Alzheimer Indonesia: Ouderdomsvergeetachtigheid is niet vanzelfsprekend!

0

Door: Amalia Fonk-Utomo

“Waar heb ik die huissleutels gelaten?”

“Hij ziet er bekend uit, maar hoe heet hij ook alweer?”

Klinkt dit bekend? Dit kunnen beginnende symptonen zijn van Alzheimer, een vorm van dementie, waardoor de werkfunctie van de hersenen afneemt.

In 2015 hadden ruim 1.2 miljoen mensen in Indonesië een vorm van dementie. Dit cijfer zal naar verwachting verdubbelen in 2030. Door het lezen over de ziekte van Alzheimer wordt er een zelfbewustwording gecreëerd. Hiermee wordt de veronderstelling dat het vanzelfsprekend is dat men vergeetachtig wordt, tegengegaan. Daarom is het belangrijk dat we stappen ondernemen om de ziekte aan te pakken. We zullen beter ons best moeten doen om te herinneren met wie we een afspraak hebben of waar we onze auto hebben geparkeerd.

Alzheimer Indonesia Nederland

Na de oprichting in Indonesië drie jaar geleden, heeft Alzheimer Indonesia (ALZI) een vestiging in Nederland. Deze heeft als doel om meer aandacht te creëren voor de symptonen van dementie en Alzheimer voor Indonesiërs die zowel in Nederland als in Indonesië wonen.

De Indonesische ambassade in Nederland en de Nederlandse ambassade in Indonesië zullen samenwerken en kennis met elkaar delen, naast het medische vakgebied ook op allerlei andere vakgebieden. Deze samenwerking wordt volledig ondersteund door Alzheimer Nederland, Alzheimer Disease International UK, UMC Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Nederlands Ministerie van Volksgezondheid en een aantal professoren uit Nijmegen en Maastricht. Tot op heden zijn er al meerdere malen ‘twinning’ programma’s (kennisuitwisseling) uitgevoerd door Alzheimer Indonesia en Alzheimer Nederland, en deze zullen in toekomst gecontinueerd worden. Dit alles om de kwaliteit van het leven van mensen met dementie en de mantelzorgers te verbeteren.

Onze activiteiten berusten op vrijwilligerswerk van verschillende generaties en beroepen. Als u interesse heeft of meer informatie wilt, kunt u contact met ons opnemen over de mogelijkheden en kennisdeling met onze partners.

Wij hopen dat we samen de gelegenheid kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in deze ziekte, zodat het welzijn van ons geliefde land Indonesië toeneemt.

Kortom, ouderdomsvergeetachtigheid is niet vanzelfsprekend!

 

Amalia Fonk-Utomo is hoofd van Alzheimer Indonesia in Nederland. (amalia.alzi.ned@gmail.com)

Voor meer informatie: www.alzheimerindonesia.org

Facebook: Alzheimer Indonesia Belanda

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply