Interview Sheny Andrea: geniet van haar nieuwe carrière als schrijver in Nederland

1

Sheny Andrea. Haar acteertalent is onbetwistbaar. Er zijn veel Indonesische soaps en films, waaronder internationale films als The Black Magic (2003) en Diva (2007), waarin zij schitterde. Echter, velen weten niet dat deze vrouw, geboren op 9 januari 1979 in Bandung, andere talenten blijkt te hebben: het schrijven van romans.

In 2012 lanceerde zij haar eerste boek, de thriller The Sixth: Chatha, en kreeg hierop veel positieve reacties. Vanwege dit succes, werd de roman in het Engels vertaald en gepubliceerd in de vorm van een E-book. Deze wordt nu verkocht via Amazon.com, Barnesandnoble.com en een aantal andere websites. Het maakt Sheny één van de weinige Indonesische schrijvers die op de internationale markt weet door te breken. Bovendien heeft Hollywood haar belangstelling getoond in het verfilmen van het boek.

Sheny heeft net een paar weken geleden haar geliefde land verlaten om zich te vestigen in Den Haag bij haar vriend. Zij zal zich hier nu richten op haar nieuwe carrière als schrijver en werken aan haar tweede roman, die zal worden vertaald in het Engels en Nederlands. Ondanks haar drukke schema deelt Sheny haar verhaal over haar nieuwe carrière en leven in Nederland met BelindoMag.

1. Je hebt de acteerwereld in Indonesië, die 15 jaar lang duurde, verlaten. Waarom heb je besloten om naar Nederland te verhuizen?

Mijn doel is om in Nederland een betere toekomst te krijgen. Ik heb een visie die ik wil realiseren. Gelukkig dwingt een nieuwe carrière als schrijver me niet om op één plaats te verblijven. Ik kan het in elk land uitvoeren. Waarom heb ik voor Nederland gekozen? Naast het feit dat mijn vriend, Danny, hier woont, is Nederland dichter in de buurt van de Verenigde Staten. Mijn uitgever bevindt zich daar, dus als het nodig is om er heen te gaan, dan zal minder moeite kosten.

Interview Sheny Andrea: geniet van haar nieuwe carrière als schrijver in Nederland belindomag.nl

Sheny met haar vriend Danny

2. Hoe reageerden je fans toen zij hoorden dat je naar Nederland verhuisde?

Sommige fans stuurden een bericht via Facebook en Twitter. Ze zeiden dat ze mijn gezicht op tv zouden missen. Het is hartverscheurend, omdat ik veel steun van hen krijg. Maar ik weet zeker dat waar ik ook zal zijn, mijn fans me nog steeds zullen steunen.

3. Je bent een succesvolle film- en soapster in Indonesië. Maar, we hebben net ontdekt dat je ook kunt schrijven. Is schrijven sinds vroeger al een hobby van je?

Zelfs degenen die het dichtst bij me staan verbazen zich dat ik kan schrijven, laat staan het publiek. Eigenlijk is schrijven al sinds vroeger een hobby van mij. Pas sinds de middelbare school en universiteit begon ik deze hobby serieus te nemen. Op een dag ontmoette ik (auteur) Zara Zettira. Zij las mijn werk en moedigde me aan om een roman te schrijven. Daarna ben ik in Maleisië gaan studeren om mij te verdiepen in het schrijven.

4. Waar haal je normaal gesproken je inspiratie vandaan?

Ik ben wat vreemd. Andere schrijvers doen misschien inspiratie op in hun eigen tijd, in een droom of op een andere manier. Ik doe het tegenovergestelde. Als ik alleen ben, krijg ik geen inspiratie. Maar als ik tv kijk, mensen ontmoet, mezelf in een menigte bevind, dan stroomt de inspiratie binnen. Een voorbeeld: ik kijk grappige tekenfilms en plotseling krijg ik een idee voor een horror verhaal. Als ik naar een drama film zou kijken, dan zou ik een totaal ander idee krijgen.

5. Waar komt je inspiratie voor The Sixth: Chatha vandaan?

Nou, op dat moment keek ik naar een komedie (gelach). Binnen een dag had ik een opzet van het verhaal geschreven. Zodra ik hiermee klaar was, liet ik het verhaal door mijn beste vriendin lezen en bleek haar reactie zeer goed te zijn. Ze zei dat het verhaal niet voorspelbaar was. Velen hebben me ook geadviseerd om het te publiceren.

Interview Sheny Andrea: geniet van haar nieuwe carrière als schrijver in Nederland belindomag.nl

Sheny tijdens haar boekpresentatie The Sixth: Chatha in Jakarta

6. De reacties op het boek zijn zowel lokaal als internationaal zeer goed. Welk gevoel geeft dit succes je?

Ik heb me nog nooit zo trots op mezelf gevoeld. Om eerlijk te zijn, zit ik al 15 jaar in de entertainment industrie en heb ik ooit in een Hollywood-film gespeeld, maar het voelde anders toen mijn roman werd gepubliceerd.

7. Dus, kun je zeggen dat het daadwerkelijk je droom is om een schrijver te worden?

Ja, dit is inderdaad al een droom sinds vroeger. Maar, mijn grotere droom is om mijn boek te verfilmen.

8. We hoorden dat deze droom binnenkort zal worden gerealiseerd?

Er zijn meerdere partijen geïnteresseerd om het boek te verfilmen. Een partij uit Indonesië had een aanbod gedaan, maar helaas kwamen we er niet uit. Overigens had ik op dat moment al besloten om te verhuizen naar Nederland.

Nu heeft een filmstudio uit Hollywood haar belangstelling getoond. Zij zijn geïnteresseerd omdat een dergelijk thriller verhaal nooit eerder in Hollywood vertoond is. Momenteel zit het in het schrijfproces van het scenario. Maar ik weet niet wanneer de productie zal beginnen. Dit zal pas in juni bekend zijn.

9. Je bent bezig met het schrijven van je tweede roman. Kun je ons iets erover vertellen?

Als ik erover begin raak ik al in de stress. De tweede roman is van het genre bovennatuurlijk. Deze roman is meer verdraaid en complexer dan de eerste, omdat het over tijdreizen gaat met een  gecompliceerd plot. Het proces van het schrijven duurt ook heel lang, al bijna een jaar, en is pas driekwart voltooid. Het schrijven van dit boek is als een puzzel voor me. Eerlijk gezegd is dit iets nieuws. Werken aan andere boeken is niet hetzelfde.

10. Zal de bovennatuurlijke thriller genre je komende romans domineren?

Momenteel heb ik negen romans, maar de meesten moeten nog afgerond worden. Het zijn inderdaad veel van het thriller genre, maar ook een aantal van het genre actie en romantiek.

Voor deze tweede roman liep ik bij een psychiater. Ze zei: “Er is niets mis met het boek, maar met de manier waarop je denkt.” Maar dat is wat mij uniek maakt, zei ze.  Misschien is mijn denkwijze beïnvloed door mijn slechte jeugdherinneringen: mijn ouders zijn gescheiden en van jongs af aan (16 jaar oud) heb ik hard gewerkt om mijn eigen leven te financieren, inclusief de kosten van school. Daarnaast vertolk ik vaak de slechte persoon op tv. Daarom, als ik schrijf ben ik als een slecht mens. Hoe emotioneler (woedend, verdrietig), hoe productiever ik ben. Als ik me goed voel, kan ik niet schrijven. Daarom zijn de meeste van mijn romans nogal verdraaid.

11. Als je moest kiezen, zou het acteren of schrijven worden?

Op dit moment zou je kunnen zeggen dat ik voor schrijven kies. Al 15 jaar leef ik in de acteer- en entertainment wereld van Indonesië. Je kunt zeggen dat ik verzadigd ben. Ondanks de vele voordelen, zijn er ook veel slechte ervaringen. Vooral als ik de rol als slechte persoon krijg. Ik kwam ooit eens een moeder tegen en plotseling begon zij tegen me te schreeuwen in het openbaar. Gelukkig verontschuldigde haar dochter zich en legde uit dat haar moeder drie jaar lang de soaps keek waarin ik vroeger vaak de hoofdpersoon martelde.

Maar ik wil ook niet schijnheilig zijn. Op een gegeven moment zal ik het acteren zeker missen.

Interview Sheny Andrea: geniet van haar nieuwe carrière als schrijver in Nederland belindomag.nl

Haar ultieme droom is om haar roman te verfilmen

12. Heb je een boodschap voor degenen die ook een succesvol boek willen schrijven?

Voor een nieuwe auteur dien je ten eerste niet lui te zijn om te schrijven. Als je een idee hebt, schrijf het dan allemaal onmiddellijk op, zelfs als dat betekent dat je jezelf voor een of twee weken moet opsluiten in een kamer. Want het idee zal niet twee keer komen. Als je geen tijd hebt, zet dan je ideeën in je smartphone en verstuur het daarna naar je laptop. Ten tweede moet je je vasthouden aan het schrijven. Ten derde moet je niet denken dat je niet kunt schrijven en moet je je niet schamen voor de resultaten van je werk. Je kunt het verbeteren in de redigeerfase. Tenslotte, wanneer je klaar bent met het schrijven van je eerste opzet, laat het dan lezen door mensen die je vertrouwt.

Er zijn zo veel goede schrijvers in Indonesië, maar ik weet niet waarom ze het boek niet in het buitenland uitgeven. Ik hoop een brug te zijn voor dit fenomeen. Ik wil laten zien dat Indonesië goede schrijvers heeft en internationaal succesvol kan zijn.

 

Ben je benieuwd naar de bestseller van Sheny, The Sixth: Chatha? Bestel het E-book hier.

 

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply