De soorten batik die je kunt treffen in Indonesië zijn zeer divers, van klassiek tot modern en abstract. Deze diversiteit aan batik in Indonesië is ontstaan door de verschillende interacties tussen Indonesië en andere landen. De handel, diplomatieke betrekkingen en zelfs westerse imperialisme in Indonesië hebben de ontwikkeling van batik in Indonesië beïnvloed. Wat zijn de soorten batik die je in Indonesië kunt vinden? Lees maar verder!
1. Batik Jlamprang
De motieven van batik jlamprang, of ook wel in Yogjakarta bekend onder de naam nitik, is een populaire batik die vaak wordt gemaakt in de regio Krapyak in Pekalongan. Deze batik is ontwikkeld op basis van het motief van patola-doeken uit India. De motieven van de meeste batik jlamprang hebben geometrische vormen die soms de vorm van een ster of windrichtingwijzer hebben, waarbij een canting (batikpen) met een vierkant uiteinde wordt gebruikt.
2. Batik Terang Bulan (maanlicht)
Het ontwerp van batik terang bulan bestaat uit ornamenten die zich alleen aan het onderkant van het stof bevinden met lung-lungan motieven of pasung ornamenten. De bovenkant is leeg of soms alleen versierd met kleine puntjes. Dit soort batik wordt ook gedong of ram-raman genoemd.
3. Batik Cap Kombinasi Tulis (Batik met combinatie van stempel en handgetekend)
Bij deze batik wordt een combinatie van stempel techniek en met de handgetekende motieven gebruikt. Dit wordt gedaan om de productie te versnellen en te standaardiseren.
4. Batik Tiga Negeri Pekalongan
Deze batik heeft drie soorten kleuren op één stof: rood, blauw en soga (bruin), en worden allen in Pekalongan gemaakt. In het verleden was het kleurproces afhankelijk van drie plaatsen, namelijk Lasem, Pekalongan en Solo. Voor de kleur rood moesten de batikmakers naar de regio Lasem, voor de kleur blauw naar de regio Pekalongan, terwijl de kleur soga verkrijgbaar was in de regio Solo. Deze hoge mate van complexiteit maakt van de Batik Tiga Negeri een meesterwerk.
5. Batik Sogan Pekalongan
Bij het maken van batik sogan pekalongan wordt de batik twee keer verwerkt. Bij het eerste proces wordt op een witte achtergrond de kleuren gegeven met behulp van een kleuringstechniek genaamd coletan. Tijdens het tweede proces wordt de batik volledig voorzien van plataran ornamenten in de vorm van fijne punten. Daarna krijgt de batik de kleur soga, wat het een klassieke uitstraling geeft.
6. Batik Tribusana
Batik tribusana is een nieuwe stijl batik waarbij voornamelijk lung-lungan lanjuran motieven gebruikt worden. Deze batik heeft zowel complexe als eenvoudige patronen.
7. Batik Pangan (voedsel) of Batik Petani (boeren)
Deze batik wordt gemaakt als afleiding voor boerinnen tussen hun bezigheden in. Meestal is deze batik ruw. Er zijn verschillende motieven en deze batik is aangepast aan de plaatselijke omstandigheden van elke maker. Batik Petani is vrij populair in Klaten, Bantul, Imogiri, Tuban, Tulungagung en ook Indramayu.