Molukkers herdenken 65 jaar verblijf in Nederland

0

De herdenking van 65 jaar verblijf van de Molukse gemeenschap in Nederland vond zaterdag 2 april 2016 plaats in LP2 Las Palmas te Rotterdam. De kaarten waren binnen no-time uitverkocht en er waren maar liefst zo’n 1250 mensen aanwezig, de eerste generatie Molukkers tot aan de vierde generatie uit heel Nederland.

De initiatiefnemer van de herdenking was het Moluks Historisch Museum onder leiding van de voorzitter Glenn Haulussy (zie ons interview met hem hier). De gasten waaronder de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, kregen diverse acts te zien: muziek, dans en comedy door Jandino.

65 jaar geschiedenis

In 1951 reisden er ruim 12.500 Molukkers voor het eerst naar Nederland, waaronder burgers, ex-KNIL –militairen en marinemannen. Ze kwamen in verschillenden steden terecht zoals in Huizen.

De komst van de Molukse gemeenschap in Nederland was een tijdelijke oplossing gegeven de verhitte politieke toestand in Indonesië. Het is niet vreemd dat de Molukse gemeenschap in die tijd dacht dat hun komst van korte duur is en dat ze snel terug konden gaan. Echter, is die droom nooit uitgekomen. Anno 2016 zijn de meeste Molukse mensen geïntegreerd in de Nederlandse samenleving.

De kracht en de spirit van de toekomst

Dit evenement was niet alleen bedoeld om te herdenken maar ook om de kracht en de spirit van de Molukse gemeenschap in Nederland te vieren. Hoewel de gemeenschap in het begin moeilijke tijden had meegemaakt, is het haar wel er in geslaagd om mee te doen aan de Nederlandse samenleving. Dat blijkt uit de de vele succesvolle publieke figuren uit de Molukse gemeenschap. Hierdoor ligt de nadruk op de jonge Molukse generatie die bewust is over hun culturele erfgoed en identiteit en dat ze nieuwe geschiedenis gaan schrijven die beter en positief is.

 

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply