Indonesia Business Desk: MKB zoekt kansen in Indonesië

1

Met een gemiddelde groei van 5% over de laatste twee decennia en de groeiende middenklasse met een toenemende koopkracht, heeft de Indonesische markt een grote rol in de vorming van de wereldeconomie. De BBP van Indonesië (aan de hand van koopkrachtpariteit) neemt wereldwijd de achtste positie in, boven het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat Indonesië in 2030 de vijfde grootste economie in de wereld zal worden, na China, de Verenigde Staten, India en Japan. Investeringen in de sectoren industrie, gezondheidszorg, vrijetijd en horeca in Indonesië zorgen voor hoge ROI’s, waardoor de aandacht wordt getrokken van investeerders en bedrijven uit verschillende delen van de wereld.

Tot op heden profiteren multinationals met hun financieringsmogelijkheden, knowhow en juiste connecties, van de fenomenale groei in Indonesië. Het Midden en Klein Bedrijf (MKB) is zich pas recent bewust geworden van deze geweldige groei. Dit was dan ook de reden voor de Indo Business Club om de Indonesia Business Desk te organiseren. Deze werd gehouden op 22 september 2016 in het World Wings Hotel in Rotterdam.

Indonesia Business Desk

Met steun van de Indonesische ambassade in Den Haag was het thema van het evenement ‘Rediscover Indonesia’, met als doel het onthullen van de vele zakelijke kansen voor het Nederlandse MKB in Indonesië. Rond de 90 ondernemers namen deel aan dit seminar, met sprekers als het hoofd van Indonesia Investment Board (BKPM) for EU de heer Nurul Ichwan, de Indonesische ambassadeur voor Nederland de heer I Gusti Agung Wesaka Puja, afgevaardigden van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de heer Frans Kortekaas en van het ministerie van Buitenlandse Zaken de heer Marc Hauwert. Een aantal bedrijven deelden hun ervaringen in Indonesië, zoals Zest Purchasing uit IJsselstein en BMA BV uit Houten.

De heer Ichwan van BKPM legde de nadruk op het belang van de Indonesische middenklasse voor het Nederlandse MKB. “De Indonesische markt groeit omdat de middenklasse groeit. Tussen 2012 en 2020 wordt een groei verwacht van 174%, tegenover 110% groei in de rest van Azië. De middenklasse is uw markt,” gaf hij aan.

Indonesia Business Desk

Het moge duidelijk zijn dat Indonesië en Nederland van elkaar profiteren, en dit zullen blijven doen in de toekomst. Ambassadeur Puja benoemt in zijn toespraak de recente toenaderingen tussen de twee landen, zoals tussen het Indonesische Ministerie voor Cooperaties en Midden- en Kleinbedrijven en het Nederlandse Programma Uitzending Managers (PUM), alsook het geplande bezoek van minister-president Mark Rutte aan Indonesië komende maand (november).

Hoewel de aantrekkelijke economische kansen de belangrijkste redenen zijn voor Nederlandse ondernemers om zaken te doen in Indonesië, is dit zeker niet de enige reden. Eeuwen van gedeelde geschiedenis tussen Indonesië en Nederland hebben geleid tot Nederlanders met banden met Indonesië, die het zakendoen persoonlijker maken.

Indonesia Business Desk

Indo Business Club met de Indonesische ambassadeur de heer I Gusti Agung Wesaka Puja

Alex L.J. Holsbergen, directeur van BMA BV gaf bijvoorbeeld in zijn presentatie aan dat zijn achtergrond de reden is dat hij in Indonesië investeert. “Ik heb een drive om naar Indonesië terug te gaan, omdat ik daar iets betekenisvol wil doen.” Zijn onderneming specialiseert zich in IT voor de gezondheidszorg om de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Indonesië, waaronder de kraamzorg en jeugdzorg, te verbeteren.

De persoonlijke band met Indonesië was ook een belangrijke kracht achter de Indonesia Business Desk. “Velen van ons komen uit twee werelden,” zei Wouter Cosaert van de Indo Business Club. “En daarom willen wij in deze ontwikkeling deelnemen. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van Indonesië.”

 

Meer info: Indo Business Club

Foto: Joris Maas Visuals

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply