Organic Cocoa Project La Galigo, de pionier op het Chocoa Festival 2019 in Amsterdam

0

Geschreven door: Wati Chaeron

Van 20 tot en met 24 februari 2019 vond het jaarlijkse festival voor de chocoholics plaats: het Chocoa Festival. Heel toepasselijk werd het festival in de monumentale handelsbeurs, de Beurs van Berlage in Amsterdam gehouden. Een plek waar in het begin van de 20ste eeuw producten als peper, koffie, suiker, olie maar ook cacao werd verhandeld. Een belangrijk evenement voor zowel consumenten, cacaoproducenten als belanghebbenden in de cacao- en chocoladesector uit de hele wereld.

Naast Ghana en Ivoorkust is Indonesië één van de grootste cacaoproducenten ter wereld. De cacao industrie in Indonesië wordt met verschillende mondiale problemen geconfronteerd. Klimaatverandering, afname van cacaoboeren en productiviteit van het gewas zijn de grootste uitdagingen. Innovatieve productieprocessen zijn nodig om de sector grondig te transformeren. Door verschillende aspecten van de productie in zijn geheel aan te pakken, presenteert La Galigo Foundation een duurzame oplossing voor de cacaosector in Indonesië.

Het verbeteren van de leefomstandigheid van de cacaoboeren en het in balans brengen van mens en natuur is het belangrijkste uitgangspunt van het Organic Cacao Project La Galigo. Deze aanpak is geïnspireerd door het oude volksverhaal La Galigo uit Sulawesi. Het langste epos ter wereld in de Buginese taal geschreven. Het verhaal gaat over de oorsprong van de mens en het bevat richtlijnen hoe mens en natuur met elkaar horen om te gaan. Dit manuscript is in 2011 opgenomen in het ‘Memory of the World’ Register van UNESCO.

Fatima Spalburg, de oprichter van La Galigo Foundation, heeft haar Indonesische familie voor het eerst ontmoet in 2010. Haar familie komt oorspronkelijk uit Luwu, Zuid – Sulawesi, en bestaat deels uit cacaoboeren. Net als de vele cacaoboeren in Indonesië kunnen ze moeilijk rondkomen. Dit komt vooral door de lage productiviteit en vanwege gebrek aan kennis over plagen en ziekten en hoe deze te behandelen. Om met dit probleem om te gaan wordt er gesubsidieerde chemische pesticide gebruikt die destructief is voor zowel mens als  natuur. Door biologisch te gaan verbouwen wil project La Galigo hier verandering in aanbrengen.

Door de aanleg van een modeltuin in het project leren de boeren in samenwerking met studenten en vrijwilligers, op een duurzamer manier cacao te telen. Het toepassen van agroforestry (boslandbouw) zorgt ervoor dat het ecosysteem wordt hersteld en de cacaoboom minder vatbaar is voor plagen en ziekten.

Het project beoogt het bewustmaken van chocolade consumenten door ze verantwoord cacao aan te bieden. Daarnaast is het creëren van een lokale afzetmarkt van chocolade en cacaoproducten maar ook het fabriceren van producten uit andere gewassen een van de speerpunten. Een van de doelen van het project is om een boerencoöperatie op te zetten in samenwerking met de lokale samenwerkingspartner Rikolto Indonesia en La Galigo Foundation,  waarbij men zich richt op capacity building, eerlijke handel, gezondheid van de boeren en duurzaamheid.

Fatima trekt veel vrijwilligers en sympathisanten aan bij de opstartfase van het project. Veel mensen geloven in het project en willen graag iets teruggeven vanwege hun liefde voor chocolade en de natuur. Een grassroot movement is geboren. Een kenniscentrum, ecotoerisme en een chocoladefabriek worden in het projectplan opgenomen zodat er meer werkgelegenheid ontstaat en ervaring en kennis kan worden uitgewisseld.

Tijdens het Chocoa Festival kreeg het Organic Cacao Project La Galigo de gelegenheid om een lezing te geven. Ook was het mogelijk om bij hun stand heerlijke chocolade te kopen van cacao uit Sulawesi en een cacaoboom te adopteren. Zo begint het avontuur van Stichting La Galigo, met de hoop dat iedere liefhebber meer kan genieten van verantwoorde en gezonde chocolade.

Voor meer informatie, het adopteren van een cacaoboom of het doen van een donatie ga naar: www.lagaligofoundation.com of neem contact op via info@lagaligofoundation.com

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply