Door: N. Lastiani
Het volgen van je ambities en het verder opbouwen van een carrière in een ander land dan je moederland is een lastige zaak, maar niet voor Ferlin Yoswara. Toen ze 21 jaar oud was met weinig geld op zak, maar heel wat moed, verliet ze haar geboorteplaats Bandung om in Nederland haar geluk te beproeven als kunstenares. En het bleek een van de beste keuzes die ze ooit heeft gemaakt.
Al op jonge leeftijd had Ferlin haar levenspassie ontdekt: kunst en ontwerp. Toen ze nog maar vier jaar was, won ze haar eerste prijs tijdens een tekenwedstrijd in Japan. Dat was het begin van haar carrière als kunstenaar. Ze begon als schilder en beeldhouwer. Ze heeft meerdere internationale prijzen op haar naam weten te zetten (wel 200 in totaal!) uit o.a. Europa, de Verenigde Staten en Australië. Daarnaast zijn haar schilderijen in het bezit van vele bekende namen, waaronder minister-president Mark Rutte en leden van de Nederlandse koninklijke familie.
Vandaag de dag is Ferlin niet alleen een kunstenares, maar ook een ambtenaar (adviseur voor de provincie Bandung), een maatschappelijk werker (Rotary International), een ondernemer en ontwerper van haar twee sieradenlijnen Ferlin Yoswara Fine Jewelry en Lady Leux Jewelry.
Ferlin’s passie en moed herinneren ons eraan dat dromen binnen handbereik zijn zolang je maar bereid bent er alles voor te doen. Ze is een echte inspiratie en BelindoMag is daarom zeer verheugd om haar verhaal met jullie te delen.
1. Op vierjarige leeftijd won je een prijs in een tekenwedstrijd. Kun je daar wat meer over vertellen?
Het was een wedstrijd georganiseerd door Biiku Bunka Kyokai en Nippon Television in Tokyo. Van de honderden deelnemers van over de hele wereld, won ik de Bronze International Award. Mijn ouders hebben me altijd gesteund en sinds ik die wedstrijd heb gewonnen, hebben ze me proberen aan te melden voor diverse andere wereldwijde kunstwedstijden. Zo is eigenlijk mijn carrière als internationale kunstenares begonnen.
2. Waarom heb voor Nederland gekozen om je carrière voort te zetten?
Het is meer dat Nederland mijn levenspad heeft gekozen, hehehe. In 2010, kwam ik hier eerst met de intentie om mijn geluk te beproeven in de import-export van houtwerk op uitnodiging van de Indonesische regering. Ik was te bang om geld te vragen aan mijn vader, dus met het beetje geld dat ik bezat heb ik het aangedurfd om te gaan. In mijn gedachten had ik al voorgesteld dat als mijn geld opraakte, ik wel mijn schilderijen zou proberen te verkopen op de straten van Amsterdam, haha!
Maar God was goed voor me en ik maakte kennis met de heer Umar Hadi (de toenmalige vice-ambassadeur van de Indonesische Ambassade te Den Haag). Hij was geïnteresseerd in mijn kunstwerken en vroeg me om Indonesië te vertegenwoordigen als jonge Indonesische kunstenares in Nederland. De ambassade hield een kunst tentoonstelling voor mij wat heeft geleid tot uitnodigingen van Nederlandse kunstgalerijen en kunst tentoonstellingen. Gedurende die tijd heb ik vele nieuwe mensen mogen ontmoeten en heb zelfs in de tussentijd vrienden kunnen maken. Ik werd uiteindelijk verliefd op dit kleine landje met tulpen en besloot mijn artistieke carrière hier voort te zetten.
3. Vertel eens wat over je activiteiten hier in Nederland. Waar ga je normaliter heen om te relaxen en plezier te hebben?
Ik heb niet echt veel tijd om te ontspannen, maar ik beschouw mijn werk als erg plezierig! Ik hou ervan om verschillende kunst tentoonstellingen en mode-evenementen te bezoeken, want het is leuk om hierdoor geïnspireerd te raken. Ik word ook uitgenodigd voor evenementen van de Nederlandse regering of de Nederlandse koninklijke familie. Maar wanneer ik echt wil relaxen, ga ik meestal naar Scheveningen, uit om te dansen en feesten met mijn vrienden, musea bezoeken, uit eten en nieuwe plekken in Nederland ontdekken.
4. Je treedt binnen in de sieradenwereld. Wat heeft je bewogen om sieraden te ontwerpen en verkopen?
Ik begon mijn sieradenonderneming in 2014 en heb veel steun gehad van mijn vader, Sentosa Yoswara. Toen ik beeldende kunst studeerde aan de Guangxi Arts Institute in China, lag mijn focus op beeldhouwen. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor 3D kunst. En het maken van sieraden is daarmee te vergelijken. Het is nog steeds een vorm van beeldhouwen, maar dan in kleiner formaat. In de sieradenwereld beschouw ik Salvador Dali en Ping An Brouwers als mijn grootste inspiratie. Ik beschouw Ping als mijn leraar en we hebben allebei een bijzondere interesse in surrealisme.
5. Vertel eens wat meer over jouw twee sieradenlijnen. Hoe onderscheidt het zich van andere ontwerpen?
Ferlin Yoswara Fine Jewelry sieraden zijn meer gebeeldhouwde, structurele en uitgesproken sieraden. Elke collectie is uniek en in de ontwerpen worden zowel westerse (moderne) als oosterse (traditionele) ideeën gecombineerd. De gebruikte materialen zijn goud, zilver, edelstenen, diamanten en natuurlijke parels. Ik maak ook op maat gemaakte sieraden voor klanten. Deze lijn is met de hand gemaakt en bewerkt in Den Haag en we gebruiken ook de nieuwe 3D print innovaties.
De andere sieradenlijn is Lady Leux Jewelry. Deze is wat moderner en bestaat uit chique accessoires gemaakt van kristal, edelstenen en zoetwaterparels. Deze sieraden kan je elke dag dragen. In Bandung heb ik een team van ontwerpers die verantwoordelijk is voor deze lijn.
6. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor het ontwerpen van je sieraden?
Ik krijg vooral inspiratie wanneer ik reis. Ik vind het leuk om in mijn eentje te reizen, unieke dingen in allerlei landen te zien, de lokale bevolking te ontmoeten en geïnspireerd te raken door hun cultuur of moderne gebouwen bijvoorbeeld. Maar ik raak ook geïnspireerd door dingen in mijn omgeving, zoals mijn familieachtergrond, die Chinees, Hong Kong, Nederlands en Indonesisch is.
7. Wat zijn de hoogtepunten van je carrière tot nu toe?
Ik heb een groot aantal prijzen gewonnen, maar ik moet zeggen dat de allereerste prijs, die ik toen in Japan heb gewonnen, hetgeen is waar ik het meest trots op ben.
Ik ben ook erg trots op mijn allereerste kunst tentoonstelling in Nederland in 2010. Een deel van het geld dat ik heb verdiend door mijn schilderijen te verkopen, heb ik geschonken aan de slachtoffers van de tsunami in Atjeh via de stichting die in handen is van J.E. Habibie, de voormalige ambassadeur van de Indonesische Ambassade in Den Haag.
Ik ben ook erg trots op mijn werk voor de Rotary Club International, waar ik kunstzinnige therapie doe voor de kinderslachtoffers van natuurrampen. Het is heel fijn om te zien dat ze met behulp van kunst weer glimlachen nadat ze zo’n traumatische ervaring hebben moeten doorstaan. Wat betreft het hoogtepunt buiten mijn carrière, moet ik zeggen dat mijn moeder en vader de grootste geschenken van God zijn. Mijn moeder is overleden in 2008 en vader overleed in mei 2015, maar zij blijven mijn grootste inspiratie.
8. Wat is zoverre de meest uitdagende en het meest lonende aspect van jouw baan?
Het opzetten van mijn sieradenonderneming is het meest uitdagende tot nu toe. Het combineren van ondernemerschap en creativiteit is niet makkelijk. Maar ik hou van mijn werk. Wanneer je met passie je werk doet, dan voelt het niet meer als werken. Ik krijg de kans om de wereld rond te reizen, een heleboel inspirerende mensen te ontmoeten, en mooie plekken en culturen te zien die mijn kunst en mijn leven inspireren!
Hier zijn een paar van haar bekende werken:
Belangstelling voor haar sieradencollectie? Bezoek de website www.belindoshop.nl
Maak jezelf blij! Op 21 november 2015 zal Ferlin een exclusieve Batik Art op Snijplank workshop houden in Den Haag. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meld je hier aan. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar!
Bezoek haar eigen website: www.ferlinyoswara.com / www.fyfinejewelry.com