Henk Ngantung’s schetsen van de Overeenkomst van Linggadjati nu in het Nederlandse Nationaal Archief

0

Op 7 april 2014 is een verzameling schetsen van de Overeenkomst van Linggadjati officieel aanvaard door het Nationaal Archief in Den Haag. Deze schetsen zijn gemaakt door de kunstenaar Hendrick Joel Hermanus Ngantung, beter bekend als Henk Ngantung (1921-1991).De officiële eigenaar van het document, mevrouw J. ter Kulve – van Os (foto), overhandigde een map met reproducties van 34 afbeeldingen getiteld “Menelusuri Jalur Linggarjati. Sketsa karya cipta” (“Het opsporen van het Pad van Linggadjati. Auteursrechtelijk beschermde schetsen”), aan mr. M.J. Berendse, vertegenwoordiger van het Nationaal Archief.

Deze historische schetsen van Henk Ngantung, die tevens gouverneur van Jakarta was (1964-1965), legden in november 1946 de Overeenkomst van Linggadjati tussen Indonesië en Nederland in het West-Javaanse bergdorp Linggadjati vast.

De eerste eigenaar van de map met de inhoud ervan was prof. mr. Piet Sanders, een Nederlandse topambtenaar die actief deelnam aan de onderhandelingen van de overeenkomst. Aan het eind van zijn leven gaf hij de afbeeldingen aan mevrouw J. ter Kulve – van Os. Zij is een van de oprichters van de Vrienden van Linggadjati in Nederland.

 

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply