Interview Glenn Haulussy, Voorzitter Stichting Moluks Historisch Museum

0

Door: Natasha Nordin

Het Moluks Historisch Museum (MHM) is een museum met een collectie dat zich oriënteert op de geschiedenis, cultuur en actualiteiten van de Molukse gemeenschap in Nederland en in het algemeen. Het museum werd opgericht in 1986 en was te vinden in Utrecht. Echter, nog voordat het museum haar derde decennia van haar bestaan kon vieren, moest het museum gedwongen sluiten in 2012 wegens het gebrek aan fondsen.

BelindoMag spreekt met Glenn Haulussy, de voorzitter van de stichting, over de stichting MHM. Hij vertelt ons over het MHM en haar toekomstige activiteiten.

1. In welk jaar is de stichting MHM opgericht en met welk doel?

De stichting is opgericht in 1986. De Nederlandse regering wilde een levend monument oprichten voor de Molukken. De regering schonk daarom een gebouw en een geldbedrag voor de exploitatie. De bedoeling van dit museum was dat men niet zou vergeten dat de Molukse KNIL soldaten (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) in 1951 op grond van een dienstbevel van de Nederlandse overheid naar Nederland zijn gebracht.

2. De stichting heeft als doel de Molukse geschiedenis en cultuur in leven houden, maar het museum in Utrecht is helaas sinds 2012 gesloten. Welke activiteiten heeft het MHM zoal in 2014 ondernomen om dit doel te bereiken?

Er is onder andere in samenwerking met gemeenten in Nederland een jaarlijks activiteit “Historie 21” georganiseerd. Veel Molukkers wonen gezamenlijk in woonwijken en een aantal gemeenten herdenkt de komst van de Molukkers, waarvan het eerste schip op 21 maart 1951 in Nederland arriveerde en op 21 juni 1951 het laatste schip.

In het kader van Historie 21 werd door middel van interviews met jongere en oudere Molukkers, en Nederlandse inwonenden vastgelegd hoe de Molukkers de afgelopen 63 jaar in Nederland leefden.

Tijdens de Tong Tong Fair 2014 werden er culturele activiteiten tijdens de Molukse dag georganiseerd. Er werden bijvoorbeeld Molukse ballads gezongen samen met het publiek.

Er was een muziekevenement met de bekende percussionist Nippy Noya die samen met de Molukse dj Rob Manga optrad. Muziek uit de jaren ‘70 en ‘80 werd er gespeeld en er was een Molukse ouderendag.

Er is een bijeenkomst ‘Inspiring Sessions’ met talentvolle Molukse jongeren gehouden in Kasteel “de Witte” te Wassenaar. Wij waren te gast bij de businessclub Industrieele Groote Club. De bedoeling van de jaarlijkse ‘Inspiring Sessions’ is dat Molukse jonge talenten elkaar leren kennen en met elkaar netwerken.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis werd in oktober in samenwerking met museum Bronbeek te Arnhem het thema “Vriend en vijand” georganiseerd, waarin de KNIL soldaat centraal stond.

3. Wat vond u de meest bijzondere samenwerking?

Dit vind ik heel moeilijk. Zelf ben ik in Lunteren geweest bij een van de gemeenten in het kader van Historie 21. De samenwerking was vooral leuk. De medewerking en het samenleven met de Molukse samenleving werd zeer gewaardeerd door de Lunterse bevolking en geconcludeerd werd dat de integratie was geslaagd. Alles werd zo positief benaderd. Iedereen werd geïnterviewd, er werden samen foto’s bekeken en gemaakt. Het was een echte eye-opener voor me.

4. Samenwerkingsverbanden met externe partners staan centraal binnen uw stichting. Hoe kijkt u aan tegen de samenwerking met Indonesische/Indische organisaties in Nederland?

Zeer positief. Ik denk dat wij zoveel mogelijk de samenwerking op moeten zoeken. Alle culturele historische stichtingen zouden moeten samenwerken. Je kunt met elkaar namelijk meerwaarde creëren. We hebben nu bijvoorbeeld een samenwerking met het museum Bronbeek en het Nationaal Openlucht Museum die beide in Arnhem zijn gevestigd.

266px-Biltstraat_95_Utrecht

5. Met welke organisaties hoopt u op korte termijn nog samen te werken?

We hopen onze banden met Indonesië, en uiteraard vooral die met de Molukken, aan te halen. Een samenwerking met het Siwalima Museum op Ambon zou goed zijn voor de onderlinge uitwisseling.

6. Op welke andere manieren houdt de stichting, sinds de sluiting van het museum, de collectie van het Moluks erfgoed toegankelijk?

We hebben een website en zijn de gehele collectie aan het digitaliseren. De huidige omstandigheden maken het noodzakelijk naar een ander verdienmodel te zoeken. Van de overheid verwachten we niets meer en moeten het nu dus zelf doen. We zijn afhankelijk van giften van derden en activiteiten waar je in ieder geval uit de kosten komt. Er is een bijvoorbeeld mobiele tentoonstelling en mensen kunnen dit in bruikleen krijgen tegen een kleine bijdrage. Dit wordt veel gebruikt door Molukse gemeenschappen bij bepaalde activiteiten.

7. Zijn er plannen om het museum nieuw leven in te blazen?

Hier moet ik heel voorzichtig mee zijn. Het bestuur zegt eind 2015/begin 2016 zicht te hebben op het voortbestaan van het museum. De gedachten gaan toch uit van een gebouw waar men vast kan terugkeren. Een soort Moluks huis? Het is lastig want het moet rendabel zijn, de kosten zijn hoog. Het streven van het bestuur is wel een ontmoetingspunt in samenwerking met een andere organisatie. Bijvoorbeeld een gedeelte huren van een ander museum, waarbij de opbrengst van de kaartverkoop wordt gedeeld.

8. Wat wilt u nog graag delen met de lezers van BelindoMag?

Bezoek onze website. Men kan zich daar inschrijven op onze nieuwsbrief, zodat men op de hoogte blijft. Wij houden ons graag aanbevolen voor frisse ideeën voor samenwerkingen.

 

Stichting Moluks Historisch Museum
Kantoor: Oud Wulfseweg 1, 3992 LT Houten
030-2367116
info@museum-maluku.nl
www.museum-maluku.nl

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply