Pasar Malam Indonesia 2013

1

De lente is al begonnen in Nederland, maar door de ijzige wind voelt het alsof we op Antarctica zijn. Het liefst bleven we in ons warme comfortabele huis, maar het bezoeken van de 4e Pasar Malam Indonesia, dat gehouden werd van 20-24 maart op de Malieveld in Den Haag, was een uitzondering voor het BelindoMag team. Het is jammer voor degenen die wel thuis zijn gebleven en niet de sferen uit Indonesië hebben kunnen proeven.

Het bezoek was zeker de moeite waard. Vanaf de eerste stap dat je binnenkwam in de PMI tent, voelden we ons meteen in Indonesië. We voelden onze harten verwarmen, hoorden de geluiden van de gamelan muziek spelen en ook al roken we geen geur van kretek, onze neus trok iets veel beter: de geur van Indonesisch eten!

Het was nog vroeg in de middag, maar we konden niet wachten om te gaan eten. Gelukkig voor ons was de eettent nog niet zo druk, dus we hoefden niet in de rij te staan en waren er nog vele vrije zitplekken om rustig te eten. Het kiezen van onze lunch was al moeilijk genoeg. Er leek het dubbele aantal eetstands te staan vergeleken met de PMI van vorig jaar, met veel meer variatie van de Indonesische keuken, van bebek goreng, batagor tot aan surabi bandung.

In the theater hal begon de finale van de Miss en Mister Indonesisch verkiezing. Elke deelnemer moest een presentatie of optreden geven. Sommigen van hen traden op met een zeer creatieve Indonesische dans of zang optreden. Het geluid was niet altijd even goed, maar het geheel was wel een mooie show. De winnaars zouden pas later bekend worden gemaakt, omdat zij ook deelnamen aan de modeshow later in de middag.

In de tussentijd, konden de bezoekers genieten van geweldige optredens van Indonesische artiesten zoals dangdut sterren Decha Stardut en Lia Emilia, en veteraan zanger Harvey Malaiholo. Zoals we konden verwachten werd de “poco poco” gedanst en wij deden maar al te graag mee.

We spraken met de coördinator van PMI, George Lantu, de economische attaché van de Indonesische ambassade. Zoals wij eerder constateerden gaf hij aan dat de  PMI een stuk groter was geworden vanwege de feedback van vorige bezoekers van de PMI. “Bezoekers willen van alles meer. Dus hebben we een grotere variëteit aan eten, betere stands in de grote hal, een uitgebreider programma en een groter theater. In het theater van vorig jaar pasten alleen 400 mensen, dit jaar heeft het een  capaciteit van 1000 mensen. Meer dan het dubbele aantal van vorig jaar.”

Met deze aanpassingen waren wij benieuwd of het aantal bezoekers ook is verdubbeld vergeleken met de PMI van vorig jaar. De heer Lantu bevestigde dit. “Gisteren (zaterdag 23 maart) alleen al, kwamen er 15.000 mensen. We zijn nu al het aantal bezoekers van PMI vorig jaar gepasseerd.”

Met dit aantal bezoekers in gedachten, hoopt Pak Lantu dat het doel van PMI, het promoten van het “Nieuwe Indonesië” aan de Indonesische en Nederlandse samenleving, speciaal de jongere generatie, heeft bereikt en zal doorgaan om steeds meer mensen te bereiken.

Betekent dit dat er een 5e deel van de PMI zal komen? De heer Lantu uitte zijn onzekerheid en voegde er aan toe dat er vele overwegingen zijn die nog steeds intern besproken moeten worden.

We hebben een leuke dag gehad op de PMI, vooral het lekkere eten en de geweldig optredens. En natuurlijk is het altijd fijn om weer andere Indonesiërs te ontmoeten. (LN)

 

Foto album Pasar Malam Indonesia 2013 klik hier.

 

SHARE.
Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply