Lombok: ’s werelds meest prachtige parel

0

Door: Halid Nordin

Ik had vele goede verhalen gehoord over Lombok, dat ook wel bekend staat als het eiland van de 1.000 moskeeën (hier kom ik later op terug). Het eiland ligt in de buurt van het welbekende eiland Bali en was in het verleden zelfs onderdeel van het Balinese rijk. En de schitterende Gili eilanden, die geliefd zijn bij toeristen in zowel het binnen- als het buitenland, liggen voor de kust van Lombok. Ondanks dat ik een jaar op Bali had gewoond, was ik nog nooit eerder op dit eiland en ook niet een van de Gili eilanden geweest. Tijdens deze trip naar Indonesië samen met mij vrouw en twee kids had ik dan toch Lombok en een van de Gili eilanden op de planning gezet. En dat was zeker geen verkeerde keuze.

Natuurlijk Lombok
In tegenstelling tot Bali is Lombok veel minder toeristisch. Er zijn vele sawahs (rijstvelden) langs de wegen te zien. Naast verdiensten uit de agrarische sector verkrijgt het eiland haar inkomsten als grootste nationale producent van Zuidzee parels. Zuidzee parels staan bekend als hoge kwaliteit zeeparels waar wereldwijd een grote vraag naar is.

Lombok: ’s werelds meest prachtige parel

De prachtige rijstvelden in Lombok

De kusten staan dus niet vol met hotels zoals je dat op Bali ziet. De meeste hotels staan in het plaatsje Senggigi, gelegen aan de westkust van het eiland. Ook wij kozen deze plaats als bestemming, omdat het wat familievriendelijker is dan de toeristische plaatsjes aan de zuidkust. We boekten het hotel Riverside via Booking.com. Op deze boekingsite scoorde dit viersterren hotel namelijk een cijfer 8 op een schaal van 10 en ook de recensies van bezoekers waren lovend.

Vanaf Jakarta namen we een vlucht met Lion Air naar de internationale luchthaven van Lombok. Deze luchthaven ligt vlakbij Mataram, de hoofdstad van Lombok. Vanaf hier is het ongeveer een uur rijden naar het hotel en kost Rp200.000 (omgerekend zo’n €14,-).

Eenmaal aangekomen bij het hotel waren we enigszins verrast. Waren we wel bij het juiste hotel? Het zag er vrij armzalig uit voor een viersterren hotel. Bij de parkeerplaats was een klein open café, het gebouw leek wat bouwvallig en er was geen lobby. Hmmm, worden we in de maling genomen, was mij eerste gedachte. Er werd verteld dat wij even moesten wachten op de eigenaar, die ons graag persoonlijk wilde ontvangen. Na zo’n vijf minuten kwam de eigenaar, Pak Rocky, aan op zijn scootertje. Hij heeft namelijk ook een restaurant in Senggigi en is daar voornamelijk aanwezig. Pak Rocky ontving ons zeer vriendelijk en bracht ons naar de kamer. Deze was zeer ruim, met eigen keuken en vlak aan het zwembad. Het zag er allemaal niet zo chique uit, maar had wel alle faciliteiten die je van een viersterren hotel mag verwachten. De kracht van het hotel lag dan ook bij de gastvrijheid. Pak Rocky en zijn team maakten het alle gasten zo aangenaam mogelijk. Alleen om die reden zou ik het nog wel als viersterren waarderen.

Lombok: ’s werelds meest prachtige parel

Mooi uitzicht vanaf een van de heuvels aan de zuidkust van Lombok

In de directe omgeving van het hotel was er niet veel te doen. Het ligt op zo’n vijf minuten rijden van het centrum van Senggigi en het grote strand. Er was geen geschikt strand vlakbij het hotel waar je even lekker kan relaxen en uiteindelijk moet je toch een stukje rijden om van de betere stranden aan de westkust te genieten. Zo huurden we een dag een auto met chauffeur en gingen naar Nipah Beach, zo’n 20 minuten rijden ten noorden van Senggigi. Hier kun je zwemmen en heerlijk genieten van de lekkere verse vis die gegrilld wordt aan het strand. Ideaal uitstapje voor de visliefhebbers dus!

De pracht en praal van de zuidkust
Maar de echte mooie stranden van Lombok liggen aan de zuidkust, met als uitschieters Tanjung Ann, Mawun Beach en Seger Beach. Een voor een hagelwitte zandstranden met turquoise zeewater. Tanjung Ann is het meest uitgestrekt en ziet er het echt indrukwekkend uit, maar bij Mawun Beach kun je het beste zwemmen. Een dagje naar deze stranden is een absolute aanrader.

Vanaf Senggigi is het ongeveer anderhalf rijden. Het beste is om een auto met chauffeur te huren, dit kan bij het hotel. Dit kost rond de Rp700.000 (ongeveer €50) voor een dag met chauffeur en inclusief benzine. De prijs hangt wel af van de lengte van de dag, maar meer dan Rp800.000 zal het niet moeten zijn.

Onderweg naar de zuidkust van Lombok rijd je langs het traditionele Sasak dorp Sade. De meeste Sasak leven op een normale manier, maar op Lombok zijn ook nog verschillende traditionele dorpen te vinden. Er zijn ongeveer 2,6 miljoen Sasak, wat overeenkomt met zo’n 85% van de bevolking van Lombok. De Sasak zijn eind 16e eeuw tot begin 17e eeuw bekeerd tot de Islam en hebben sindsdien vele moskeeën gebouwd. Vandaar dat Lombok ook wel het eiland van de 1.000 moskeeën wordt genoemd.

Een Sasak meisje maakt een songket

In het Sasak dorp worden de huizen nog steeds op de oude manier gebouwd, met Bale Balaqs en Lumbunghutten, gemaakt van bamboe, hout en met rieten daken. In de huizen wordt geen gebruik gemaakt van elektriciteit en wordt nog op een traditionele manier gekookt. In het dorp kun je verder zien hoe prachtige songket-stoffen en andere kledingstukken worden gewoven met de hand. Heel mooi om te zien, maar tegelijkertijd krijg je het gevoel dat het dorp wel commercieel is geworden.

Gili Nanggu: wat een oase van rust
Na een dagje zuidkust hadden we nog 1 dag tegoed op het eiland. Een trip aan Lombok zou niet compleet zijn zonder een van de Gili eilanden te bezoeken, dus de laatste dag stond dit op de planning. Het woord gili komt uit de Sasak taal en betekent klein eiland. De meeste mensen kennen de drie gili eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan aan de noordwest kust van Lombok. Een voor een schitterende eilanden, maar door de bekendheid toch wel enigszins druk door toerisme. Hierdoor zijn de eilanden wel makkelijk bereikbaar per veerboot. Zo kun je een taxi nemen vanaf Senggigi en vragen om vlakbij de veerboten afgezet te worden en niet aan de rand van de haven, want dan is het toch nog een stuk lopen. Je kunt ook een eigen boot charteren, maar dit is natuurlijk een stuk duurder.

Wij wilden niet naar deze drie bekenden eilanden, maar een van de andere rondom Lombok. Het eiland kent namelijk in totaal 30 gili eilanden. In het zuidwesten van Lombok heb je verschillende prachtige gili eilanden, die minder toeristisch zijn. Deze eilanden zijn alleen wat lastiger bereikbaar.

Gili Nanggu

Op weg naar Gili Nanggu

Onze keuze was gevallen op Gili Nanggu. Het is een stuk rijden met de auto, zeker anderhalf vanuit Senggigi, en er zijn geen veerboten, dus je moet een boot charteren. De weg er naartoe via Lembar Harbour en Sekotong alleen al is geweldig met prachtige heuvelachtige landschappen en rijdend door de vele kleine dorpjes zien hoe de lokale bevolking leeft. Als bijnaam ‘het eiland van de 1.000 heuvels’ in plaats van de 1.000 moskeeën had zeker niet misstaan.

Vanaf West Sekotong kun je een boot charteren naar Gili Nanggu voor rond de Rp300.000 (zo’n € 22,-) per dag. Er passen maximaal zes personen in de boot. Je betaalt per boot en niet per persoon. En ook al proberen ze aan de kassa het wel per persoon in rekening te brengen, zoals ze dat bij ons deden, ga daar niet op in en geef aan dat je weet dat het per boot is. De bootvaarders krijgen een deel van het geld. Hoeveel weet ik niet, maar waarschijnlijk houden ze niet veel over en kan het geen kwaad om nog een tip aan de bootvaarder te geven.

Met de boot is het 15 minuten varen naar Gili Nanggu. Er staat slechts 1 resort op het eiland en op het strand was in de ochtend nog verder niemand te bekennen. Het voelde alsof dit bounty eiland alleen van ons was. Ook hier een prachtig witte zandstrand en mooi helder zeewater. Heerlijk om in te zwemmen en in het water aan het strand zwemmen prachtige vissen. Vergeet dus je snorkelset niet mee te nemen (bij de Riverside hotel kun je die gewoon lenen) en anders kun je een snorkelset huren in West Sekotong, voordat je met de boot vertrekt.

Lombok: ’s werelds meest prachtige parel

Tanjung Ann, een van het mooiste stranden in Lombok

Gili Nanggu is een grote aanrader als je de ervaring wilt van een bounty eiland. Ga wel in de ochtend aangezien er dan nog (bijna) geen mensen zijn. Maar druk zoals op de drie bekende eilanden zal het niet snel worden.

Lombok: tot ziens
Lombok is als een parel verscholen in de zee. Er zijn nog zoveel prachtige dingen te ontdekken. Een paar dagen op Lombok was niet voldoende, want we hadden veel plaatsen nog niet bezocht, zoals de Rinjani berg (de op een na hoogste vulkaan in Indonesië), de watervallen in het Rinjani nationale park en Pink Beach aan de oostkust. Een goed excuus dus om Lombok nogmaals te bezoeken en dat gaan wij zeker doen!

 

 

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply