Indonesische Kookwedstrijd 2013

0

Stijgende rook uit pannen en de aroma van verschillende traditionele Indonesische specerijen vullen de hele kamer van de kookstudio Keizer Culinair in Den Haag. Afgelopen donderdag 24 oktober werd daar de eerste “Indonesische Kookwedstrijd 2013” gehouden die georganiseerd werd op initiatief van de Indonesische Ambassade en Stichting Indonediair.

Dit evenement werd georganiseerd om het authentieke Indonesische eten te promoten in Nederland. “Ons doel is om de Indonesische keuken te promoten en tegelijkertijd onderscheid te maken tussen Indonesisch en ander soort eten in Nederland, zoals Indisch eten” zei Renu Lubis van Stichting Indonediair en organisator van het evenement. “Wij willen graag de werkelijke Indonesische keuken onder de aandacht brengen.”

De acht teams, van elk twee personen, moesten tijdens de wedstrijd hun kookkunsten laten zien door op een creatieve manier typische Indonesische gerechten te maken. In de eerste ronde moesten de teams gerechten maken met tempe, tahu en ei als hoofdbestanden, terwijl ze in de tweede ronde gebruik moesten maken van vlees of vis.
Bapak Agus Hermawan (Restoran Blauw), Bapak Benno R. Renaud (Asia Gastronomica), Ibu Detty Janssen (DJ's Kitchen 'n Shop)

Een van de deelnemers presenteert zijn kookkunst aan Chef-kok Agus Hermawan (Restoran Blauw), Benno R. Renaud (Asia Gastronomica) en Detty Janssen (DJ’s Kitchen ’n Shop)

Overeenstemmend met het thema van de wedstrijd “Gezond en Authentiek”, werden de gerechten beoordeeld  op authenticiteit en het gebruik van de producten (vers of voorverpakte producten) en keukengerei (oelekan/cobek). Het publiek mocht ook de heerlijke gerechten proeven en een beoordeling geven.

Er werden ook andere activiteiten gehouden tijdens de wedstrijd zoals een kookdemonstratie van chef-kok Agus Hermawan (Restaurant Blauw) en een workshop fruitsnijkunst door de heer Didi Han. Chef Agus liet zien hoe men op een eenvoudige en snelle manier ikan pepes en boemboe kecap kon maken dat vergelijkbaar is met eten van gerenommeerde restaurants. Daarnaast liet Didi Han op een zeer vaardige en soepele manier zien hoe hij groenten en tropische vruchten veranderde in mooie vazen, bloeiende bloemen en andere decoratieve objecten.

De juryleden hebben uiteindelijk besloten om aan mevrouw Istiana, die het gerecht plecing kangkung ala Surabaya heeft gemaakt, de eerste prijs te geven. De tweede prijs ging naar Maura Latumaerissa die het visgerecht pepeda kuah ikan had bereid. Beide winnaressen kregen een oorkonde en een certificaat namens de Indonesische Ambassade en daarnaast een geldbedrag.

Groepsfoto Indonesische Kookwedstrijd 2013

Groepsfoto met alle deelnemers, jury leden en organisatoren van de Indonesische Kookwedstrijd 2013

Op de vraag of er een volgend evenement komt, waren de organisatoren zeer positief. “Omdat dit het allereerste evenement is, zullen we dit eerst evalueren,” zei Renske Walsarie Wolff van Stichting Indonediair. “Maar we zijn erg blij om de bereidwilligheid en de verscheidenheid van de kandidaten te zien, er waren niet alleen Indonesiërs die mee deden, maar ook Nederlanders. Wij hebben al plannen om een kookwedstrijd te organiseren met een ander soort concept.”

 

Klik hier voor een fotoverslag van de kookwedstrijd.

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply