Interview Miss Aziatische 2015: Tiurlan Tobing

0

“Ik hoop de Indonesische cultuur zoveel mogelijk te kunnen delen met anderen.”

Het eerste Miss Aziatische evenement werd georganiseerd door Aziatische Markt op 10 oktober 2015. De winnaar is Tiurlan Tobing, een jongedame met Indonesisch bloed uit Almelo. Zij versloeg 14 andere deelnemers en verdiende daarmee de titel van Miss Aziatische 2015.

Deelname aan een dergelijke verkiezing is niet nieuw voor Tiurlan, een afgestudeerde van de opleiding Film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In 2011 had Tiurlan deelgenomen aan de Miss en Mister Indonesisch verkiezing en had succes met de tweede plaats. Toen zij werd gevraagd over de redenen voor deelname aan dergelijke  evenementen, antwoordde zij: “Ik ben trots op de cultuur van Indonesië en wil dit met zoveel mogelijk mensen delen.”

BelindoMag kreeg de gelegenheid om Tiurlan te interviewen tijdens haar drukke schema als productie-assistent voor de Nederlandse film “De Held”. We willen graag meer weten over Tiurlan en haar ambities en haar plannen om Indonesië te promoten aan de Nederlanders.

1. Hoe voelt het om de Miss Aziatische 2015 verkiezing te winnen?

Het is voor mij persoonlijk een geweldige overwinning om de titel van Miss Aziatische 2015 te mogen dragen. Ik ben dan ook zeer trots op deze titel!

2. Wat heeft je doen besluiten deel te nemen aan de Miss Aziatische 2015?

Ik had besloten deel te nemen aan de Miss Aziatische 2015 verkiezing, omdat ik trots ben op de Indonesische cultuur en die met zoveel mogelijk mensen wil delen. De Miss Aziatische verkiezing vond ik een goed platform om door middel van beauty en brains de Indonesische cultuur onder de aandacht te brengen. Doordat ik deze titel heb gewonnen, kan ik als Miss Aziatische de Indonesische cultuur representeren.

3. Wat was volgens jou het verschil met de andere kandidaten?

De Miss Aziatische 2015 titel heb ik denk ik gewonnen doordat mijn presentatie over de biculturele identiteit bij zowel de jury als het publiek voor herkenning zorgde.

Als kind was ik nog niet bewust bezig met mijn Indonesische achtergrond. Pas op latere leeftijd, wanneer mensen om mij heen vroegen ‘waar je vandaan komt’, begon ik me wel af te vragen wat mijn culturele identiteit was. Door middel van films, documentaires en boeken heb ik me meer verdiept (en ben me nog steeds aan het verdiepen) in de Indonesische cultuur en geschiedenis, en ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik beide culturen representeer en dus een biculturele identiteit heb.

4. Wat vind je het mooist aan Indonesië?

De Indonesische mensen, hun gastvrijheid en vriendelijkheid, en de prachtige natuur, daar waar het nog ongerept is.

5. Wat vormt volgens jou de schoonheid van Indonesische vrouwen?

De schoonheid van Indonesische vrouwen zit in de beleefdheid en het zachte karakter. Naar mijn mening misschien soms iets té zacht, maar dit is een observatie vanuit mijn (donkerbruine) Westerse ogen. Ik denk dat ik hier in Nederland als (te) beleefd wordt gezien, maar in Indonesië kan ik als ‘direct’ worden ervaren.

Interview Miss Aziatische 2015: Tiurlan Tobing

6. Wat zijn je plannen om de Indonesische cultuur in Nederland te promoten?

Hopelijk kan ik in de (nabije) toekomst de Indonesische cultuur in Nederland promoten door middel van een film of televisieprogramma. Ik hoop dit te kunnen doen met anderen die een soortgelijke culturele achtergrond hebben en ook in de mediawereld zitten.

7. Wat zouden Nederlanders meer moeten weten over Indonesië?

De geschiedenis tussen Nederland en het voormalig Nederlands-Indië. Ik denk dat er dan wellicht (nog) meer begrip is voor elkaars cultuur en geschiedenis. De jonge(re) generatie Nederlanders is hier volgens mij niet of nauwelijks mee bekend.

8. Als je een wens had, wat zou je dan vragen?

Jeetje, wat een moeilijke vraag… Dat ieder mens in gezondheid en geluk mag leven. Dit klinkt heel cliché, maar uiteindelijk is dat wat je als mens nodig hebt en wilt denk ik. En de liefde van de medemens natuurlijk.

9. Wat zijn je verwachtingen en ambities voor de toekomst?

Ik hoop de Indonesische cultuur zoveel mogelijk te kunnen delen met anderen. Via onder andere evenementen, (sociale) media, interviews en gesprekken met anderen.

10. Welke boodschap wil je nog meegeven?

Ontzettend bedankt voor dit leuke interview BelindoMag! Hopelijk draagt ook dit interview bij aan een stukje Indonesische cultuuroverdracht in Nederland. Ik wens BelindoMag veel succes toe en wie weet tot ziens!

 

Foto: Herwin Wels

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply