatieproces dat wat de perfecte combinatie creëert, waardoor de koffie een onderscheidende en rijke smaak krijgt zonder een bittere smaak in de mond na te laten.

Geschiedenis

Hoewel het nog niet zo lang bekend is, heeft Kopi Luwak al naam gemaakt sinds de tijd van de Nederlandse kolonisatie. De oorsprong van deze koffie is nauw verwant aan het Cultuurstelsel of het teelt tijdperk (1830-1870) op Java en Sumatra. In die tijd werd de autochtone werknemers verboden koffiebonen te plukken voor persoonlijke consumptie. Echter, de arbeiders vonden een soort civet-achtig zoogdier die genoot van het eten van koffieboon kersen en waarvan de ontlasting de vorm had van hele koffiebonen. Nadat ze deze hadden verzameld, gewassen, geroosterd en gebrouwen, was het resultaat een smaak en aroma die verschilt van andere koffiesoorten.

Nieuws over deze koffie werd eindelijk bekend bij de Nederlandse plantagehouders en zij veranderden dit snel in een exclusieve consumptie binnen de Nederlandse high society. Door de schaarste, uniekheid en speciale smaak van deze bonen, heeft Forbes magazine het ’s werelds duurste koffie genoemd, met een prijs van USD1.300 per 1 kg!

Gezondheidsvoordelen

Vandaag de dag, is er nog steeds een onderzoek aan de gang naar de gezondheidsvoordelen van Kopi loewak.  Er schijnen een heleboel voordelen te zijn zoals het verlagen van het risico van kanker, voorkoming van neurologische ziektes en diabetes, bescherming van de huid, en nog veel meer.

Echter, volgens Dr. Phaidon L. Toruan, een gezondheidsdeskundige van Jakarta Anti-aging & Executive Fitness Consultant (detikHealth),  heeft Kopi Luwak een aantal voordelen die geen enkele andere koffie heeft, te weten:

• Kopi Luwak bevat geen giftige pesticiden. Pesticiden zijn meestal een risico van het veroorzaken van kanker, ADHD bij kinderen, aandoeningen van het zenuwstelsel en de verzwakking van de immuniteit. Pesticiden worden natuurlijk gereinigd in de maag van de luwak tijdens het fermentatieproces.

• De kwaliteit van de koffiebonen is het mooiste. Het luwak zoogdier wordt beschouwd als een “kieskeurig” eter. Ze selecteren zorgvuldig wat ze eten, waardoor de koffieboon een hoge kwaliteit hebben.

• Het fermentatieproces is natuurlijk. Deze fermentatie verlaagt het eiwitgehalte van de koffieboon en meer vet, wat een aangename zware en stroperig smaak creëert.

Bron:

kopiluwaksundaville.com
detik.com

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply