Door: Wati Chaeron
Donderdag, 1 november 2018 was een typisch Nederlandse koude herfstdag. In de avond verzamelden een paar honderd mensen in de Subtropische zaal van het Tropen Café in Amsterdam voor de boekpresentatie van Knalpot “Verhalen uit Jakarta” van Daan Goppel. Ondanks de bule-bule in de zaal werd het toch een typische Indonesische sfeer: de warmte, de late start van het programma oftewel jam karet, de geur van Indonesische snacks en de Indonesische dames in kebaya die rondliepen met de snacks en een warme glimlach.
Uitgeverij Elmar opende de avond met lovende woorden over het schrijftalent van Daan. De woordenkeuze die hij gebruikte om een maatschappelijke situatie te beschrijven, toont aan dat Daan een stevig inbeeldingsvermogen heeft.

Knalpot – Verhalen uit Jakarta
Knalpot is een reisverslag met zijn persoonlijke ervaringen, die een verschillende kijk geeft op één van de meest veelzijdige steden ter wereld. Het is dan ook een uitdagend project om een indruk van een stad als Jakarta op papier te zetten. Maar Daan heeft deze uitdaging op een leuke, frisse en confronterende manier beschreven. Je moet het boek wel met een open mind lezen. Knalpot bevat veel bizarre verhalen die de gedachtes van de lezers doen prikkelen. Niet ieder mens zal in Jakarta hetzelfde mee maken natuurlijk. Het is een overweldigende stad met een onwijs grote diversiteit aan mensen, culturen, dialecten en beroepen. Je absorbeert deze complexiteit op het moment dat je de sfeer van Jakarta proeft. Jakarta is voor iedereen; laag, midden en hoog opgeleiden, vrouwen, mannen en transgenders, jong en oud, ondernemers, studenten en werk zoekende, politici, anarchisten, religieuzen en filosofen. Je ziet de overlevingsinspanning van deze mensen. Het is verweven in de complexiteit van de samenleving. En dat maakt Jakarta zo intrigerend voor mensen zoals Daan. Iemand die dorst heeft in nieuwe avonturen.
Daarnaast vond auteur, Adriaan van Dis (Indische Duinen, 1994) via een video boodschap, dat Knalpot een belangrijke verslaggeving is voor het begrijpen van de invloed van de koloniale erfenis op Jakarta. De cultuur, de taal, de gedrevenheid van ondernemen en de samenwerking met Nederland zijn tot op de dag van vandaag nog steeds evident.
De lancering van Knalpot was een belevenis die niet snel van je netvlies afgaat. Na een interview door journalist Ricci Scheldwacht met Daan, was er een signeer sessie. De avond werd met een exotische buikdanseres afgesloten. Ze danste op live Indonesische popmuziek. De Indonesische buikdanseres nam spontaan de gasten mee de dansvloer op om met haar te dansen en de poco-poco te doen. Het leek erop dat Daan ons allemaal op een disco in Jakarta style wilde trakteren.
Het was een knallende traktatie, Daan. Bedankt en veel succes met Knalpot!
Voor meer informatie over het boek ga naar http://daangoppel.nl/knalpot