Boekrecensie:Peranakan Tionghoa dalam Kuliner Nusantara (Chinees-Indonesische invloed in de Indonesische keuken)

0

Auteur: Aji ‘Chen’ Bromokusumo (Co-auteurs: Novie Chen & Ennita ‘Peony’ Wibowo)

Uitgever: Penerbit Buku Kompas – PBK, augustus 2013

Aantal pagina’s: 189 bladzijden

 

Eten is één van de culturele producten dat in staat is om (geografische) grenzen, naties en tijdperken te overschrijden. Zoals in het geval van de culinaire verscheidenheid van de Indonesische Archipel waaronder bakso, bakmi, soto, loempia, galantin, bistik, spekkoek of es puter. Wie kent deze gerechten niet, vooral diegenen die wel eens – kort of lang, vaak of niet vaak- naar Indonesië zijn afgereisd en dit hebben mogen proeven. Maar, wist u dat deze gerechten en nog een paar andere soorten min of meer een nalatenschap zijn van de Chinees-Indonesiërs in de archipel?

De schrijver van dit boek, die afkomstig is van een ethnisch Chinese familie uit Semarang, heeft nauwkeurig de verschillende Chinese gerechten, die momenteel juist bekend staan als typisch lokale gerechten in sommige steden in Indonesië, beschreven en gedocumenteerd. Interessant in dit boek is de mix van een etnografische benadering en culinair reismagazine, waardoor elk bladzijde vol staat met gedetailleerde, historische en interessante beschrijvingen. Bovendien wordt bij elk onderwerp een zelfgenomen afbeelding vertoond. Dit boek toont niet alleen verscheidene gerechten, kruiden en recepten, maar ook diverse keukengerei en kooktechnieken.

Dit boek attendeert erop dat de smaak van de ethnisch Chinezen niet eenzijdig is, maar verscheiden zoals een plurale samenleving: Er zijn gerechten die westers (Nederlands), oosters (Chinees) en lokaal (Indonesisch) geörienteerd zijn. De etnisch Chinese gerechten worden erg gerespecteerd vanwege de diversiteit, zoals beschreven wordt in dit boek.

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply