Petehbonen: beter dan honderden medicijnen

1

Na het artikel over de voordelen van de durian vrucht, willen we dit keer aandacht besteden aan een peulvrucht met een soortgelijke slechte reputatie als het gaat om de geur: petehbonen.

Petehbonen (ook wel peteh, peté of petai) zijn een soort peulvruchten die vaak worden gebruikt als smaakmakers in de Indonesische keuken, bijvoorbeeld in groentegerechten en sambals. Er zijn veel mensen die dol zijn op de petehbonen, maar ook veel die er niets van moeten hebben. Niet heel verwonderlijk, omdat de bonen na consumptie een sterke en “unieke” geur geven aan je adem en urine. Geloof het of niet, maar twee pakjes kauwgum en twee bussen luchtverfrissers voor de wc zullen, zelfs tot een paar dagen erna, de geur niet kunnen verbloemen.

Maar laten we proberen onze ogen (en neus) te sluiten voor de negatieve kant van peteh en ons focussen op haar voordelen voor onze gezondheid. Hier zijn vijf ziekten die kunnen worden voorkomen, of de negatieve effecten ervan kunnen worden verminderd, wanneer we peteh eten.

1. Peteh verlaagt je bloeddruk en voorkomt beroertes
Peteh kan het risico op overlijden aan een beroerte verkleinen, omdat het plantensterolen bevat waarvan is aangetoond het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen. Daarnaast hebben een aantal wetenschappers ontdekt dat peteh bioactieve peptiden bevat die hoge bloeddruk bestrijden.

2. Peteh houdt diabetes onder controle
Uit onderzoek bleken twee sterolen van peteh, bèta-sitosterol en stigmasterol, in staat om de productie van insuline te verhogen. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dient ter verlaging van het bloedsuikerspiegel. Wanneer de alvleesklier weinig (of geen) insuline kan produceren, dan zal je diabetes mellitus ontwikkelen.

3. Peteh voorkomt constipatie
Peteh bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels om constipatie te voorkomen en houdt het spijsverteringsstelsel gezond.

Voedingsvezels worden geassocieerd met een verlaging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en verbetering van glucosemetabolisme en insuline respons, wat betekent dat het consumeren ervan je helpt bij gênante problemen zoals constipatie. Volgens de Singaporese wetenschappers bevat een populair traditioneel gerecht genaamd asam petai 131 kcal en 8 gram voedingsvezels in een portie van 154 gram.

4. Peteh verkleint het risico op kanker
Thiazolidine-4-carbonzuur of ook wel thioproline genoemd, speelt een belangrijke rol bij het activeren van immuuncellen om kankercellen te doden. Om deze stof te activeren dient de peteh gekookt te worden voordat het gegeten wordt.

5. Peteh verbetert je stemming
Ben je depressief of heb je last van PMS? Eet peteh en je humeurige mond verandert in een glimlach. Dit komt omdat peteh vitamine B6 bevat, dat je bloedglucose neutraliseert en je stemming verbetert. Daarnaast zit in peteh ook het aminozuur tryptofaan, een type eiwit dat het hormoon serotonine stimuleert, waardoor je je ontspannen en blij voelt.

Ondanks de vele voordelen, kan peteh ook schadelijk zijn voor het lichaam. Dit komt omdat het hoge aminozuurgehalte in peteh de nieren kan beschadigen. Maar maak je geen zorgen, omdat dit slechte effect alleen gebeurt als je er heel veel van eet. Dus, als je mensen kent die vaak een slecht humeur hebben, is het veiliger om gewoon chocolade te geven.

Bron: theborneopost.com, hindawi.com & jewelpie.com

SHARE.
Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply