In deze coronatijd zijn we noodgedwongen om veel thuis te werken en dus veel in de digitale wereld bezig te zijn. In dit snelle informatieverkeer kom je veel inspirerende ideeën tegen die het maatschappelijk belang beïnvloeden. Eén zo’n persoon met veel inspiratie is Nila Patty. Zij is één van de vele millenials die via het internet mensen beweegt de status quo te veranderen. Om het milieuproblematiek rondom plasticafval op de kaart te brengen begon ze een challenge: 30 dagen lang zonder plastic leven.
Voorbeeld als doorzetter tegen plasticsoep

Tijdens het voorlezen aan mijn zoontje van het boek ‘Plasticsoep is troep’, geschreven door Annemarie van den Brink (Zwijsen Uitgeverij 2018), stond Nila Patty als voorbeeld van iemand die echt iets doet tegen plasticafval. Ze won namelijk met haar idee de tweede prijs tijdens het International World’s Challenge Challenge in 2017 in Canada. Samen met haar mede-studenten heeft Nila een ontdekking gedaan hoe plastic gerecycled kan worden om de lokale werkgelegenheid te stimuleren. Met dit idee wonnen ze ieder € 3.300,- om het project verder uit te werken (Bron: Vox nieuws).

Foto: International Learning at Western
Ik was zo onder de indruk van haar dat ik meer te weten wilde komen over Nila. Tijdens mijn zoektocht kwam ik nog meer indrukwekkende initiatieven en inspirerende verhalen tegen over deze ambitieuze dame. In haar woonstad Nijmegen werd ze al gauw bekend als die Indonesische studente die maar al te graag wil uitleggen waarom ze haar eigen boodschappentas overal meeneemt en bij de bakker haar gekochte brood in haar katoenen tas moet. Tevens is de bakker zo onder de indruk van haar principe dat ze inmiddels ook geen plasticverpakking meer gebruiken bij het verkopen van hun producten! Nila is van mening dat als je iets wilt veranderen, en je bent geen prominent figuur in de samenleving, maak dan jezelf prominent in je eigen dagelijkse doen en laten. Het aansporen tot het goede, gedreven uit een oprecht hart, wordt beloond met een keten van positieve veranderingen in de maatschappij.
30 dagen zonder plasticafval
In 2018 werd het European Green Capital project van de Europese Unie georganiseerd. Dit project heeft als doel om Europese landen aan te moedigen hun steden duurzamer te maken. Onder de Stichting Green Capital Challenge Nijmegen mag Nila de Nijmeegse gemeente uitdagen om 30 dagen zonder plastic te leven. En dit doet ze door haar eigen ervaringen, tips en ideeën te delen via haar website: Nonanoplastic.com (red: ‘nona’ betekent ‘dame’ in het Moluks).

Bij toeval heb ik haar in levende lijve ontmoet tijdens een jongerenbijeenkomst op de Indonesische ambassade in Den Haag. Er werd een conferentie gehouden over de bevindingen van de jongerenvertegenwoordigers van de VN tijdens de klimaatconferentie COP24 in Polen waar Nila ook aan deelnam. Zowel Indonesische als Nederlandse jongeren kwamen bijeen om te evalueren en vervolg stappen te maken voor de volgende klimaatconferentie.
Na deze ontmoeting bleek dat we een Molukse familieband hadden door onze verbintenis via onze margas (mijn Javaanse tante is getrouwd met een Molukse marga/stam). Deze familieband bracht mij nader tot Nila als persoon.
Nila’s familie komt oorspronkelijk van het Molukse eiland Saparua (waar mijn aangetrouwde oom ook van afkomstig is). Haar vader werkte bij de politie, dus de familie heeft in veel verschillende plekken in Indonesië gewoond. Ze is geboren in Sidoarjo, Oost-Java op 3 december 1992. Door de vele verhuizingen heeft Nila ervaren dat de bevolking geen besef heeft van afvalverwerking en dat er geen aandacht is van de lokale overheden om het afvalprobleem aan te pakken. Uit persoonlijke zorg en frustratie heeft ze niet stil gestaan. Nila ging altijd in gesprek met mensen en overheden om het afvalproblematiek serieus te nemen. Dankzij de opvoeding van haar vader is ze niet bang om haar mening te uiten en doet ze altijd kennis op om mensen te helpen.
Kennis opdoen om de wereld beter te maken
Dit heeft ertoe geleid dat zij in 2010 haar Bachelor opleiding in Moleculaire Life Science aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) in Nederland ging volgen. Ze studeerde verder Medische Biologie aan de Radbound Universiteit te Nijmegen en specialiseerde in Science Management and Innovation. Tijdens deze opleiding heeft ze meer inzicht gekregen in de sterke correlatie tussen milieuafval en de gezondheid van de mens. Dit gaf Nila nog meer aanzet om een wenteling in haar leven te maken: ze wilde zero waste leven. En ze bewees dat dit mogelijk is. Nila leeft nu inmiddels twee jaar lang zonder plasticafval.

Foto: Nila Patty LinkedIn
Een gecentraliseerd afvalsysteem zoals in Nederland is niet toegankelijk voor Indonesië die uit meerdere eilanden bestaat. Haar inzet was voornamelijk om kleine Indonesische eilanden te helpen om afzonderlijk hun eigen plasticafval probleem aan te pakken. Geïnspireerd door het Precious Plastic initiatief van Dave Hakken, heeft Nila 4 kleinschalige plasticrecycle machines gemaakt die geschikt zijn voor de Indonesische eilanden. In 2017 heeft Nila Sampah 2 Use opgericht om deze machines te introduceren. Ze gebruikte haar contacten van haar familie op het eiland Saparua om dit project te beginnen. Haar dissertatie ging over dit project, zodat ze een betere analyse kon maken van de voortgang van het project. De verschillende types afval, stakeholders, gemeentes en investeerders heeft zij in kaart gebracht. Nila is ook betrokken bij het Indonesische Zero Waste Platform als strategic initiative die het onderzoek naar het minimaliseren van plasticafval coördineert in Indonesië.
Intussen, tijdens de jongerenconferentie in Den Haag, vroeg Nila alle aanwezigen om op te staan na een reeks discussies over het milieu. Ze vroeg ons, op een opgewekte manier, om te sparren over de actuele milieuzaken. Haar energie is ongetwijfeld aanstekelijk. We kunnen samen de milieuproblemen aanpakken!

Foto: Nila Patty LinkedIn
Haar inspirerende ideeën werden door verschillende internationale platforms gespot. Zo werd ze gevraagd door TEDx Venlo, webinar “Sustainability & You”, Youth Dialogue COP25 met Patricia Espinosa (Executive Secretary of the UNFCC) en TEDx Youth Nijmegen om te spreken. We zullen zeker meer van haar horen en hopen dat haar wijsheid om plasticafval te verminderen bij ons allemaal aanslaat.