Indonesische Batik Soorten (1)

1

De soorten batik die je kunt treffen in Indonesië zijn zeer divers, van klassiek tot modern en abstract. Deze diversiteit aan batik in Indonesië is ontstaan door de verschillende interacties tussen Indonesië en andere landen. De handel, diplomatieke betrekkingen en zelfs westerse imperialisme in Indonesië hebben de ontwikkeling van batik in Indonesië beïnvloed. Wat zijn de soorten batik die je in Indonesië kunt vinden? Lees maar verder!

Batik Pecinan of Chinese batik

batik cina

batik cina

Batik Pecinan heeft mooie gevarieerde en heldere kleuren. De motieven zijn voornamelijk elementen uit de Chinese cultuur zoals huk vogels (pauwen) en draken. Over het algemeen zijn de patronen zeer gedetailleerd en verfijnd. Vroeger werd dit soort batik vaak als sarung gedragen in combinatie met encim kebaya’s. Dit is een typische klederdracht van vrouwen van Chinese komaf in Indonesië. De stad Pekalongan (in Midden-Java) staat bekend om haar Chinese batik productie. Tegenwoordig worden deze encim klederdrachten gedragen tijdens speciale gelegenheden zoals tijdens Imlek, het Chinese nieuwjaar.

Batik Belanda (Nederlandse Batik)

batik belanda

batik belanda

De motieven die vaak worden gebruikt bij deze batik zijn Europese bloemen, zoals tulpen, en Nederlandse mythische figuren. Batik Belanda is zeer populair in Europa. Het werd ook veel vervaardigd in Pekalongan tussen de 19e en 20e eeuw.

 


Javaanse Hokokai Batik

batik jawa hokokai

batik jawa hokokai

Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) kwam dit soort batik in opkomst. Het is een pagi-sore (ochtend-avond) model. Dit wil zeggen dat een stof twee verschillende patronen heeft. Veel voorkomende motieven zijn bloemen, zoals sakura en chrysanten.
Bijna alle Javaanse hokokai batik hebben een zeer gedetailleerde achtergrond (isen-isen). Hierbij wordt vaak de motieven parang en kawung in het midden van het doek beschilderd en bij de randen het motief jepun (padi bloemen).


Batik Rifa’iyah

batik rifa'iyah

batik rifa’iyah

In dit soort batik worden dierlijke en menselijke motieven zoveel mogelijk vermeden. Als het toch wordt gebruikt, dan wordt het niet in zijn geheel beschilderd. Bijvoorbeeld vogels waarbij alleen de vleugels worden getekend of een kras op zijn nek zodat het eruit ziet dat de vogel werd geslacht.

 

Batik Keraton

batik keraton

batik keraton

De patronen die vaak worden gebuikt bij batik keraton zijn onder andere semen, cuwiri en parang. Over het algemeen hebben deze patronen filosofische betekenissen over het leven. Oorspronkelijk werd dit soort batik gemaakt door de prinsessen van de keraton en batik makers die rondom het paleis woonden. Het motief larangan wordt bij deze batik in de meeste gevallen gebruikt.

 


Batik Sudagaran

batik sudagaran

batik sudagaran

Het ontwerp van batik sudagaran wordt vaak gezien als “moedig” vanwege de vorm, de stillevens van objecten of dieren uit de natuur en de combinatie van kleuren. De kleuren worden voornamelijk gedomineerd door soga en donker blauw. Het vervaardigingsproces van dit soort batik is vrij ingewikkeld. De maker van batik sudagaran combineerde batik keraton met isen-isen, dat heel gedetailleerd is en gevuld is met cecek (stippen). Dit resulteerde in een zeer fraaie batik.


Batik Jawa Baru (Nieuwe Javaanse Batik)

batik jawa baru

batik jawa baru

Batik Jawa baru werd geproduceerd na de periode van Javaanse hokokai batik. Het motief en de kleurcombinatie van deze batik is eenvoudig in vergelijking met de Javaanse hokokai batik, maar het heeft ook een typische pagi-sore (ochtend-avond) model zonder tumpal (andere versieringen). In de meeste gevallen heeft dit soort batik een lung-lungan (bloemstukken) motief.

 

 

 
SHARE.
Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply