Halloween in Indonesië

0

Door: Valerie Krul

En het is weer 31 oktober: hati-hati it’s Halloween!!

Niet alleen in de Verenigde Staten wordt Halloween gevierd, ook in Nederland én Indonesië. Dit is natuurlijk te danken aan globalisatie, waardoor landen en culturen elkaar beïnvloeden, hoe ver ze ook van elkaar verwijderd liggen. Net als in het Westen, vieren mensen in Indonesië Halloween zonder veel te weten over de herkomst van het feest.

Het is een feest dat zijn origine heeft in een Keltisch feest genaamd Samhain (oftewel het einde van de zomer), waarin dierlijke maar ook menselijke offers gebruikelijk waren. Toen werd namelijk gedacht dat dit een poort zou openen van een andere wereld, waaruit bovennatuurlijke wezens zoals feeën en de zielen van de doden onze wereld zouden kunnen betreden.

Tegenwoordig is het (gelukkig?!) niet meer zo, maar vooral een commercieel feest. Restaurants, winkels en de media doen eraan mee, en op tv zijn talloze enge films te zien. In Indonesië is het ook een commercieel feest, maar zelfs scholen en andere onderwijsinstituten doen aan Halloween. En zowat iedereen, jong en oud, doet eraan mee. Er worden thuis, op scholen en in uitgaansgelegenheden Halloween-feesten georganiseerd.

Hoewel genoeg kostuums worden gekocht, maken velen ze ook zelf. Indonesiërs verkleden zich als bekende horror- en Halloweentypetjes zoals mummies, zombies, heksen, skeletten en duivels. Echter, er zijn ook Indonesiërs die een lokaal sausje over Halloween gooien en verkleed gaan als lokale horrorkarakters, waaronder sundel bolong of de kuntilanak (beide gaan over vrouwen die doodgaan als gevolg van een wrede daad en dan in gemene geesten veranderen red.).

Naast dit lokale element, is er nog meer van de Indonesische cultuur wat dingen gemeen heeft met Halloween. Bijgeloof is namelijk zeer aanwezig in de Indonesische cultuur. Of het nu over cijfers, enge geesten of goden die in de bergen wonen gaat, bijgeloof is overal te vinden in Indonesië. Er is bijvoorbeeld een mythe in Java over de Godin van de Zuidzee, Ratu Kidul. Het schijnt dat als je bij de kust van de Zuidzee (kust ten zuiden van Java) komt en iets groens draagt, zij je mee de zee insleurt. Misschien een idee als Halloween-kostuum? 😉

Happy Halloween!

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply